Bar (utested)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En bar i Sveits.

En bar er et serveringssted som kjennetegnes ved at varene serveres over en høy disk. Ordet kommer av det engelske ordet for en avlang gjenstand eller plate «a bar». Ordet brukes for øvrig i engelsk dagligtale i samband med ting som sjokoladeplate, «a chocolate bar» og kubein, «a crowbar». På norsk finner vi ordet i «gullbarre».

For mange er nok barer ensbetydende med alkoholservering (sprit, drinker, øl eller vin), men dette er slett ikke tilfelle da det finnes et vell av barer som serverer en mengde andre ting, som for eksempel isbarer og kaffebarer, osv. En annen ting som gjerne kjennetegner en bar, er at vareutvalget (sortimentet) gjerne begrenser seg til en avgrenset nisje, for eksempel ved at det kun selges alkohol der, eller kun iskrem, men dette er ikke bestandig like strengt gjennomført. De fleste skjenkesteder med bar serverer for eksempel gjerne små varmretter, kaker og ikke minst peanøtter og snacks i tillegg til sitt øvrige sortiment.

En bar er gjerne en del av en større forretning som et kjøpesenter, en pub eller en kafé.

Ofte har baren høye barstoler stilt opp langs bardisken, så gjestene skal ha noe å lene seg på mens de bestiller eller nyter det de har bestilt. Flere detaljer knyttet til barer er at de ofte har et fotgelender langs underkanten, samt ting som kleshengere festet like under bordkanten. I gamle westernfilmer kommer man dessuten ikke unna spyttebakken som alltid var fast inventar ved barene.

Se også[rediger | rediger kilde]