Eva Longoria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eva Longoria
Eva Longoria @ Festival Internacional de Cine en Guadalajara 09.jpg
Eva Longaria på Festival Internacional de Cine en Guadalajara i mars 2009.
Født Eva Jacqueline Longoria
15. mars 1975 (40 år)
Corpus Christi, Texas, USA
Ektefelle Tyler Christopher (2002–2004)
Tony Parker (2007–2011)
Yrke Skuespillerinne, modell
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA
Aktive år 2000–
Kjente roller Gabrielle Solis i Frustrerte fruer
Kate i Over Her Dead Body
IMDb IMDb

Eva Longoria under NBA All-Star Weekend i 2006.

Eva Jacqueline Longoria (født 15. mars 1975 i Corpus Christi i Texas) er en Golden Globe-nominert meksikanskamerikansk skuespillerinne. Hun er mest kjent for rollen som Gabrielle Solis i TV-serien Frustrerte fruer og som Kate i Over Her Dead Body. Hun er også en internasjonal fotomodell, og har opptrådt i flere høyprofilerte reklamekampanjer samt i en mengde kjente blader, som Marie Claire, Seventeen og Cosmopolitan.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Longoria ble født i Corpus Christi i Texas, og hadde meksikansk-amerikanske katolske foreldre. Hun var yngst av fire jenter.Det var Eva og Melissa som var minst av de fire jentene. Eva Longoria ble uteksaminert som bachelor of science ved Texas A&M University - Kingsville. Mens hun gikk på skolen vant hun tittelen «Miss Corpus Christi, USA» i 1998. Etter å ha fullført college ble hun med i en talentkonkurranse som skulle føre henne til Los Angeles, og kort tid etterpå ble hun oppdaget av et modellbyrå, og fikk kontrakt. Hun er 157 cm høy.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Longoria fikk sin første rolle i TV i 2000, da hun hadde en gjesteopptreden i Beverly Hills, 90210. Senere hadde hun en gjesteopptreden i General Hospital det samme året, og deretter kom det store gjennombruddet da hun fikk en større rolle i den populære amerikanske såpeoperaen The Young and the Restless. Etter å ha forlatt The Young and the Restless fikk hun en rolle i den nå kansellerte TV-serien Dragnet, før hun hadde et par roller i TV-filmer.

I 2004 fikk hun rollen som skulle gjøre henne til A-kjendis, som «Gabrielle Solis» i den verdenskjente TV-serien Frustrerte fruer. Serien ble en sensasjon over natten, og Longorias karriere tok offisielt av. Hun skapte oppstyr ved MTV Video Music Awards i 2005 da hun møtte opp i en badedrakt for å introdusere Mariah Careys opptreden, og hun spøkte med at hun «ikke ville la en liten orkan hindre henne i å ha på seg badedrakt». Hun ble også L'Oréals ansikt utad da hun signerte en kontrakt for firmaet. Til tross for suksessen var hun den eneste av hovedrolleinnehaverne i Frustrerte fruer som ikke ble nominert til en Emmy ved utdelingen i 2005.

Kort tid etter sin debut i Frustrerte fruer, hadde Longoria hovedrollen i en dårlig mottatt film som ble lansert direkte på video, ved navn Carlita's Secret, en film hun også var medprodusent i. I 2005 ble hun endelig premiert for sin opptreden som «Gabrielle Solis» i Frustrerte fruer, da hun ble nominert til en Golden Globe for beste opptreden av en skuespillerinne i en TV-serie – musikal eller komedie sammen med medskuespillerne. Hun har også en rolle sammen med Michael Douglas og Kiefer Sutherland i thrilleren The Sentinel fra 2006, en rolle som er hennes første i en kinofilm. Longoria er ofte med på lister over Hollywoods peneste mennesker, og havnet på førsteplass på Maximes liste over de heiteste kvinnelige stjernene i 2005 og 2006, og dermed den første kvinnen som toppet listen to år på rad.

I 2006 opptrådte Longoria i Jessica Simpsons musikkvideo til «A Public Affair» sammen med Christina Milian, Christina Applegate, Ryan Seacrest, Maria Menounos og Andy Dick.

I 2007 kom den actionfylte filmen Harsh Times ut, der Eva Longoria hadde en av hovedrollene.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Longoria var gift med General Hospital-stjernen Tyler Christopher fra 2002 til 2004, og var den perioden kreditert Eva Longoria Christopher i filmer der hun medvirket. 30. november 2006, forlovet Eva Longoria seg med den franske basketballstjernen Tony Parker som hun møtte i 2006. De giftet seg 6. juli 2007 i Paris. I 2008, åpnet Longoria sin egen restaurant i Hollywood, som heter Beso, som betyr kyss på spansk. Høsten 2010 tok Longoria Parker ut skilmisse etter at hun oppdaget at hennes ektemann hadde vært utro.

Politikk og veldedighet[rediger | rediger kilde]

Eva Longoria har bidratt til en rekke veldedige organisasjoner til fordel for bl.a. mishandlede og psykisk utviklingshemmede barn, bekjempelsen av kreft og minoritetsspørsmål.[1][2] I 2009 påbegynte hun masterstudier i samfunnsvitenskap ved California State University.[3] Hun er også aktiv på vegne av president Barack Obamas gjenvalgskampanje i 2012.[4]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Tittel Rolle
2008
 • Lower Learning
 • Over Her Dead Body
Rebecca Seabrook
Kate
2007
 • Foodfight!
Lady X (stemme)
2006 Jill Marin
2005

TV-opptredener

Sylvia
Vanessa Santos
 
-
-
-
-

2004

TV-serier

TV-filmer

 • The Dead Will Tell

Direkte-på-video

Carlita
 
 
Gabrielle Solis
 
Jeanie
 
-
2003 TV-serier

Direkte-på-video

 • Hot Tamales Live: Spicy, Hot and Hilarious
  • også kreditert som produsent i denne filmen
 • Snitch'd
Vertinne
Det. Gloria Duran
 
-
 
 
Gabby
2001 TV-serier Isabella Braña Williams (fra 2001 til 2003)

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Eva Longoria Parker named Philanthropist of the Year by The Hollywood Reporter». the Telegraph. 17. november 2009. Besøkt 1. mai 2012. 
 2. ^ «Eva Longoria's Charity Work». looktothestars.org. 
 3. ^ Rosario Mariela (17. september 2009). «Eva Longoria Parker is at the Head of the Class». Latina magasin. Besøkt 17. september 2009. 
 4. ^ John Hoeffel (22. februar 2012). «Obama taps Villaraigosa, Longoria, others to co-chair campaign». Los Angeles Times. Besøkt 25. februar 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]