Tyra Banks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tyra Banks
Oracle MME16 Conference (26978737265) (cropped).jpg
FødtTyra Banks
4. desember 1973[1][2][3]Rediger på Wikidata (46 år)
Los Angeles, California, USA
Utdannet ved Immaculate Heart High School (–1991), Harvard Business SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Filmskuespiller, modell, TV-programleder, musiker, gründer, skuespiller, fjernsynsskuespiller, forretningsdrivende, sangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Aktive år1991
Nettstedhttp://tyra.com/
IMDbIMDb

Tyra Lynne Banks (født 4. desember 1973 i Los Angeles i California) er en amerikansk supermodell, TV-personlighet, skuespillerinne, av og til sanger og forretningskvinne. Hun ble først lagt merke til som ettertraktet modell i Paris, Milano, New York, London og Tokyo, og er den første afro-amerikanske modellen avbildet på forsiden av Gentlemen's Quarterly, Sports Illustrateds badedraktutgave og Victoria's Secrets undertøykatalog.

Banks' store kommersielle gjennombrudd var derimot gjennom TV. Hun er skaperen av realityprogrammet America's Next Top Model, med-skaper av True Beauty, medvirkende i Stylista og vertinne i sitt eget talkshow, The Tyra Banks Show.

Hun har opptrådt som skuespiller, blant annet i TV-filmen Life-Size og i kinofilmen Coyote Ugly.

Hun er i et forhold med den norske fotografen Erik Asla.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Tyra Banks ble født i Los Angeles i California, og er datter av Don Robert Banks og Carolyn London. Hun vokste opp i Inglewood i California sammen med broren Devin Banks. Hun gikk på Immaculate Heart High School, en privat, katolsk, jenteskole i Los Angeles. Hun var veldig tynn da hun vokste opp, noe hun ofte ble mobbet for, og ble av mange betraktet som «den stygge andungen». Banks har senere sagt at dette var en svært vanskelig tid for henne, og at hun utviklet et veldig sterkt selvbildeproblem.

I 1991, da Banks var 17 år gammel og skulle til å begynne på Claremount McKenna College, fikk hun sin første jobb som modell av modellbyrået Elite Model Management. I 1993 var hun med i "The fresh prince of Bel air" og spilte med(mot) bla. a Will Smith i endel episoder. The Fresh Prince of Bel air var en sitcom som ble sendt på amerikansk tv fra 1992-1996.

I 2003 skapte Banks realityserien America's Next Top Model. I 2005 fikk hun sitt eget talkshow, The Tyra Banks Show, og deltok for siste gang i et moteshow med Victoria's Secret Fashion Show samme år.

Banks har også vært involvert i andre realityshow, deriblant Stylista og True Beauty. Våren 2010 ble den siste sesongen av The Tyra Banks Show filmet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Tyra Banks, biography/Tyra-Banks
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  3. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Tyra Banks, 160112

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]