Hopp til innhold

Capri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Capri
Geografi
PlasseringTyrrenhavet
ØygruppeCampanoøyene
Areal 10,4 km²
Lengde 6,3 kilometer
Bredde 2,7 kilometer
Administrasjon
LandItalia
Posisjon
Kart
Capri
40°33′00″N 14°14′00″Ø

Capris beliggenget.

Capri er en italiensk øy. Øya ligger ved Amalfikysten, ikke langt fra Napolibukten.

Marina Grande sett fra San Michele

Geografi og historie

[rediger | rediger kilde]

Capri ligger i den sørlige delen av Napoligulfen og består av to platåer, adskilt av en fruktbar slette. Øya har vært befolket siden 700-tallet f.Kr. da grekere og fønikere bosatte seg der. Den første person som virkelig verdsatte øya var keiser Tiberius, som tok kontroll over Roma etter Augustus, omkring år 30 e.Kr. Tiberius fikk bygget 30 luksuriøse villaer på øya, inklusive Villa Jovis. Han ga hver villa navn etter en gud.

Fra Romerriket fall i 476 e.Kr. til tidlig på middelalderen i tiden rundt 1000, var Capri underlagt Napoli, dog uten å bli påvirket av de politiske forandringer som skjedde under forskjellige dynastier som regjerte byen. Capri hadde nok med sine egne problemer, særlig lå den utsatt til fra angrep fra pirater.

Befolkningen måtte flytte vekk fra kysten og søke tilflukt i fjellplatåene midt på øya. Dette førte til vanskelige økonomiske forhold fordi øyas økonomi som hovedsakelig var basert på fiske. Det førte også til dannelsen av to små byer Capri og Anacapri år 1200. Mellom 1200 og 1500 kom øya under nytt herredømme under normannere. I 1496 etablerte Fredrik IV av Napoli en juridisk og administrativ likeverd mellom bosetningene på Capri og Anacapri. Piratangrepene som i århundrer hadde plaget øya, nådde sin topp under styret til Karl V av Det tysk-romerske rike. Den muslimske sjøkapteinen Barbarossa Hayreddin fra Det osmanske riket erobret øya i 1535 og spredte stor elendighet før han ble fordrevet, kun for å bli angrepet på nytt av Turgut Reis i 1553. Den første dokumenterte turisten som besøkte øya var den franske antikvitetshandleren Jean-Jacques Bouchard på 1600-tallet. Hans dagbok, som ble gjenfunnet i 1850, er en viktig kilde for informasjon om Capri under renessansen.

Capris hovedstad er Capri by

Ferieparadis før masseturismen

[rediger | rediger kilde]

Øya fikk en ny oppblomstring tidlig på 1800-tallet. Det var da en voksende interesse for øya blant Europas intellektuelle og kunstnere. Tiltrukket av det behagelige klima, øyas beliggenhet og vakre natur, fikk øya en fredelig invasjon av engelske, amerikanske og tyske turister.

Axel Munthe og Capri

[rediger | rediger kilde]

Capri er blitt kjent gjennom den svenske legen Axel Munthe (1857–1949), som bosatte seg på Capri der han på 1890-tallet hadde bygget en villa «San Michele» på restene av en av keiser Tiberius gamle villaer på øya. Munthe ble en populær person på Capri blant den lokale befolkning, bl.a. da han som lege tok hånd om øyas fattige befolkning uten å ta seg betalt. Munthes villa ble snart kjent og omtalt blant annet på grunn av de omfattende samlinger av antikviteter, og ble et tidlig besøksmål for Munthes venner av såvel kongelige personer som forfattere. Den er i dag øyes mest besøkte turistmål og er nå et museum. Det er det svenske vitenskapsakademi som disponerer eiendommen, og kunststipendiater på antikkens Italia har anledning til å bo der mens de arbeider på sine avhandlinger.

Hans memoarer som ble utgitt som Boken om San Michele er utgitt på mange språk. Den norske oversettelsen ved Alf Harbitz kom i 1931.

Tilholdssted for politiske flyktninger

[rediger | rediger kilde]

Øya har og vært tilholdssted for politiske flyktninger fra tidlig på 1900-tallet, bl.a den russiske forfatter Maksim Gorkij. Vladimir Lenin har søkte også tilflukt på øya, likeledes den chilenske dikteren Pablo Neruda i 1950-årene, som levde i eksil på øya i mange år. Faruk søkte tilflukt der etter at han ble avsatt som konge av Egypt i 1952 og bodde i luksus på blant annet Grand Hotel Quisisana.

Gamle ruiner

[rediger | rediger kilde]

Man finner i dag flere ruiner fra romertiden her. Tiberius skal ha oppført tolv palasser på øya.

Turisme idag

[rediger | rediger kilde]

Capri er spesielt kjent for den blå grotte grotta azzurra, sin slående vakre natur med klipper og et klart, sjøgrønt middelhavsvann.

Den enkleste måten å komme seg til Capri på er via hurtigbåt fra enten Napoli eller Sorrento. Båten anløper Marina Grande hvor det går en kabelbane Il Foniculare opp til selve byen Capriæ

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]