Arnold Schwarzenegger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arnold Schwarzenegger
FødtArnold Alois Schwarzenegger
30. juli 1947[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (76 år)
Thal (Den allierte okkupasjonen av Østerrike)[5]
BeskjeftigelseSkuespiller, politiker, filmprodusent, filmskuespiller, filmregissør, restauratør, soldat, gründer, kroppsbygger, selvbiograf, forretningsdrivende, eiendomsmegler, styrkeløfter, regissør, produsent Rediger på Wikidata
Utdannet vedSanta Monica College
University of Wisconsin-Superior (–1979) (akademisk grad: bachelorgrad, studieretning: forvaltning)
University of California
Ludwig-Maximilians-Universität München
EktefelleMaria Shriver (19862021)[6][7]
Partner(e)Mildred Patricia Baena[8]
Heather Milligan[9]
FarGustav Schwarzenegger[6]
MorAurelia Schwarzenegger[6]
SøskenMeinhard Schwarzenegger[6]
BarnKatherine Schwarzenegger[6][10]
Patrick Schwarzenegger[6][10]
Joseph Baena
Christina Schwarzenegger[6][10]
Christopher Schwarzenegger[6]
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetØsterrike
USA (1983–)[11]
Medlem avDet internasjonale forbundet for kroppsbygging og fitness
Utmerkelser
20 oppføringer
Steiermarks store æresbevisning i gull
Stort ærestegn i gull av Ærestegnet for fortjenester (1991)[12]
Golden Globe Award for New Star of the Year – Actor (1977)[13]
MTV Movie Award for Best Male Performance (1992) (for: Terminator II – Dommens dag)
WWE Hall of Fame (2015)
Ridder av Æreslegionen
Nickelodeon Kids' Choice Awards (1989)
Nickelodeon Kids' Choice Awards (1991)
Nickelodeon Kids' Choice Awards (1992)
Goldene Kamera (1996)
Golden Apple Award (1996)
Bambi-prisen (1996)
American Cinematheque Award (1998)
DIVA – Deutscher Entertainment Preis (1999)
Taurus World Stunt Awards (2001)
Goldene Kamera (2015)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Inkpot Award (2012)[14]
Bayerns fjernsynspris (2022)
Great Immigrants Award (2006)[15]
Nettstedwww.schwarzenegger.com Rediger på Wikidata
Californias guvernør
17. november 20033. januar 2011
ViseguvernørCruz Bustamante 2003-2007
John Garamendi fra 2007
ForgjengerGray Davis
EtterfølgerJerry Brown
Signatur
Arnold Schwarzeneggers signatur

Arnold Alois Schwarzenegger (født 30. juli 1947 i Thal ved Graz i Steiermark i Østerrike) er en østerrikskfødt amerikansk kroppsbygger, skuespiller og politiker som var guvernør i California fra 2003 til 2011.

Schwarzenegger oppnådde verdensberømmelse som stjerne i en rekke amerikanske Hollywood-actionfilmer (blant annet Terminator og Total Recall). Han har en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Schwarzenegger har 14 titler som kroppsbygger, og vant Mr. Olympia syv ganger.

Han har både østerriksk og amerikansk statsborgerskap.

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Arnold Schwarzenegger ble valgt til guvernør i California den 8. oktober 2003 etter at et opprop mot den sittende guvernøren Gray Davis skaffet nok underskrifter til å skrive ut nyvalg, et tilbakekallingsvalg. Schwarzenegger stilte til valg som republikaner. Resultatet ble at 55,4 % av velgerne stemte for å kaste Davis, og at 48,6 % stemte for at Schwarzenegger skulle erstatte ham.

Som guvernør kom Schwarzenegger i konflikt med Californias delstatsforsamling som hadde overvekt av demokrater i begge kamre, blant annet kalte han de demokratiske politikerne for «girlie men» («jenteaktige menn»). I 2005 gikk Schwarzenegger på et nederlag da fire lovforslag fra ham var oppe til folkeavstemning og alle fire ble nedstemt. Etter dette nederlaget beveget Schwarzenegger seg inn mot det politiske sentrum og la seg på en ny linje med mindre konfrontasjon ovenfor delstatsforsamlingen. Han ansatte en demokrat, Susan Kennedy, som leder for sin stab. Ved det ordinære guvernørvalget i november 2006 hadde Schwarzenegger gjenvunnet mye av tilliten blant velgerne og han slo motkandidaten, Californias finansminister Phil Angelides, med 56 % av stemmene.

Schwarzenegger regnes til den liberale fløyen blant republikanerne, og har som guvernør engasjert seg sterkt for miljøvern og reduksjon i klimautslipp.

Det har blitt spekulert i av noen om at republikanerne vil ha Schwarzenegger som en fremtidig presidentkandidat,[16] men da kreves det en grunnlovsendring, siden Schwarzenegger ikke er født i USA. Han er både østerriksk og amerikansk statsborger, det amerikanske statsborgerskapet fikk han i 1983. I 2008 var han aktiv i valgkampen for republikanernes presidentkandidat John McCain.

Karriere som kroppsbygger[rediger | rediger kilde]

 • Vunnet Mr. Universe totalt fire ganger: én gang som amatør 1967, og tre ganger som "Pro" 1968–1970
 • Vunnet Mr. Olympia totalt syv ganger: seks ganger kontinuerlig i årene 1970-1975, og én gang i (1980)

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Schwarzeneggers far, Gustav Schwarzenegger, var politisjef (gendarmerikommandant).

26. april 1986 giftet Schwarzenegger seg med TV-journalisten Maria Shriver, niese av tidligere president i USA John F. Kennedy i Hyannis i Massachusetts. Presten Rev. John Baptist Riordan foretok vielsen i St. Francis Xavier Roman Catholic Church.[17]

Paret har fire barn:

Schwarzenegger har også et barn, Joseph Baena, fra et utenomekteskapelig forhold med familiens vaskehjelp. Baena ble født tre uker før Schwarzeneggers yngste sønn Christopher. Først da Baena var ti år ble det offentlig kjent. Heller ikke Schwarzeneggers ektefelle kjente til Baena. Og dette var den direkte årsaken til ekteparets skilsmisse kort tid senere.[trenger referanse]

Under Russlands invasjon av Ukraina 2022 lagde han en videofilm med budskap til russiske soldater, hvor han blant annet sa at «deres liv, deres lemmer og deres framtid blir ofret for en meningsløs krig som er fordømt av hele verden».[18]

Filmkarriere[rediger | rediger kilde]

Actionlegendens første film var den kritiker- og publikumshatede Hercules in New York (1969), hvor han ble kreditert med kroppsbyggernavnet sitt, Arnold Strong 'Mr. Universe'. I tidligere versjoner av filmen ble stemmen hans dubbet, men det har blitt gitt ut DVD-versjoner senere med stemmen til Schwarzenegger også. I 1976 vant han sin første Golden Globe for dramakomedien Treningshunger, i kategorien beste debut i en film.

Han fikk sitt virkelige gjennombrudd seks år senere, i filmen Conan the Barbarian (1982), hvor han spiller en slave på jakt etter hevn mot krigsgeneralen som drepte stammen hans. Han gjentok rollen to år senere i Conan the Destroyer fra 1984.

Samme år kom spilte han den rollen som har gjort ham virkelig berømt – som Terminator i The Terminator, hvor han spiller en maskin som har i oppdrag å drepe hovedpersonen Sarah Connor. Denne filmen fikk strålende kritikker, fremfor alt grunnet Schwarzeneggers innsats. Han ble 1980-årenes store actionhelt, og medvirket i filmer som Red Sonja (1985), Commando (1985), Rått parti (1986), Predator (1987), The Running Man (1987) og Red Heat (1988), i tillegg til komedien Twins (1988).

I 1990 spilte han enda en rolle som han gjerne blir husket for på folkemunne, nemlig den tilsynelatende normale Douglas Quaid i Total Recall (1990). Her har karakteren hans en drøm om å dra til planeten Mars, og det gjør han – spørsmålet er om det som skjer er virkelig eller ikke. Samme år spilte han i komedien Førskolepurk, og to år senere gjentok han rollen som Terminator i Terminator II – Dommens dag, bare at han nå beskytter Sarahs sønn John fra å bli drept av en mer kraftfull og avansert Terminator. Filmen fikk enda mer strålende kritikker enn den første, og Schwarzenegger er på toppen av karrieren.

I 1993 spilte han i en ny actionfilm, Den siste actionhelten, hvor en gutt er en stor fan av Schwarzenegger, men som plutselig blir kastet ut i en av filmene hans og får føle hvor virkelig filmen er. Året etter spilte han hovedrollen i en ny storfilm, James Camerons Sanne løgner, hvor han spiller mot Jamie Lee Curtis. Her er han en hemmelig spion som oppdager at kona muligens er utro, og prøver å finne ut sannheten, samtidig som han må nedkjempe terrorister.

For komedien Junior (1994) ble han nominert for Golden Globe for beste skuespiller i en komedie/musikal, i en film hvor han melder seg frivillig til å bli gravid i forbindelse med et forskningsprosjekt. I 1996 spilte han i to filmer, actionfilmen Eraser og komedien Jingle All the Way. I 1997 prøvde han seg med en superskurkrolle i Batman & Robin, men filmen ble totalslaktet, og Schwarzenegger fikk heller ikke altfor gode kritikker for sin tolkning av Mr. Freeze. Han rundet av årtusenet med å spille i End of Days (1999), og startet det nye med en ny actionfilm, Den sjette dagen (2000).

I 2002 fortsatte han med en ny actionfilm, denne gangen Collateral Damage. Deretter gjentok han rollen som Terminator igjen i Terminator 3: Rise of the Machines (2003), hvor han nok en gang må beskytte John Connor fra å bli drept av en nyere og mer moderne Terminator. Denne filmen fikk imidlertid ikke så god kritikk som de to første.

Så spilte han en heller liten rolle i Jorden rundt på 80 dager (2004) før han trakk seg tilbake fra skuespill for å bli guvernør i California. Han vendte tilbake for å spille en liten cameorolle i The Expendables (2010), og den rollen utvides i oppfølgeren The Expendables 2 i 2012, nå som han ikke har guvernørrollen å tenke på lenger. I disse filmene forenes han for aller første gang med sine med-actionlegender og venner, Sylvester Stallone og Bruce Willis. Han skal også spille i Last Stand i 2013, og det ryktes at han har enda flere filmer på plakaten i det vel omtalte comebacket – de fleste er i actionsjangeren, selv om han for lengst har passert 60.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Tittel på engelsk Rolle Merknader
1970 Hercules in New York Herakles Kreditert som Arnold Strong[19]
1973 The Long Goodbye Hood in Augustine's office
1974 Happy Anniversary and Goodbye (TV-film) Rico
1976 Stay Hungry Joe Santo
1977 Pumping Iron (dramadokumentar) Seg selv
1979 The Villain Handsome Stranger
1979 Scavenger Hunt Lars, Gym Instructor
1980 The Jayne Mansfield Story (TV-film) Mickey Hargitay
1982 Conan the Barbarian Conan
1984 Conan ødeleggeren Conan
1984 The Terminator Terminator (T-800)
1985 Red Sonja Kalidor
1985 Commando John Matrix
1986 Rått parti Mark Kaminsky, aka Joseph P. Brenner
1987 Predator Major Alan 'Dutch' Schaeffer
1987 The Running Man Ben Richards
1988 Rød purk Captain Ivan Danko
1988 Twins Julius Benedict
1990 Total Recall Douglas Quaid/Hauser
1990 Førskolepurk Detective John Kimble
1991 Terminator II - Dommens dag Terminator (T-800)
1993 Den siste actionhelten Jack Slater/Seg selv
1994 Sanne løgner Harry Tasker
1994 Junior Dr. Alex Hesse
1994 Beretta's Island Seg selv (cameo)
1996 Jingle All the Way Howard Langston
1996 Eraser U.S. Marshal John 'The Eraser' Kruger
1997 Batman & Robin Mr. Freeze/Dr. Victor Fries
1999 End of Days Jericho Cane
2000 Den sjette dagen Adam Gibson/Adam Gibson Clone
2001 Dr. Dolittle 2 White Wolf (stemme)
2002 Collateral Damage Gordy Brewer
2003 The Rundown Bar Patron (cameo)
2003 Terminator 3: Rise of the Machines Terminator (T-850 Model 101)
2004 Jorden rundt på 80 dager Prince Hapi
2005 The Kid & I Seg selv (cameo)
2008 Crood Awakening Crood (stemme)
2009 Terminator 4: Salvation Terminator (T-850 Model 101) (cameo)
2010 The Expendables Trench (cameo)
2012 The Expendables 2 Trench
2013 The Last Stand Sheriff Ray Owens
2013 Escape Plan Emil Rottmayer
2014 Sabotage John "Breacher" Wharton
2014 The Expendables 3 Trench
2015 Two and a Half Men Lieutenant Wagner 1 episode
2015 Maggie Wade Vogel
2015 Terminator Genisys Guardian
2017 Aftermath Roman
2017 Killing Gunther Gunther

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Brockhaus Enzyklopädie, brockhaus.de, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000018767, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Roglo, Roglo person ID p=arnold;n=schwarzenegger[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ g1.globo.com[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ a b c d e f g h Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ The Peerage person ID p6525.htm#i65242, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
 8. ^ veja.abril.com.br[Hentet fra Wikidata]
 9. ^ www.thethings.com[Hentet fra Wikidata]
 10. ^ a b c The Peerage[Hentet fra Wikidata]
 11. ^ LIBRIS, libris.kb.se, utgitt 19. oktober 2012, besøkt 24. august 2018[Hentet fra Wikidata]
 12. ^ Anfragebeantwortung 10542/AB XXIV. GP, side(r) 903[Hentet fra Wikidata]
 13. ^ www.schwarzenegger.com, besøkt 8. februar 2016[Hentet fra Wikidata]
 14. ^ www.comic-con.org, besøkt 14. juli 2021[Hentet fra Wikidata]
 15. ^ www.carnegie.org[Hentet fra Wikidata]
 16. ^ VG Nett: Schwarzenegger blir gjerne president
 17. ^ Maria Owings Shriver Wed To Arnold Schwarzenegger
 18. ^ «Arnold Schwarzenegger makes a direct appeal to Russians being lied to about Ukraine: 'Your futures are being sacrificed for a senseless war'», Business Insider, 17. mars 2022
 19. ^ "At the End Polls, Arnold Is The Candidate to Watch" - USA Today

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote: Arnold Schwarzenegger – sitater