Bilnavigasjon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bilnavigasjon er utstyr for navigering av bil ved hjelp av montert GPS antenne og elektronisk kart (levert på CD, DVD, minnebrikke eller OTA (over the air)) med tilhørende kartleser, som kan hjelpe bilfører å finne frem i ukjente omgivelser. Utstyret kan være enkelt-komponenter montert fast i bilen, eller medbrakt håndholdt utstyr montert på en holder.

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Ekte bilnavigasjon, som ofte blir kalt Turn-by-turn navigation, er utstyr som kan generere en ønsket kjørerute for brukeren, og deretter guide bilføreren med stemmehenvisning og med visuelle symboler på skjerm, hvor raskeste, eller korteste vei er til forhåndsvalgt destinasjon.

  • Fastmontert utstyr (montert ved bilfabrikken), med innebygget gyro og speedometer, er ofte det utstyret som fungerer best, men er også som oftest dyrest i kjøp. Disse systemene har som regel også større skjerm (over 7-8")
  • Håndholdt utstyr, eventuelt utstyr montert i holder, fra produsenter som for eksempel TomTom eller Garmin, er billigere i innkjøp enn fastmontert utstyr. Håndholdt utstyr kan imidlertid få problemer med å navigere i større byer, da de lett kan miste GPS-signalet i tunneler, i skyggen av høye hus og lignende

Kartprodusenter[rediger | rediger kilde]

Kartprodusenter som leverer kart over Norge er :

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Automotive navigation systems – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata