Monday Night Football

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
ESPN Monday Night Football
Generell informasjon
SjangerKamper i amerikansk fotball
Prod.landUSA
Sesonger50 (NFL-sesonger)
Episoder718 (kamper)
Lengde3–4 timer min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
ProgramlederKommentator:
Joe Buck
Troy Aikman
Steve Levy (utvalgte kamper)
Louis Riddick (utvalgte kamper)
Dan Orlovsky (utvalgte kamper)
Peyton Manning (ESPN2)
Eli Manning (ESPN2)
Reportere:
Lisa Salters (sidelinje)
Michelle Beisner-Buck
Regelekspert:
John Parry
Medvirkende
 • Melissa Stark
Bak kamera
Skaper(e)Roone Arledge
ProdusentRoger Lewin
Jay Rothman
Lisa Salters
Suzy Kolber (ukreditert; 2006–nå)
RegiChet Forte, Drew Esocoff
Prod.selskapNational Football League
ABC Sports (1970–2005, 2020–nå)
ESPN (2006–nå)
Sending
Periode1970. september 21 (21-09-1970)
TV-kanalABC (1970–2005; 2016–nå[a])
ESPN (2006–nå)
ESPN2 (2020–nå)[b])
ESPN+ (2021-nå[c])
Teknisk informasjon
BildeformatNTSC (1970–2010)
HDTV 720p (2006–nå)
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

ESPN Monday Night Football (forkortet til MNF og noen ganger referert til som ESPN Monday Night Football on ABC for utvalgte kamper) er et direktesendt ukentlig program som viser kamper fra National Football League (NFL) på ESPN, ABC (utvalgte kamper), ESPN2 (Manningcast) og ESPN+ i USA.

Fra 1970 til 2005 ble programmet sendt på ABC før det ble flyttet til ESPN. I 2020 begynte utvalgte kamper å bli sendt på ABC i tillegg til ESPN, og fra 2022 har ABC også eksklusiv dekning av enkelte kamper. Monday Night Football var sammen med Hallmark Hall of Fame og Walt Disney Anthology-serien, et av de lengstløpende TV-programmene i beste sendetid på kommersielle nettverk og hadde noen av de høyeste seertallene, især blant mannlige seere. Monday Night Countdown sendes før hver sending av MNF.

Monday Night Football sendes også i Canada på TSN og ROS samt i store deler av Europa. 7. september 2013 annonserte NFL at britisk Eurosport skull sende Monday Night Football-kamper direkte i Storbritannia i 2013- og 14-sesongene.[1] TV-sendingene blir også sendt i Australia på ESPN Australia, i Portugal på SportTV 3 og SportTV HD, i Danmark på TV 2 Sport og i andre regioner i verden på ESPN International. En spanskspråklig versjon sendes på ESPN Deportes i USA og på ESPN International i Latin-Amerika, mens en portugisisk versjon sendes på ESPN Brazil.[2] Personer som ikke har kabel- eller satellitt-TV kan se kampene på analogt eller digitalt bakkenett i lagenes egne lokale markeder. I 2011 utvided ESPN kontrakten sin med 8 nye sesonger, som gav kanalen rettighetene til sendingen ut 2021. Den nye avtalen, med en verdi på $15 milliarder, gir også ESPN rettighetene til utvidete høydepunkter internasjonale sendinger og strømmerettigheter.[3] En ny avtale signert i 2021 gav ESPN rettighetene ut 2033. I tillegg fikk de rettighetene til to Super Bowl.[4]

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Etter 50 sesonger har over 700 kamper blitt sendt på Monday Night Football.

Planleggingskonflikter[rediger | rediger kilde]

For rettferdighets skyld arrangeres det ikke en Monday Night-kamp den siste uken av seriespill, da dette kunne føre til at lag som har nådd sluttspillet får ulikt antall hviledager. Fra 2003 til 2005 ble en kamp spilt på torsdag og en annen mandag under Monday Night Football-navnet. Fra 2006, da serien ble flyttet til kabel-TV, ble to kamper spilt under den første mandagen i sesongen for å dra nytte av økt interesse blant seere under NFL Kickoff Weekend.

I begynnelsen av sesongen er det ofte høye forventninger til mandagskampene siden lagene stiller med nye talenter, og historier som utvikler seg gjennom sesongen begynner ofte her når tilhengere får et innblikk i lagets prestasjonsnivå for den inneværende sesongen. Siden ingen kan vite hvor gode lagene er så tidlig i sesongen får MNF generelt sett høye seertall i de første par ukene.

Siden sendingsplanen for MNF avgjøres i april og ikke kan endres er det ingen garanti for at kampene som kommer senere i sesongen er viktige eller har høy interesse. Et lag som eksperter spår at skal nå sluttspillet kan for eksempel være ute av løpet innen midten av sesongen; et godt eksempel kommer fra 1999-sesongen da San Francisco 49ers og Atlanta Falcons lå 4-11 da de spilte i sesongens siste MNF-kamp. Falcons spilte i fjorårets Super Bowl og 49ers hadde vunnet minst 10 kamper de siste 16 sesongene. På motsatt side hadde ingen forventet at St. Louis Rams skulle nå langt i samme sesong etter at de avsluttet fjoråret 4-12, men de endte opp med å vinne Super Bowl XXXIV. Til tross for slike tilfeller pleier generelt sett MNF-kamper mot slutten av sesongen å være mellom lag som enten allerede har kvalifisert seg til sluttspillet, eller trenger en seier for å nå det.

Sjansen for å ende opp med å sende ubetydelige kamper på riksdekkende TV i de viktigste ukene i ligaen var noe NFL lenge var kjent med. De ønsket derfor å flytte "ukens kamp" til søndag kveld for å tillate fleksibilitet. Dette betød eventuelt slutten på Monday Night FootballABC frem til 2020, da nettverket begynnte å sende et fåtall kamper per sesong. Selv om ligaen lenge var klare på at de ikke ønsket å inkludere Monday Night Football i reglene for fleksibel planlegigng, gjør den nåværende kontrakten signert i 2021 dette mulig fra 2022-sesongen av.

Lag med flest kamper på Monday Night Football[rediger | rediger kilde]

Laget med flest kamper på MNF er Miami Dolphins. Pittsburgh Steelers tok rekorden for flest seiere da de vant lagets 50. MNF-kamp 8. november 2021.

Den vanligste kampen på Monday Night Football er Broncos mot Raiders (lagene møttes for 19. gang i 2019[d]) og Commanders mot Cowboys (17 kamper per 2015).

Den nå nedlagte Candlestick Park i San Francisco har rekorden for flest Monday Night Football-kamper, med den 36. og siste kampen avholdt 23. desember 2013. Blant stadioner som fremdeles er i bruk (per slutten av 2017-sesongen) har Hard Rock Stadium i Miami Gardens, Florida flest kamper med 36.[5]

Åtte nye stadioner har hatt sine åpningskamper under Monday Night Football, sist med Allegiant Stadium i Paradise i Nevada, hvor Las Vegas Raiders slo New orleans Saints 34–24 den 21. september 2020.

Sendinger på ABC[rediger | rediger kilde]

Fra og med 2020-sesongen har enkelte Monday Night Football-kamper også blitt sendt på ABC under navnet ESPN Monday Night Football on ABC. I 2020-sesongen ble tre kamper sendt på ABC. I 2021 ble tre MNF-kamper og den nye doubleheaderen på lørdagen i uke 18 også sendt på ABC. Etter at ESPN fornyet kontrakten for Monday Night Football ble det funnet at ABC kom til å sende flere kamper fra 2022-sesongen av.[6] I anledning utvidelsen annonserte ABC at Dancing with the Stars skulle flyttes til Disney+ fra seriens 31. sesong av.[7]

Som underholdningsprogram[rediger | rediger kilde]

Monday Night Football har sørget for like mye underholdnings-TV som sport i løpet av sin levetid. I tillegg til ekstra kameraer var programmet også blant de første som tok i bruk andre innovasjoner innen TV som bruk av sakte film og datagenerert grafikk.

Programmet har ofte hatt med kjendisgjester - som tidligere vise-president Spiro Agnew, sangere Plácido Domingo og John Lennon, president Bill Clinton og til og med Kermit the Frog - for å sprite opp sendingen. Under en kamp 9. desember 1974 var ble Lennon intervjuet av Howard Cosell, og Ronald Reagan (da Californias guvernør) pratet med Frank Gifford, hvor bl.a. Reagan forklarte reglene for amerikansk fotball (av kamera) for Lennon underveis. Mot slutten av 90-tallet og begynnelsen av 2000-tallet økte programmets fokus på underholdningsfaktoren, da de blant annet begynte å vise kampenes halftime show istedenfor å ignorere dem til fordel for analyse av kampen, som var vanlig i tidligere sesonger.

Den 8. desember 1980 annonserte Cosell at Lennon hadde blitt skutt og drept i New York City. Monday Night Football ble den første riksdekkende sendingen som annonserte dødsfallet.

En ABC-reklame for MNF hvor Nicollette Sheridan (kjent for Frustrerte Fruer) slapp håndkledet foran Philadelphia Eagles' wide receiver Terrell Owens skapte noe kontrovers, inkludert minst 1 997 klager sendt til FCC og fra styrelederen for FCC Michael Powell.[8]

Under halftime i en kamp den 19. oktober 2015 ble verdenspremieren for traileren til Star Wars: The Force Awakens vist under MNF-sendingen.

2000-tallet[rediger | rediger kilde]

2006[rediger | rediger kilde]

Da programmet debuterte på ESPN i 2006 spilte Williams, Jr. inn den gamle åpningslåten for MNF sammen med blant andr Brian Setzer, Little Richards, Questlove, Joe Perry, Clarence Clemons, Rick Nielsen, Bootsy Collins, Charlie Daniels og Steven Van Zandt. Gjennom 2006 begynte sendingen vanligvis med en klippsamling produsert av Rico Labbe, Michael Sciallis og Jason Jobes. Det var i en av disse introedn at Barack Obama tullet med at han skulle stille til valg i presidentvalget i USA 2008, i forkant av en kamp mellom Chicago Bears og St. Louis Rams.[9]

Samme året ble programmets åpningssekvens, kalt "Transformation", produsert av Los Angeles-baserte The Syndicate. Introen viste datagenererte bilder som viste en by som ble transformert til en fotballstadion, og folk på gatene som ble transformert til spillere, trenere, tilhengere og dommere til en oppdatert orkesterutgave av «Heavy Action». Hver uke begynte sekvensen med at en ny kjendis gikk nedover gaten, plukket opp en glødende fotballhjem med ESPN-logoen på siden, og sa «I'm ready for some football! Are you?». Kjendiser som deltok i 2006 inkluderte Arnold Schwarzenegger, Matthew Fox, Hugh Hefner, Paris Hilton, Spike Lee, Ashton Kutcher, Samuel L. Jackson, Ludacris, Jack Black, Kiefer Sutherland, James Belushi, Ben Stiller, Tyra Banks, Carmen Electra og Eva Longoria.

I tillegg var kjendiser ofte med under kampene, men dette endte opp med å motta mye kritikk gjennom ESPNs første sesong som vert for Monday Night Football. I åpningsuken var Arnold Schwartzenegger med i kommentatorboksen i McAfee Coliseum i Oakland, California; før det var Jamie Foxx tilstede i FedExField i Washington, D.D. Etter dem inkluderer kjendiser som har deltatt under NMF Dwyane Wade, Charles Barkley, Jeff Gordon, Jimmy Kimmel (hvis åpningsord til Joe Theismann var «how's the leg?»), Sylvester Stallone, Spike Lee, Jay-Z, Hank Williams Jr.

2007[rediger | rediger kilde]

I 2007 kuttet ESPN ned åpningssekvensen til kun én per sending. Williams Jr. var tilbake sammen med flere andre kjente artister, og fremførte denne gangen i en bar langs en vei på landet. Hovedvokalisten kommer kjørende i en GMC Yukon (GMC hadde betalt for produktplassering med et bilskilt det stod "BOCEPHUS" på - Williams sitt kallenavn. The Syndicate sitt introklipp ble erstattet med korte forhåndsinnspilte filmer med fokus på et lag eller en spiller i kveldens kamp. Jamie Foxx var av og til med i de korte filmsnuttene.

Joe Theismann fortsatte ikke som kommentater etter 1 sesong, og ble erstattet av Ron Jaworski.

ESPN fortsatte å invitere gjester: Barkley kom tilbake for andre gang 17. september i Philadelphia. Andre gjester inkluderer Kimmel, Drew Carey, Miley Cyrus, Russell Crowe og Terry Bradshaw. Jeff Gordon var også en gjest like før sesongavslutningen i Ford EcoBoost 400 sammen med lagkameraten Jimmie Johnson.

Ved slutten av hver kamp kom Williams tilbake for å si "See you in (byen for neste kamp)." Både åpningen og avslutningen av programmet involverte hjelmer for de deltakende lagene, organisert til å se ut som en konserplakat.

2008[rediger | rediger kilde]

Til tross for at ESPN dempet fokuset på underholdning generelt i løpet av sendingene var Hank Williams, Jr. med for sin 20. sesong som en del av åpningssekvensen. Denne gangen var den filmet i et privat hus. Ved slutten av sangen aktiverte Williams en pumpe som skulle inneholde hjelmene for kveldens lag. Hjelmene ble så skutt ut av huset mot stadionet kampen skulle spilles i, hvor de "landet" midt på banen og eksploderte. Gimmicken med de eksploderende hjelmene ble også brukt på 80- og 90-tallet. Williams dukket igjen opp ved slutten av programmet for å promotere neste ukes sending.

ESPN fortsatte å promotere kommende musikkalbum med musikken de brukte i sendingen. Den 29. september (Baltimore Ravens at Pittsburgh Steelers) brukte ESPN «Another Way to Die», en duett med Alicia Keys og Jack White fra White Stripes - sangen var en del av lydsporet for Quantum of Solace, som da var den nyeste filmen i James Bond-serien.

MNF feiret sending nummer 600 den 20. oktober 2008 i en kamp hvor New England Patriots slo Denver Broncos 41-7.

Den 39. sesongen av MNF ble avsluttet 22. desember 2008, da Bears slo Green Bay Packers 20-17 etter ekstraomganger på hjemmbane i Soldier Field i Chicago.

2009[rediger | rediger kilde]

Åpningssekvensen for den 50. sesongen av MNF bestod av Hank Williams, Jr. på trappene foran en bygning (antagelivs et museum), omgitt av dansere, fotballfans og statuer/byster fra de som er i Pro Football Hall of Fame - som etter hvert begynner å bevege seg og danse. Videoen kutter så til et klipp av Williams Jr. i en bok med et kapittelnummer (i romertall, som øker med 1 per uke) og navnene på lagene som skulle spille i sendingen.

Ved slutten av sangen plugger Williams i en ledning som sender to animerte hjelmer inn i verdensrommet, forbi den internasjonal romstasjonen, og tilbake til stadionet for kveldens kamp. Som i tidligere sesonger landet de to hjelmene på banens midtpunkt og krasjet inn i hverandre (med unntak av den 5. oktober 2009 da hjelene ble skutt ut mot Brett Favre isteden). Williams dukket igjen opp ved slutten av sendingen for å promotere neste ukes kamp, før videoen stanset og zoomet ut for å vise en bok. Sluttmusikken til NFL begynte å spille, og da boken lukket seg var den en gylden NFL-logo på baksiden, som skulle representere slutten av "kapittelet", eller kampen. Scenen ble filmet i løpet av sommeren 2009 i The Parthenon i Nashville, Tennessee.

I løpet av sendingen delte Frank Gifford et minneverdig øyeblikk fra MNF som involverte ett eller begge lagene som spilte i kveldens kamp.

Tony Kornheiser sluttet som kommentator etter 3 sesonger og ble erstattet av tidligere hovedtrener for Oakland Raiders og Tampa Bay Buccaneers, Jon Gruden.

Den 40. sesongen av MNF ble avsluttet 28. desember 2009 med kampen mellom Minnesota Vikings og Chicago Bears i Chicago, hvor Bears vant 36-30 etter ekstraomganger. Sending avluttet med et klipp hvor Gifford så tilbake på høydepunkter fra de siste 4 tiårene - og 40 sesongene - av MNF. Den 40. sesongen hadde de høyeste seertallene for MNF siden ESPN fikk rettighetene til sendingen.[10]

2010-tallet[rediger | rediger kilde]

2010[rediger | rediger kilde]

Åpningen for 2010 var identisk med den brukt i 2009 med unntak av de siste par scenene. Williams spant nå et hjul fylt med maling som sendte fargene i luften og dannet hjelmer med logoene til lagene som skulle spille. En annen mindre endring er at tallene som ble brukt i boken ble endret fra romertall til arabiske tall. Gifford delte igjen minneverdige øyeblikk, og scenene fra The Parthenon fra året før ble gjenbrukt. 2010 markerte Williams sin 22. sesong i programmets åpningssekvens.

Ved en merkverdig tilfeldighet ble begge kampene hvor New York Jets spilte hjemme i New Meadowlands Stadium (nå MetLife Stadium) utsatt på grunn av regnfal og lyn. Den første kampen, mot Baltmore Ravens den 13. september, ble kampen forsinket med 25 minutter; i den andre, mot Minnesota Vikings den 11. oktober, ble den utsatt 40 minutter. Før kampen den 13. september var sist gang en ESPN-sending hadde blitt utsatt på grunn av dårlig vær den 4. oktober 1998 (en søndag kveld) da en tordenstorm stanset en kamp mellom Seattle Seahawks og Kansas City Chiefs i andre kvarter. Den første utsettelsen tvingte ESPN til å bruke ESPN2 for direktesendingen, denne gangen fra Chiefs sin sesongåpning på hjemmebane mot San Diego Chargers. Som i 2007 ble sendingen flyttet til ESPN etter at den første kampen var over.

Kampen mellom Jets og Vikings var både Brett Favre sin første kamp i East Rutherford siden hans eneste sesong der i 2008, og markerte at Randy Moss kom tilbake til Vikings. Moss spilte bare fire kamper for Minnesota før han ble frigitt den 2. november.

2011[rediger | rediger kilde]

I åpningssekvensen for 2011-sesongen så vi Hank Williams Jr. (i sitt 23. år) fremføre med et band bestående av Jimi K Bones fra Kix og Blondie, The House Jacks, og Jenny Morrison (bassgitar), Chris King (trompet), Clay Lucovich (trombone), og Florizel Dennis (baritonsaxofon) fra skabandet Tef London foran publikum med store TV-skjermer i bakgrunnen. Slutten av introen viste logoene for kveldens kamp før den gikk over i logoen for ESPN Monday Night Football. Den 3. oktober 2011 sluttet ESPN å bruke låten etter at Williams var gjest på Fox & Friends hvor han beskrev en golftur med Barack Obama, John Boehner, Joe Biden og Joe Kasich som «Hitler playing golf with Netanyahu[11][12] Den 6. oktober 2011 ble det annonsert at Williams ikke lenger skulle fremføre kjenningsmelodien, og at ESPN ikke lenger kunne bruke «All My Rowdy Friends» ettersom at Williams fremdeles eide rettighetene til sangen. I en pressemelding fra ESPN stod det at selskapet hadde «decided to part ways with Hank Williams Jr. We appreciate his contributions over the past years. The success of Monday Night Football has always been about the games and that will continue.»[13] Williams kom senere med en kommentar: "After reading hundreds of e-mails, I have made my decision... By pulling my opening October 3, [ESPN] stepped on the toes of the First Amendment Freedom of Speech, so therefore me, my song, and All My Rowdy Friends are out of here. It's been a great run."[13] MNF hadde ingen åpningssekvens fra uke 4 og ut resten av sesongen.

Ettersom at Suzy Kolber hadde blitt flyttet til det nye programmet NFL32 og at Michele Tafoya forlot ESPN for å ta en stilling med NBC Sunday Night Football var stillingen som sidelinjereporter rotert mellom forskjellige personer gjennom sesongen.

For det andre året på rad og tredje gang totalt ble begynnelsen av kampen som startet 20:15 ET (Oakland Raiders at Denver Broncos) vist på ESPN2 ettersom at kampen som begynte klokken 19:00 ET (New England Patriots at Miami Dolphins) vart lenger enn forventet.

2012[rediger | rediger kilde]

Lisa Salters ble utpekt som permanent sidelinjereporter for 2012-sesongen. I tillegg sluttet ekspertkommentatoren Ron Jaworski etter fem sesonger. Jon Gruden ble derfor den eneste ekspertkommentatoren, og MNF hadde kun to reportere for første gang siden programmets siste sesong på ABC (2005). MNFs åpningsgrafikk, som viste hjelmer med lagenes logo på, ble sent før Monday Night Football Launch.

2013–14[rediger | rediger kilde]

Åpningssekvensen i 2013 begynte med et bilde av en 2014 GMC Sierra (GMC betalte for produktplassering) og gikk så over i en tidslinje for historiske øyeblikk som hadde skjedd i Monday Night Football, inkludert høydepunkter fra MNF-kamper fra de siste 43 sesongene opp til 2012-sesongen. I slutten av introen viste to hjelmer logoene for kveldens lag, fulgt av de forskjellige logoene Monday Night Football har brukt siden programmet ble lansert i 1970. Den 70 sekunder langer åpningsanimasjonen, som inneholder bl.a. Pac-Man, Darth Vader og president Ronald Reagan, var laget av skuespiller og filmskaper Peter Berg.

En oppdatert versjon av åpningssekvensen ble brukt i 2014-sesongen. Blant annet hadde GMCs produktplassering blitt endret til å promotere GMC Denali, og selve videoen hadde flere høydepunkt fra MNF-kamper fra de siste 44 sesongene, opp til 2013.

2015[rediger | rediger kilde]

I 2015-sesongen brukte ESPN en 3D-animasjon i åpningssekvensen. GMCs produktplassering promotete igjen kjøretøy av typen Denali, inkludert Yukon Denali. Høydepunktene fra tidligere kamper inkluderte nå 2014-sesongen, og blir presentert i et datagenerert stadion.

Dette var Mike Tiricos siste sesong som hovedkommentator, da han tok en jobb hos NBC Sports i juni 2016.

2016[rediger | rediger kilde]

Etter å ha brukt en tidslinje i åpningssekvensen de siste tre årene debuterte MNF en ny 75 sekunder lang åpning med Hollywood-tema den 12. september 2016, som presenterte ESPNs nye lag for MNF - Sean McDonough (hovedkommentator), Jon Gruden (ekspertkommentator) og Lisa Salters (sidelinjereporter) – og mer enn 20 daværende NFL-stjerner og Pro Football Hall of Famers som gikk på en rød løper omringet av tilhenger og fotografer som tok bilder. Den begynner med et klipp av et stadion omgitt av skyskrapere, med en 2017 GMC Acadia (produktplassering fra GMC) som viste hvor kveldens MNF-kamp skulle spilles på sitt navigasjonssystem. Bilen kjører så til en rød løper ved stadionets inngang før McDonough, Gruden og Saltser går ut av bilen, etterfulgt av en rekke NFL-spillere som skal representere tidligere og daværende MNF. Spillerne poserer for bilder og vinker til publikum når de når inngangen til stadionet. Noen av spillerne inkluderer Josh Norman (Redskins), Larry Fitzgerald (Cardinals), Rob Gronkowski (Patriots), Franco Harris (Steelers), Jerry Rice (49ers), Barry Sanders (Lions) and Bruce Smith (Bills). For den spanskspråklige versjonen var det ESPNs spanske MNF-lag som ble presentert – Álvaro Martín (hovedkommentator), Raúl Allegre (ekspertkommentator) og John Sutcliffe (sidelinjereporter), samt daværende latinamerikanske spillere og laget bak den latinamerikanske versjonen av NFL Live, ledet av Ciro Procuna.

2017[rediger | rediger kilde]

MNF gikk tilbake til to åpninger for første gang siden programmet først ble sendt på ESPN (2006). Åpningen fra fjoråret ble brukt igjen, denne gangen med en 2018 GMC Terrain som GMCs produktplassering.

Hank Williams, Jr. ble igjen med i MNF 11. september 2017 med en ny versjon av den ikoniske åpningssangen, «All My Rowdy Friends Are Here on Monday Night» (i bruk fra 1989 til uke 3 av 2011-sesongen) og ble vist like før kveldens kamp mellom New Orleans Saints og Minnesota Vikings. Den nye versjonen, som ble vist før avspark hver eneste kamp, er fremført i samarbeid mellom Williams, Jr., Florida Georgia Lina og Jason Derulo

Beth Mowins ble den første kvinnen til å kommentere en riksdekkende NFL-kamp i den andre kampen i MNF sin doubleheader i uke 1 mellom Los Angeles Chargers og Denver Broncos.

2018[rediger | rediger kilde]

MNF-laget i 2018 bestod av (fra venstre) kommentatorene Joe Tessitore & Jason Witten, og sidelinjeanalytiker/konsulent Booger McFarland.

I 2018 kom det store endringer i kommentatorboksen for Monday Night Football. Jon Gruden forlot MNF etter 9 sesonger for å bli hovedtrener for Oakland Raiders og ble erstattet av Jason Witten, tidligere tight end for Dallas Cowboys.[14] Sean McDonough sluttet etter 2 sesonge og gikk tilbake til å kommentere college football på det samme nettverket, og ble erstattet av Joe Tessitore.[15][16] Booger McFarland, som hadde vært analytiker i college football for nettverket siden 2014, fikk stillingen som analytiker og konsulent.[17] Regelanalytikeren Gerald Austin forlot MNF for å bli rådgiver for Gruden og Raiders, og ble erstattet av den pensjonerte dommeren Jeff Triplette.[18] Lisa Salters forble i stillingen som sidelinjereporter.

ESPN forenklet åpningssekvensen for 2018-sesongen og droppet Hollywood-introen etter å ha brukt den i to sesonger. «All My Rowdy Friends Are Here on Monday Night», fremført av Hank Williams, Jr., Florida-Georgia Line og Jason Derulo, ble brukt for andre sesong på rad og ble igjen presentert like før avspark. På grunn av skyteepisoden i Thousand Oaks og de pågående skogbrannene i nordlige California ble introvideoen ikke vist under sendingen 12. november mellom New York Giants og San Francisco 49ers eller den nå historiske kampen mellom Chiefs og Rams uken etter (19. november). Sistnevnte skulle egentlig utspilles på Estadio Azteca i Mexico City, men ble flyttet til Los Angeles Memorial Coliseum (Rams' daværende hjemmebane, som sist hadde en MNF-kamp i 1985) på grunn av dårlige spilleforhold. Kampen endte med det høyeste antallet poeng i MNFs historie, etter at Ram slo Chiefs 54-51.

ESPN introduserte også en musikkdel til halftimepausene under navnet Genesis Halftime Show, som en del av en ny sponsoravtale. Disse videoene ble oftest sendt mot slutten av reklamefrie halftime-sendinger og var, med unntak av kampen mellom Chiefs og Rams hvor musikken var live, vanligvis forhåndsinnspilt, gjerne på et sted i byen hvor ukens MNF-kamp ble spilt.[19]

2019[rediger | rediger kilde]

ESPN gikk gjennom flere endringer for 2019-sesongen. Jason Witten forlot laget og returnerte til Dallas Cowboys, og regelanalytiker Jeff Triplette sluttet etter én sesong. Triplette ble erstattet med John Parry, som pensjonerte seg etter Super Bowl LIII. Witten ble ikke erstattet, som gjør at kringkastingslaget i 2019 består av Joe Tessitore (hovedkommentator), Booger McFarland (ekspertkommentator) og Lisa Salters (sidelinjereporter).

Nettverket hentet også tilbake Hank Williams Jr. for å fremføre All My Rowdy Friends Are Here on Monday Night som han fremfører alene for første gang siden 2011, da Florida Georgia Line og Jason Derulo trakk seg etter to sesonger. Introen til Monday Night Football feiret også programmets 50. sesong, hvor NFL-legender og Hall of Famere sa "Are you ready for some football?" før Hank Williams Jr. begynte å spille.

ESPN fortsatte med Genesis Halftime Show med forhåndsinnspilte konserter; konseptet ble derimot droppet den 28. oktober etter negative tilbakemeldinger fra seere. Segmentet ble erstattet med videre analyse av kampen, men Genesis fortsatte å sponse halftime-showet ut sesongen.[20]

2020-tallet[rediger | rediger kilde]

2020[rediger | rediger kilde]

I 2020-sesongen valgte ESPN Steve Levy, Brian Griese og Louis Riddick som kommentatorer.[21] ESPN/ABCs collegekommentatorer Chris Fowler, Kirk Herbstreit og Maria Taylor dekket den første kampen av doubleheaderen i uke 1 (Fowler og Taylor var allerede i New York-området for å dekke US Open (Fowler) og NBA-sluttspillet (Taylor)).[22] I anledning 50-årsjubileumet for Monday Night Football ble Las Vegas Raiders' hjemmekamp i uke 2 (deres første siden de flyttet fra Oakland) også sendt på ABC.[23] Hank Williams Jrs kjenningsmelodi for MNF ble droppet og erstattet med en coverversjon av Little Richards «Rip It Up» av Virginiabandet Butcher Brown.[24]

Kampen mellom Denver Broncos og New England Patriots i uke fem ble utsatt til 12. oktober etter at spillere testet positivt for koronaviruset, og ble tildelt til ESPN som del av en doubleheader under MNF med avspark 17:00 ET, og med Fowler og Herbstreit som kommentatorer, denne gangen med Laura Rutledge, vert for NFL Live og SEC Nation på SEC Network.[25][26] Kampen ble eventuelt utsatt til søndag i uke 6 etter flere positive prøver.[27][28] Rutledge tok senere over for Lisa Salters i uke 16 i Foxborough da Salters måtte følge ESPNs protokoller for COVID-19.

To mandagskamper i desember, begge med Buffalo Bills, ble sendt av både ESPN og ABC.[29]

Karakterer fra The Muppet Show, inkludert Kermit the Frog, Miss Piggy, Fozzie Bear og Statler and Waldorf, deltok i sendingen for kampen mellom Pittsburgh Steelers og Cincinnati Bengals 21. desember, som fikk kallenavnet Muppet Night Football'..[30] På grunn av koronaviruspandemien ble segmenter med the Muppets spilt inn foran en greenscreen.[30] Kermit og Miss Piggy kommenterte mens Fozzie Bear rapporterte fra sidelinjene.[31] Senere sang the Muppets en fotballinspirert versjon av Carol of the Bells.[32][33]

2021[rediger | rediger kilde]

Det var første gang siden 2005 at sesongen ikke ble startet med en doubleheader, da sesongåpningen for Monday Night Footballs 52. sesong kun bestod av kampen mellom Baltimore Ravens og Las Vegas Raiders, som også ble sendt på ABC. Butcher Browns versjon av Little Richards «Rip it Up» var introlåten for MNF for andre år på rad.

Den 19. juli annonserte ESPN en avtale med Peyton Mannings produksjonsselskap Omaha Productions om å produsere alternative sendinger av Monday Night Football-kamper med Manning, broren Eli og kjendisgjester for ti kamper per sesong på ESPN2 og ESPN+ fra og med 2021 til og med 2023.[34]

2022[rediger | rediger kilde]

ESPN gikk gjennom en overgang til en ny TV-kontrakt. I 2022-sesongen ble en ekstra internasjonal søndagskamp sendt på ESPN+, ABC fikk en av de eksklusive MNF-kampene og doubleheaderen på lørdag i uke 18 ble ivdereført. Det ble også gjort store endringer i personale for fjerde gang siden 2015 med ansettelsen av Joe Buck og Troy Aikman, som hadde vært hovedkommentatorparet for Fox de siste 20 sesongene, som MNFs nye kommentatorpar, som erstattet Levy, Griese (som tok en stilling som quarterbacks coach for San Francisco 49ers og Riddick.[35] Levy og Riddick forblir det andre kommentatorlaget under doubleheadere, mens Dan Orlovsky erstatter Griese.[36][37]

Kjenningsmelodi[rediger | rediger kilde]

Hank Williams Jr. gjeninnspilte hitlåten sin «All My Rowdy Friends Are Coming Over Tonight» for bruk i programmet som «All My Rowdy Friends Are Here on Monday Night» (den originale kjenningsmelodien het «Score» og ble komponert av Charles Fox og innspilt av Bob's Band). Edd Kalehoff moderniserte også klassikeren «Heavy Action» for bruk i 1989.

I den siste MNF-kampen sendt på ABC i 2005 var det Williams Jr. sin versjon av «Turn Out the Lights, The Party's Over» som avsluttet sendingen.[38]

I 2018 brukte ESPN klassikeren «Heavy Action» som hovedmelodi for Monday Night Football.

I 2020 erstattet ESPN Hank William Jrs kjenningsmelodig med en coverversjon av Little Richards «Rip It Up» fremført av gruppen Butcher Brown fra Virginia.[39]

Digital grafikk[rediger | rediger kilde]

Før 1997 brukte Monday Night Football en begrenset mengde grafikk. Programmet fikk en CGI-basert intro i 1984, men grafikk brukt under selve kampene var fremdeles begrenset til enkel tekst.[40] I 1988 kom det store oppdateringer til programmets grafikkpakke for å gjøre den mer lik resten av ABC Sports sine programmer. Samme år introduserte de introen hvor to hjelmer kolliderer, og tekst ble oppdatert til skråskift med røde understreker.[41] De ble videre oppdatert i 1994, samme året som nettverket viste Super Bowl XXIX, med et mer firkantet design. En permanent stillingsgrafikk ble ikke introdusert før i 1997

1997–2005[rediger | rediger kilde]

Monday Night Football begynte å brukte stillingsgrafikk i 1997 og var det andre nettverket som tok det i bruk etter at det ble introdusert på Fox i 1994. Før dette hadde grafikkpaken strot sett bestått av tekst i gul og rød farge. Den første stillingsgrafikken inkluderte lagnavn, stilling, gjenstående tid, og kampens kvarter.[42] Dette designet ble brukt ut 1998-sesongen.

ABC sendte Super Bowl XXXIV i 1999 og oppdaterte sin grafikkpakke til å ligne den ESPN brukte. Kanalen begynte å brukte forkortelser for lagene (eksempelvis "TENN", "VIKES", "PACK" og "FINS" istedenfor "TEN", "MIN", "GB", og "MIA") fordi ESPN brukte forkortelser på fire eller fem bokstaver. Dette resulterte i en større stillingsgrafikk som brukte en mer standard skrifttype. For 2000-sesongen ble det introdusert en kantlinje som fulgte fargeskjemaet, rødt og gult.[43]

Grafikkpakken for Monday Night Football ble endret i 2002, samme året da nettverket viste Super Bowl XXXVII. Stillingsgrafikken ble mer avrundet, fikk en solid farge, og hadde en horisontalt komprimert skrifttype. ESPNs grafikkpakke var ikke lenger lik den ABC brukte (ESPN brukte et grått og sort design med runde hjørner). I 2005, siste året programmet ble vist på ABC, ble stillingsgrafikken flyttet til en horisontal linje på bunnen av skjermen.

2006–nå[rediger | rediger kilde]

Etter at MNF flyttet til ESPN i 2006 (omtrent samtidig som ABC Sports skiftet navn til ESPN on ABC), tok ESPN i bruk en ny rød og sort grafikkpakke med mer bruk av 3D-elementer og animasjoner. Disse ble senere standarden for ESPN i dekning av de fleste andre store idretter (inkludert college football, NBA, MLB og NASCAR). En mørkegrå og metallisk stillingsgrafikk ble plassert nederst i midten av skjermen under MNF.

For 2008-sesongen ble det utformet en ny grafikkpakke som var bygd opp rundt et "dashbord"; stillingsgrafikken, en horisontal linje, var dedikert en plass langs hele bunnen av skjermen. Alt av grafikk på skjermen var også plassert neders og erstattet stillingsgrafikken når den ble brukt.[44] ETt nytt metallisk design ble introdusert i 2009, som igjen i etterkant ble tatt i bruk i ESPNs dekning av andre idretter. I 2011-sesongen introduserte MNF en dedikert grafikkpakke med et sort og rødt metallisk design som var større en tidligere, samt ett nytt design på logoen for MNF.

For 2015-sesongen introduserte ESPN nok ett nytt design for grafikken brukt under MNF, med en stillingsgrafikk som dekket hele bunnen av skjermen og som kunne fjernes under plays.[45] Dette designet ble brukt ut 2018, men med endringer i sin siste sesong (inkludert en annen skrifttype for stillingsgrafikken, indikatoren for downs ligner mer på en pil, og ESPNs logo endrer posisjon avhengig av hvilken retning ballen beveger seg).[46]

I 2019 introduserte ESPN nye grafikkpaker for MNF samt all studiodekning av NFL (basert på designet som hadde blitt brukt for NFL Draft siden 2018), med nye logoer og et fargeskjema med sort, hvitt og limegrønn.[47] Stillingsgrafikken var lik den brukt frem til 2018, men med oppdatert skrifttype og fjerning av forkortelser for lagene. Det nye designet fikk kritikk på sosiale medier under den første kampen av ESPNs doubleheader: indikatorpilen for downs var til å begynne med limegrønn, men seere mente at fargen var for lik den som viste straffer (Vanligvis i en gul farge for å matche straffeflagget; her var indikatoren en sort rektangel med limegrønn tekst og ytterlinje). ESPN svarte med å endre grafikken i løpet av halftime, hvor indikatoren for downs ble gjort hvit. Phil Rosenthal, skribent for Chicago Tribune beskrev den første versjonen som en "fluorescent-highlighter fever dream", og følte at "the quickness with which ESPN abandoned this unnecessary bit of flash probably speaks more to how misguided this latest supposed 'innovation' was than any increased sensitivity to the twitterati."[48][49]

Poengrekorder[rediger | rediger kilde]

Vanligste møter[rediger | rediger kilde]

Antall Lag Stilling År Signifikans
20 Denver Broncos mot Las Vegas Raiders Broncos, 10–9–1 1973, 1975, 1978, 1980, 1987, 1988, 1993, 1995–97, 1999–2003, 2008, 2011, 2013, 2018–2019 Rivaliseringen mellom Broncos og Raiders
17 Dallas Cowboys mot Washington Commanders Cowboys, 9–8 1973, 1978, 1980, 1983, 1985, 1987, 1991–93, 1997, 2000–01, 2004–05, 2011, 2014–15 Rivaliseringen mellom Commanders og Cowboys
14 Los Angeles Rams mot San Francisco 49ers 49ers, 10–4 1972, 1974, 1976, 1982, 1984, 1985, 1986, 1989, 1990, 1991, 2002, 2014, 2016, 2021 Rivaliseringen mellom 49ers og Rams
14 Miami Dolphins mot New York Jets Uavgjort 7–7 1974, 1980, 1983, 1984, 1985, 1986, 1987, 1999, 2000, 2004, 2006, 2009, 2011, 2014 Rivaliseringen mellom Dolphins og Jets
12 Miami Dolphins mot New England Patriots Uavgjort 6–6 1975, 1979, 1980, 1985, 1986, 1987, 1997, 1998, 2004, 2010, 2011, 2017 Rivaliseringen mellom Dolphins og Patriots
12 Dallas Cowboys mot Philadelphia Eagles Cowboys, 8–4 1974, 1979, 1992, 1993, 1995, 1996, 1997, 1998, 2004, 2005, 2008, 2021 Rivaliseringen mellom Cowboys og Eagles
12 Dallas Cowboys mot New York Giants Cowboys, 9–3 1971, 1985, 1986, 1987, 1994, 1995, 1998, 1999, 2003, 2006, 2010, 2019 Rivaliseringen mellom Cowboys og Giants
12 Cincinnati Bengals mot Pittsburgh Steelers Steelers 8–4 1970, 1977, 1983, 1984, 1985, 1986, 1992, 2010, 2013, 2017, 2019, 2020 Rivaliseringen mellom Bengals og Steelers
11 Chicago Bears mot Green Bay Packers Bears, 6–5 1974, 1985, 1986, 1994, 1995, 1997, 2002, 2003, 2008, 2010, 2013 Rivaliseringen mellom Bears og Packers
11 Buffalo Bills mot Miami Dolphins Bills, 6–5 1976, 1981, 1984, 1988, 1991, 1992, 1995, 1996, 1997, 1998, 1999 Rivaliseringen mellom Bills og Dolphins

Sendinger på lokalstasjoner[rediger | rediger kilde]

Fra 1970 til 1997 begynte ABCs Monday Night Football 21:00 ET, med avspark omtrent syv minutter etter start. Dekningen ble flyttet opp en time til 20:00 ET i 1998 og Monday Night Blast med vert Chris Berman ble sendt fra ESPN Zone i Baltimore frem til avspark klokken 20:20. Dette skjedde først og fremst fordi ABC ikke klarte å finne et program som kunne sendes klokken 20:00 og ledet inn til MNF etter at MacGyver sluttet i 1992, og for å la lokale stasjoner starte sine nyhetssendinger nærmere vanlig sendetid. På grunn av dårlige seertall ble programmet flyttet tilbake til 21:00 i 1999, men flere lokale stasjoner fortsatte å sende lokalprodusert sportsdiskusjoner i timen før MNF, og flyttet ABC sitt program til senere på kvelden eller til helgen; innen ABC sluttet å sende MNF ble tidsuken 20:00 fylt enten med nyhetsprogrammer eller kortlevde reality-serier som ikke klarte å oppnå gode seertall, delvis fordi søsterselskap hadde valgt å sende egenproduserte sportsprogrammer i samme tidsluke.

Fra 1970 til 1995 sendte Fisher Communications sine ABC-stasjoner i Seattle (KOMO-TV) og Portland (KATU) MNF-kamper en time senere, klokken 19:00 PDT (kampene startet vanligvis 18:00 PDT, 21:00 ET) for å tilpasse seg til lokale nyhetssendinger (dersom Seattle Seahawks spilte ble kampen sendt direkte). Til tross for kritikk fra både seere og ABC var det ikke før i 1996 at dette systemet ble oppløst. KOMO prøvde å sende lokale nyheter tidligere enn konkurrentene under navnet KOMO 4 News Primetime, og reklamerte med at det var lettere å få sette det da en i rushtiden på kvelden. ABCs søsterselskap i Honolulu, KITV utsatte kampene til 18:00 Hawaii-Aleutian Time, klokken 23:00 ET eller 24:00 under sommertid. Kampene, som ble direktesendt på lokalradio fra klokken 15:00 eller 16:00, var derfor nesten over innen de ble sendt på TV. KTGM, ABC sitt søsterselskap i Guam, sendte MNF direkte på tirsdager klokken 11:00 ettersom at Guam er en dag foran USA.

Ønsket om å sende Monday Night Football direkte i hele landet på ABC var problematisk da det kom i konflikt med andre programmer som var planlagt for beste sendetid. På østkysten, hvor MNF varte fra 21:00 Eastern Time hadde lokale kanaler en time i beste sendetid for andre programmer. På vestkysten varte kampene derimot fra 18:00 til 21:30 Pacific Time (I seattle og Portland mellom 1970 og 1995 vate kampene fra 19:00 til 22:30), som gjorde det vanskelig for lokale stasjoner å sende sine egne programmer på mandager. Dette resulterte i at programmer som ble sendt i beste sendetid på østkysten ble sendt på forskjellige klokkeslett på vestkysten. De fleste søsterselskapene valgte å sende sine programmer like etter kampen; KABC-TV i Los Angeles utsatte dem til 20:00 fra midten av 90-tallet til 2005, og sendte heller triviakonkurranser og andre lokalproduserte sportsprogrammer (det lengste av disse var Monday Night Live med vert Todd Donoho). KOMO, en av stasjonene som valgte å ikke sende MNF direkte, sendte nye episoder av sitcomen Coach på lørdag ettermiddag (som vanligvis var reservert for college football; TV-serien Coach handlet om nettopp college football). Utenom Seattle og Portland fra 1970 til 1995 ble ABC World New Tonight sendt tidligere på de fleste søsterkanalene på vestkysten, men ABC-eide stasjoner sendte programmet tidlig på ettermiddagen.

Etter at ESPN tok over sendingen i 2006 hadde kamper vanligvis avspark klokken 20:30 Eastern, som i 2018 ble endret til 20:15. Dersom ESPN sendte en doubleheader i den første uken av sesongen frem til 2021 begynte kampene klokken 19:00 og 22:15 Eastern. Det oppstod konflikter med lokale stasjoner i lagenes egne markeder som sender ESPN-kampene vanligvis er søsterselskap av ABC, og må sende Dancing with the Stars dersom de skal sende NFL-kamper. Dette tvinger søsterselskapene til å sende programmet like etter lokale nyhetssendinger, Jimmy Kimmel Live og Nightline som har resultert i at programmet må utsette avstemningene for å tilpasse seg disse markedene.

I noen tilfeller har programmet blitt sendt på en søsterstasjon for å kunne direktesende kampene (dette var for eksempel tilfellet da KARE, søsterselskap av NBC i St. Paul, tok over lokalsendinger av MNF-kamper. Dersom Minnesota Vikings spilte en kamp som også ble sendt på KSTP-TV, ble DWTS sendt direkte på KSTC-TV). I åpningsuken i 2016 ble den andre kampen av mandagens doubleheader (mellom Los Angeles Rams og San Francisco 49ers) sendte ABC-stasjonene i begge lagenes lokale marked (KABC-TV og KGO-TV) World News Tonight og DWTS i sine ET-tidsluker, klokken 15:30 og 17:00 PT.

Kommentatorer[rediger | rediger kilde]


Monday Night Football på andre språk[rediger | rediger kilde]

Spansk utgave[rediger | rediger kilde]

En spansk versjon har blitt kringkastet av ESPN Deportes, den spanske versjonen av ESPN, og ESPN Latin America siden 2006, med Álvaro Martín som hovedkommentator, Raul Allegre som ekspertkommentator, og John Sutcliffe som sidelinjereporter. Dette er de samme personene som stod bak La NFL Dominical, den spanske utgaven av ESPN Sunday Night Football, frem til 2005. For den andre kampen i doubleheaderen i 2006 var Eduardo Varela hovedkommentator, Robert Abramowitz ekspertkommentator og Georgina Ruiz Sandoval sidelinjereporter. Før kampen sendes NFL Esta Noche (NFL Tonigh) i halvtimen før kampen på begge nettverkene.

De fire kommentatorene sendte åpningskampen i 2007 fra ESPNs hovedkvarter i Bristol, Connecticut mens de så kampene på monitorer. Dette var tilfellet de første par ukene, og sendingen hadde ingen sidelinjereporter før Sutcliffe. Allegre ble erstattet av Abramovitz for sesongfinalen mellom Broncos og Chargers.

I 2008 kommenterte Martin og Allegre direkte fra en kamp mellom Cowboys og Eagles som en del av NFLs feiring av Hispanic Heritage Month.

Som en del av ESPNs avtale om å sende Wild Card-kamene på ABC blir de spanskspråklige kommentatorene sendt på SAP-kanalen på ABC.

Under Super Bowl 50 og Super Bowl LIII hadde ESPN Deportes rettighetene til spanskspråklig dekning på kabel-TV. Kampen ble produsert av laget bak MNF og brukte CBS sine kamera. Mens Fox og NBC har brukt Fox Deportes og Universo for sendinger når de har rettighetene, har CBS ikke en spanskspråkling kabel-kanal som er velegnet for slike sendinger.[50][51][52][53][54]

I 2017 og 2018 sendte ESPN2 også ESPN Deportes sin sending, NFL Esta Noche, og ESPN Latin Americas SportsCenter etter kampen i de første ni ukene av sesongen (før kanalen begynner å dekke college basketball-sesongen). ESPN2 hadde tidligere lave seertall i tidsluken.[50][55][56] I NFL-sluttspillet i 2020–21 sendte ESPN Deportes også AFCs divisjonsrunde og AFC Championship Game.[57]

Portugisisk utgave[rediger | rediger kilde]

Siden 90-tallet har ESPN Latin America hatt en portugisisk feed til seere i Brasil. Ivan Zimmermann (hovedkommentator), André José Adler (hovedkommentator), Roberto Figueroa (ekspertkommentator) og Marco Alfaro (ekspertkommentator) er noen av kommentatorene som sender fra ESPNs hovedkvarter. Siden 2006 har den blitt sammenslått med ESPN Brasil, og sendingen blir produsert i São Paulo. De nåværende kommentatorene er Fernando Nardini (hovedkommentator) og Paulo Antunes (ekspertkommentator). Ari Aguiar (hovedkommentator) og Antony Curti (ekspertkommentator) kommenterer av og til.

Radio[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: NFL on Westwood One Sports

Monday Night Football har også blitt sendt på riksdekkende radio. Mutual Broadcasting System sendte kampene først, med Van patrick (19721973), Lindsey Nelson (19741977) og Al Wester som kommentatorer. CBS Radio tok over rettighetene i 1978 med Jack Buck og Hank Stram som kommentatorer. Etter to år (19851986) med Don Criqui og Bob Trumpy som kommentatorer på NBC Radio, begynte Buck og Strum som kommentatorer igjen i CBS Radio i 1987. I 1996 ble de to erstattet av Howard David og Matt Millen. Marv Albert og Boomer Esiason var kommentatorer for MNF fra 2002 til 2009, og i 2010 ble Albert erstattet av Kevin Harlan. I 2014 ble Kurt Warner med som kommentator for kamper hvor Esiason var utilgjengelig, frem til han tok over på fulltid i 2018.

På 90-tallet kjøpte CBS Radio opp deler av Westwood One, som så ble oppkjøpt av NBC og Mutual. Per 2008 kontrollerer ikke CBS lenger Westwood One, men kanalern har beholdt rettighetene til å sende NFL-programmer. I 2011 ble Westwood One kjøpt opp av Dial Global, og i 2014 ble Dial Global, som inkluderte Westwood One, oppkjøpt av Cumulus Media.

Den spanskspråklige dekningen blir sendt på ESPN Deportes Radio.

I likhet med andre seriespillkamper i NFL blir Monday Night-kamper også sendt lokalt av deltakerlagenes egne radionettverk og kommentatorer.

Nielsen rating[rediger | rediger kilde]

Den mest sette TV-sendingen av Monday Night Football på ABC var da Miami Dolphins slo de tidligere ubeseirede Chicago Bears den 2. desember 1985, med en Nielsen rating på 29,6 og en andel på 46. ABCs dårligste MNF-kamp var da St. Louis Rams slo Tampa Bay Buccaneers den 18. oktober 2004, med Nielsen rating på 7,7.

Under TV-sesongen 1995–96 hadde Monday Night Football gjennomsnittsrating på 17,1 per hus. Hovedkonkurrenten Murphy BrownCBS hadde 12,3.[58]

Den mest sette TV-sendingen av MNF på ESPN, som da også satte rekorden for mest sette kabel-TV-program i USAs historie, var da Minnesota Vikings slo Green Bay Packers 30-23 den 5. oktober 2009, med Nielsen rating på 15,4. Folk hadde høye forventninger til kampen da Vikings sin quarterback Brett Favre skulle møte Green Bay, som hadde vært hans lag i flere år. I en pressemelding fra ESPN merket de at kampen ble sett av mer enn 16,8 millioner personer, og at den forrige rekorden på over 13,8 millioner ble satt i en MNF-kamp i 2008 mellom Philadelphia Eagles og Dallas Cowboys." Rekorden ble igjen slått i ESPNs dekning av BCS National Championship Game 2011. ESPN merket også at kampen hadde den høyeste ratingen i nettverkets 30-årige historie. Ratingen på 15,3 slo ratingen på 14,4 mellom Bears og Vikings den 6. desember 1987 under den første sesongen av NFL-kamper som ble sendt på ESPN.[59] ESPNs minst sette MNF-kamp var da New York Giants slo Atlanta Falcons den 15. oktober 2007, med en rating på 5,7.

ESPNs tredje sesong av MNF var det mest sette programmet på kabel-TV i 2008, og satte rekorden for tredje år på rad med de tre mest sette programmene det året, og 13 av det 15 mest sette. I løpet av tre sesonger på ESPN hadde MNF registrert syv av de ti mest sette programmene i kabel-TVs historie, med Eagles-Cowboys fra 15. september 2008 på toppen (sett i 12 953 000 hjem). ESPNs 17 MNF-sendinger i 2008 fikk en gjennomsnitlig rating på 8,9 og nådde i snitt 8 679 000 hjem (11 962 000 seere), en økning på henholdsvis 3%, 5% og 7% mot 2007 (8,6; 8 277 000 og 11 230 000)[60]

Andre rettigheter til NFL-kamper[rediger | rediger kilde]

Kamper i sluttspillet og Super Bowls[rediger | rediger kilde]

Da ABC først fikk rettighetene til MNF i 1970 inkluderte ikke avtalen noen kamper i sluttspillet. Nettverket ble eventuelt inkludert i rotasjonen av nettverk for Super Bowl, og sendte sin første, Super Bowl XIX, i januar 1985. Da ligaen utvidet sluttspillet fra 10 til 12 lag i 1990 fikk ABC rettighetene til de første to Wild Card-kampene. Til å begynne med var det ABCs kommentatorer for college football som kommenterte den første av de to kampene.

ESPN og ABCs idrettsdepartementer ble sammenslått i 1997. Fra 1997-sesongen var det mannskapet bak ESPN Sunday Night Football som kommenterte den første kampen, mens mannskapet bak ABC MNF kommenterte det andre. ESPN stilte med studioprogrammering før og etter kampene, deler av dette ble sendt på ABC, og ESPNs Ron Jaworski deltok ofte i studio for ekstra analyse i løpet av den første kampen. Dette opplegget varte fra 1997 til 2005, utenom i 2002 da det var mannskapet bak stasjonenes college football-dekning som kommenterte den første kampen. Super Bowl på ABC i denne perioden ble behandlet som ESPN-arrangementer.

Etter MNF ble tildelt ESPN og NBC fikk Sunday Night Football i 2006 ble de to Wild Card-kampene som tidligere hadde blitt sendt på ABC samt en plass i rotasjonen av nettverk for Super Bowl gitt til NBC.

Den 22. april 2014 annonserte NFL at de hadde gitt ESPN rettighetene for å sende en Wild Card-kamp i sluttspillet etter konklusjonen av 2014-sesongen. Dette var første gang at en kamp i sluttspillet ble kun sendt på kabel-TV i USA.[61][62] Mike Tirico, Jon Gruden og sidelinjereporteren Lisa Salters dekte kampen, som var den første i NFL-sluttspillet i 2014-15. Carolina Panthers slo Arizona Cardinals 27-16.[61][62] I likhet med alle MNF-kampene ble den også sendt på WJZY i Charlotte og KASW i Phoenix så lokale seere kunne se kampen uten kabel-TV.

Det ble derimot den eneste sesongen hvor en sluttspillkamp kun ble sendt på kabel-TV. Den 11. mai 2015 ble det annonsert at ABC skulle sende en Wild Card-kamp med ESPN i 2015.[63] Dette var den første NFL-kampen som ble sendt nasjonalt på ABC siden MNF ble flyttet til ESPN etter 2005-sesongen. Kampen, som ble kommentert av Tirico, Gruden og Salters, var den første i NFL-sluttspillet i 2015-16. Kansas City Chiefs slo Houston Texans 30-0. Opplegget har fortsatt siden.[64][65]

Siden Super Bowl LIII har ESPN International produsert en engelsk-språklig versjon av Super Bowl for ESPN Australia (som et alternativ til dekningen produsert av NFL Network), hvor de bruker kommentatorene fra Monday Night Football. Inkludert er også ekstra dekning før kampen i tillegg til ESPNs amerikanske studioprogrammering. Den samme videoen blir også brukt for ESPN Brasils sending, da med portugisiske kommentatorer.[66][67]

I tillegg til å bli sendt på både ESPN og ABC ble kampen mellom Ravens og Titans i wildcardrunden av NFL-sluttspillet i 2020–21 også dekket av andre deler av ESPNs nettverk, for første gang i en sluttspillkamp. ESPN2, ESPN+ og Freeform sendte alternative dekninger av kampen. Annonseringen for dette opplegget kom samtidig med annonseringen av at ABC også skulle sende to sene MNF-kamper som også ble sendt på ESPN (begge kampene involverte Buffalo Bills).

Med de nye TV-kontraktene som starter med 2023-sesongen blir ESPNs dekning av sluttspillet utvidet til å inkludere en kamp i divisjonsrunden, i tillegg til kampen i wildcardrunden. Begge kampene sendes på både ESPN og ABC. Under den nye kontrakten skal ABC også inkluderes i roteringen for Super Bowl, og dekker Super Bowl LXI i 2027.

Fra og med sluttspillet i 2022 inngår ESPN i en 5-årig avtale hvor ESPNs nettverk og ABC dekker det nye «Monday Night Wild Card Game» som en del av NFLs utvidelse av Super Wild Card Weekend fra to til tre dager. ESPN og ABC sender samme kamp, mens ESPN2, ESPN+ og andre av ESPN og Disneys nettverk sender alternativ dekning.

Pro Bowl[rediger | rediger kilde]

ABC sendte Pro Bowl fra 1975 til 1987, og fra 1995 til 2003.

Som en del av avtalen i 2011 fikk ESPN eksklusive rettigheter til Pro Bowl fra og med 2015 til 2022.[61] I 2018 ble kampen sendt samtidig på ABC. Fra og med kampen i 2024 skal Pro Bowl kun sendes på ABC. Dette blir den første gangen siden 2003 at ABC blir den eneste kanalen som dekker en kamp.

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Siden henholdsvis 2016 og 2018 har ABC sendt ESPNs dekning av kanalens wildcard-kamp og Pro Bowl. I 2020 sendte ABC tre av ESPNs Monday Night Football-kamper. I 2021 og '22 holder ABC utvidede rettigheter. I 2021 sender ABC en doubleheader på lørdagen i uke 18. I 2022 har ABC eksklusive kamper og blir med i Super Bowl-rotasjonen.
 2. ^ Alternativ sending av ti utvalgte Monday Night Football-kamper fra 2020. Produsert i samarbeid med Omaha Productions fra 2021. av.
 3. ^ ESPN/ABC dekket samme kamper av utvalgte kamper i 2021. Fra 2022 strømmer ESPN+ kamper i NFL International Series.
 4. ^ Inkluderer ikke en kamp fra 3. desember 1978 på en søndag, men som ble produsert av Monday Night Football.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «British Eurosport to air NFL's Monday Night Football in UK». NFL UK. 7. september 2013. Besøkt 7. september 2013. 
 2. ^ Shapiro, Leonard; Maske, Mark (29. april 2005). «'Monday Night Football' Changes the Channel». The Washington Post (engelsk). The Washington Post Company. Besøkt 8. mars 2019. 
 3. ^ «Updated: ESPN Kicks Off New Eight-Year, $14 Billion NFL Deal». Multichannel News. 8. september 2011. 
 4. ^ Gordon, Grant (18. mars 2021). «NFL announces new broadcast deals running through 2033 season». NFL.com (engelsk). Besøkt 19. mars 2021. 
 5. ^ «What to Look For – A Look Back (Week 5)» (PDF) (engelsk). National Football League. 23. desember 2013. Besøkt 8. mars 2019. 
 6. ^ Bucholtz, Andrew (18. mars 2021). «NFL completes network/Amazon rights deals through 2033, bringing in $10 billion per year along the way». Awful Announcing (engelsk). Besøkt 8. januar 2022. 
 7. ^ Rice, Lynette (8. april 2022). «Dancing With The Stars Moving To Disney+ In Stunning Move After 16 Years On ABC». Deadline Hollywood (engelsk). Besøkt 9. april 2022. 
 8. ^ Kurilof, Aaron (6. februar 2005). «The racial undercurrent» (engelsk). ESPN. Besøkt 8. mars 2019. 
 9. ^ Goldfarb, Zachary A. (17. desember 2006). «On 'Monday Night Football,' An Announcement From Obama». The Washington Post (engelsk). Besøkt 8. mars 2019. 
 10. ^ «ESPN's Highest-Rated and Most-Viewed Season of Monday Night Football». The Futon Critic (engelsk). 29. desember 2009. Besøkt 8. mars 2019. 
 11. ^ Martinez, Michael (5. oktober 2011). «Hank Williams Jr. apologizes for Hitler-Obama comparison» (engelsk). CNN. Besøkt 8. mars 2019. 
 12. ^ «ESPN pulls Williams from MNF opening» (engelsk). ESPN. 4. oktober 2011. Besøkt 8. mars 2019. 
 13. ^ a b «Hank Williams Jr. out on Monday Night Football». Yahoo! News. Associated Press. 6. oktober 2011. Arkivert fra originalen 19. oktober 2011. Besøkt 9. mars 2019. 
 14. ^ Archer, Todd (4. mai 2018). «Cowboys TE Jason Witten retires, joins Monday Night Football as analyst» (engelsk). ESPN. Besøkt 8. mars 2019. 
 15. ^ «McDonough moving off MNF, back to college football for ESPN». Boston Globe (engelsk). 9. mars 2018. Besøkt 8. mars 2019. 
 16. ^ Lott, Thomas (9. mars 2018). «Joe Tessitore reportedly will be named new voice of MNF». sportingnews.com (engelsk). Arkivert fra originalen 21. juni 2018. Besøkt 8. mars 2019. 
 17. ^ Hille, Bob (10. mai 2018). «New 'Monday Night Football' broadcast team made official». sportingnews.com (engelsk). Arkivert fra originalen 17. mai 2018. Besøkt 8. mars 2019. 
 18. ^ Filipe, Cameron (20. juni 2018). «Jeff Triplette to join ESPN broadcast booth as rules analyst». Football Zebras (engelsk). Besøkt 8. mars 2019. 
 19. ^ «Genesis Joins ESPN’s Monday Night Football as Halftime Program/Series Partner». ESPN Press Room (engelsk). 10. september 2018. Besøkt 7. juni 2021. 
 20. ^ Clapp, Matt (28. oktober 2019). «ESPN is getting rid of musical performances during the MNF halftime show». Awful Announcing (engelsk). Besøkt 7. juni 2021. 
 21. ^ Koo, Ben (15. september 2020). «ESPN's new Monday Night Football booth is fine, so maybe we can all move on». Awful Announcing (engelsk). Besøkt 10. oktober 2020. 
 22. ^ Traina, Jimmy (15. september 2020). «ESPN's Chris Fowler, Kirk Herbstreit shine in NFL debut». Sports Illustrated (engelsk). Besøkt 10. oktober 2020. 
 23. ^ Florio, Mike (7. mai 2020). «First regular-season game in Las Vegas will be simulcast on ABC». Pro Football Talk (engelsk). NBC Sports. Besøkt 10. oktober 2020. 
 24. ^ Grow, Kory (15. september 2020). «With No Rowdy Fans, ESPN Turns to Little Richard for 'Monday Night Football' Theme». Rolling Stone (engelsk). Besøkt 10. oktober 2020. 
 25. ^ «NFL moves Broncos-Pats game to Monday at 5». ESPN.com (engelsk). 8. oktober 2020. Besøkt 10. oktober 2020. 
 26. ^ Rigdon, Jay (9. oktober 2020). «Chris Fowler, Kirk Herbstreit will call Broncos-Patriots on Monday night». Awful Announcing (engelsk). Besøkt 10. oktober 2020. 
 27. ^ Sullivan, Tyler (11. oktober 2020). «Patriots get another positive COVID-19 test, Week 5 now a bye, game vs. Broncos reportedly moved to Week 6». CBSSports.com (engelsk). Besøkt 4. desember 2020. 
 28. ^ Pickman, Ben (11. oktober 2020). «Report: Patriots-Broncos Game Postponed Until Week 6». Sports Illustrated (engelsk). Besøkt 4. desember 2020. 
 29. ^ «ABC will air 2 ‘Monday Night Football’ games in December». Washington Post (engelsk). 30. november 2020. Besøkt 4. desember 2020. [død lenke]
 30. ^ a b Stoneberg, Allie (21. desember 2020). «Watch Out Steelers And Bengals: The Muppets Blitz 'Monday Night Football' Tonight». ESPN (engelsk). Besøkt 20. februar 2021. 
 31. ^ Adamski, Chris (21. desember 2020). «'Muppets' to be part of Steelers-Bengals 'Monday Night Football' broadcast». Pittsburgh Tribune-Review (engelsk). Besøkt 20. februar 2021. 
 32. ^ Hunsaker, Andy (22. februar 2021). «WATCH: Kermit, Piggy and the Gang Take Over Monday Night Football». Primetimer (engelsk). Besøkt 20. februar 2021. 
 33. ^ Fucillo, David (21. desember 2020). «Why Kermit, Miss Piggy, and the rest of The Muppets are on the Monday Night Football broadcast». DraftKings (engelsk). Besøkt 20. februar 2021. 
 34. ^ Patra, Kevin (19. juli 2021). «Peyton, Eli Manning to headline alternate 'Monday Night Football' telecast». NFL.com (engelsk). Besøkt 22. september 2021. 
 35. ^ Hipes, Patrick (16. mars 2022). «Joe Buck And Troy Aikman Officially Exit Fox For ESPN And 'Monday Night Football'». Deadline Hollywood (engelsk). Besøkt 10. april 2022. 
 36. ^ McDaniel, Mike. «Dan Orlovsky Taking On New Role at ESPN, per Report». Sports Illustrated (engelsk). Besøkt 22. mai 2022. 
 37. ^ Bucholtz, Andrew (18. mai 2022). «Dan Orlovsky sticks with ESPN despite Fox pursuit». Awful Announcing (engelsk). Besøkt 22. mai 2022. 
 38. ^ «Monday Night Football signs off after 36 years on ABC». NBC Sports (engelsk). NBC Sports Group. Arkivert fra originalen 12. oktober 2012. Besøkt 8. mars 2019. 
 39. ^ Grow, Kory (15. september 2020). «With No Rowdy Fans, ESPN Turns to Little Richard for 'Monday Night Football' Theme». Rolling Stone (engelsk). Besøkt 2. februar 2021. 
 40. ^ «1983 Monday Night Football intro». 9. juli 2012. Besøkt 8. mars 2019. 
 41. ^ «1988 Monday Night Football intro». 2. januar 2010. Besøkt 8. mars 2019. 
 42. ^ «Monday Night Football Eagles vs. 49ers 1997». 2. august 2011. Besøkt 9. mars 2019. 
 43. ^ «Monday Night Football, 2000». 10. desember 2011. Besøkt 9. mars 2019. 
 44. ^ Rice, John (22. august 2018). «ESPN Rethinks Lower-Third Graphics for ‘Monday Night Football’». Sports Video Group (engelsk). Arkivert fra originalen 1. september 2008. Besøkt 9. mars 2019. 
 45. ^ Yoder, Matt (15. september 2015). «ESPN debuts sweet new Monday Night Football graphics». Awful Announcing (engelsk). Besøkt 23. september 2019. 
 46. ^ Bucholtz, Andrew (11. september 2018). «ESPN's new Monday Night Football scorebug now includes down and distance arrow». Awful Announcing (engelsk). Besøkt 23. september 2019. 
 47. ^ Hill, Michael P. (4. september 2019). «ESPN unites NFL programming under bold new look — powered by ‘venom’». NewscastStudio (engelsk). Besøkt 23. september 2019. 
 48. ^ Rosenthal, Phil (10. september 2019). «ESPN introduced an ugly ‘Monday Night Football’ graphic. Viewers complained — it was gone by halftime.». Chicago Tribune (engelsk). Besøkt 23. september 2019. 
 49. ^ Thompson, Chris (9. september 2019). «Dear ESPN, Please Stop Using Yellow In Your Monday Night Football Down-And-Distance Graphic [UPDATE: It's Gone]». Deadspin (engelsk). Besøkt 23. september 2019. 
 50. ^ a b Holmes, Elena (22. mai 2018). «ESPN Deportes picks up Super Bowl Spanish-language rights». SportsPro (engelsk). Besøkt 9. mars 2019. 
 51. ^ Battaglio, Stephen (5. februar 2016). «ESPN Deportes to carry Spanish-language telecast of Super Bowl 50». Los Angeles Times (engelsk). Tribune Publishing. Besøkt 9. mars 2019. 
 52. ^ Crupi, Anthony (29. desember 2015). «CBS Goes Out of House, Taps ESPN Deportes to Simulcast Super Bowl 50». Advertising Age (engelsk). Crain Communications. Besøkt 9. mars 2019. 
 53. ^ Lincol, Ross A. (28. desember 2015). «ESPN Deportes To Air Spanish-Language Broadcast of Super Bowl 50». Deadline Hollywood (engelsk). Besøkt 9. mars 2019. 
 54. ^ Littleton, Cynthia (29. desember 2015). «Super Bowl 50: CBS, NFL Set Spanish Simulcast with ESPN Deportes». Variety (engelsk). Penske Media Corporation. Besøkt 9. mars 2019. 
 55. ^ Ourand, John (4. september 2017). «Spanish-language ‘MNF’ coming to ESPN2». Sports Business Daily (engelsk). Besøkt 9. mars 2019. 
 56. ^ Stoneberg, Allie (5. september 2018). «ESPN’s Coverage of the 2018-19 NFL Season». ESPNPressRoom.com (engelsk). Besøkt 25. januar 2021. 
 57. ^ Lucia, Joe (12. oktober 2020). «ESPN Deportes nabs Spanish-language rights to Super Bowl, AFC Championship in 2021». Awful Announcing (engelsk). Besøkt 25. januar 2021. 
 58. ^ «Complete TV Ratings 1995–1996». fbibler.ches.com (engelsk). Besøkt 9. mars 2019. 
 59. ^ «Favre's matchup with Packers draws record television audience». NewsOK (engelsk). The Oklahoman. 6. oktober 2009. Besøkt 9. mars 2019. 
 60. ^ «Breaking News – Monday Night Football: Most-Watched Series on Cable». The Futon Critic (engelsk). 23. desember 2008. Besøkt 9. mars 2019. 
 61. ^ a b c «ESPN to air 1st NFL playoff game in 2015» (engelsk). ESPN. 22. april 2014. Besøkt 9. mars 2019. 
 62. ^ a b Chase, Chris (22. april 2014). «ESPN to broadcast first ever NFL playoff game in 2015». USA Today (engelsk). Besøkt 9. mars 2019. 
 63. ^ Coelho, Ana Livia (11. mai 2015). «NFL Wild Card Playoff Game Will Return to ESPN – and Be Simulcast for the First Time on ABC» (engelsk). ESPN MediaZone. Besøkt 9. mars 2019. 
 64. ^ Stoneberg, Allie (17. mai 2016). «NFL Wild Card Playoff Game Will Return to ESPN and ABC» (engelsk). ESPN Media Zone. Besøkt 9. mars 2019. 
 65. ^ Fang, Ken (17. mai 2016). «ESPN TO AGAIN SIMULCAST ITS NFL WILD CARD PLAYOFF GAME ON ABC» (engelsk). Awful Announcing. Besøkt 9. mars 2019. 
 66. ^ Kerschbaumer, Ken (1. februar 2020). «Live From Super Bowl LIV: ESPN International Calls NEP EN2 Home for the Big Game». Sports Video Group (engelsk). Besøkt 10. februar 2020. 
 67. ^ «Super Bowl LIII live on ESPN with broadcast for Australia & NZ». Mediaweek. 1. februar 2019. Besøkt 10. februar 2020. 

Videre litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Gunther, Marc, and Bill Carter. (1988). Monday Night Mayhem: The Inside Story of ABC's Monday Night Football. New York: Beech Tree Books. ISBN 0-688-07553-3
 • Hyatt, Wesley. (2007). Kicking Off the Week: A History of Monday Night Football on ABC Television, 1970–2005. Jefferson, North Carolina: McFarland & Co. ISBN 0-786-42969-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]