Russell Crowe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Russell Crowe
FødtRussell Ira Crowe
7. apr. 1964[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (60 år)
Wellington
BeskjeftigelseSkuespiller, filmprodusent, sanger, musiker, karakterskuespiller, manusforfatter, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller, filmregissør, komponist, regissør Rediger på Wikidata
Utdannet vedAuckland Grammar School
Sydney Boys High School
Vaucluse Public School
Mount Roskill Grammar School
Vaucluse High School
EktefelleDanielle Spencer (20032018)[5]
NasjonalitetNew Zealand
Utmerkelser
8 oppføringer
Hundreårsmedaljen (2001)[6]
Oscar for beste mannlige hovedrolle (2001) (for: Gladiator)
Australian National Living Treasure
BAFTA Award for Best Actor in a Leading Role (2002) (for: Et vakkert sinn)
Stjerne på Hollywood Walk of Fame
Golden Globe Award for beste mannlige hovedrolle i en dramafilm (2002) (for: Et vakkert sinn)
Oscar
Golden Globe
Aktive år1985
IMDbIMDb

Russell Ira Crowe (født 7. april 1964) er en newzealandsk-australsk skuespiller, filmprodusent og musiker. Han er newzealandsk statsborger, men har bodd størstedelen av livet i Australia og anser seg selv som australsk.[7]

Crowe vant Oscar for beste mannlige hovedrolle for rollen som Maximus Decimus Meridius i filmen Gladiator (2000). Han vant Golden Globe og BAFTA for rollen som John Forbes Nash jr. i filmen Et vakkert sinn (2001).

Første år[rediger | rediger kilde]

Crowe ble født i Wellington i New Zealand med en avstamming av walisisk, skotsk, norsk og urbefolkningsgruppen Māori på New Zealand. Oldemoren hans, Marie Cunningham, ble født på New Zealand av norske foreldre[8], fra Nord-Odal[9][10].Da han var fire år gammel flyttet familien til Australia, hvor foreldrene fulgte en karriere innenfor catering på filmsettinger. Hans bestefar på morsiden, Stan Wemyss, var kinematograf og produserte den første filmen til newzealenderen Geoff Murpht, ifølge Crowe selv. Produsenten av den australske TV-serien Spyforce var hans mors gudfar og Crowe ble ansatt for en kort dialog på én linje i en episode da han var fem eller seks år. Medskuespiller var TV-seriens stjerne, Jack Thompson, som mange år senere spilte Crowes far i filmen The Sum of Us.

Crowe begynte på skole for gutter, Sydney Boys High School, men da han var 14 flyttet familien tilbake til New Zealand, og han begynte da på Auckland Grammar School. Han hoppet av utdannelsen for å hjelpe familien finansielt. Da han var 21 år dro han tilbake til Australia for å studere på National Institute of Dramatic Art (NIDA). «Jeg arbeidet i et teatershow, og snakket med en fyr som var leder for den tekniske støtten ved NIDA», har Crowe fortalt. «Jeg spurte ham hva han mente om jeg tilbrakte tre år ved NIDA. Han sa at det ville være å kaste bort tiden. Han sa, «Du gjør allerede det som du vil lære hvis du gikk der, og du har allerede gjort det i storparten av livet ditt. Det er ingenting du kan lære der, unntatt dårlige vaner.»

Etter å ha deltatt i TV-serien Naboer og Living with the Law fikk Crowe sjansen i sin første film, The Crossing (1990), en kjærlighetstriangel i en småby, regissert av George Ogilvie. Før filmingen begynte hyrte en filmstudentlærling av Ogilvie, Steve Wallace, for filmen Blood Oath, også kjent som Prisoners of the Sun, (1990) som fikk visning en måned tidligere selv om den ble filmet senere.

Hollywood[rediger | rediger kilde]

Etter en innledende suksess i Australia begynte Crowe å spille i amerikanske filmer. Etter å ha vært nominert tre ganger vant han Oscar for beste mannlige hovedrolle i 2001 for Gladiator. Crowe bar sin bestefar Stan Wemyss’ Member of the Order of the British Empire ved seremonien.

Den 9. mars 2005 avslørte Crowe for magasinet GQ at agenter fra Federal Bureau of Investigation (FBI) hadde kontaktet ham før den 73. Oscarseremonien den 25. mars 2001 og fortalt ham at den islamske terroristgruppen al-Qaeda ønsket å kidnappe ham. Crowe fortalte magasinet at det var første gangen at han hadde hørt om al-Qaeda og han er blitt sitert på: «Du får en telefon fra FBI seint på kvelden når du ankommer Los Angeles, og de er absolutt seriøse. ‘Vi må snakke med deg før du gjør noe som helst annet! Vi må ha en samtale med deg, Mr. Crowe.’»[11] Crowe husket at «det var noe å gjøre med et opptak som ble snappet opp av en fransk politikvinne, tror jeg, i enten Libya eller Algers... det var snakk om å ta ikongrafiske amerikanere ut av bildet som en form for plan av kulturell destabilisering.»[12]

Crowe ble voktet av FBI-agenter i de neste månedene, både når han filmet som på seremonier. Scotland Yard voktet ham mens han promoterte Proof of Life i London i februar 2001. Crowe har sagt at han «aldri til fulle forsto hva som egentlig foregikk». FBI har bekreftet Crowes uttalelser, noe som ukarakteristisk ettersom byrået vanligvis aldri gir kommentarer til media.

Musikkarriere[rediger | rediger kilde]

Russel Crowe er også en sanger og komponist. Han var førstesanger og gitarist i det australske pub-rock gruppa 30 Odd Foot Of Grunts som ble dannet i 1992. Bandet har ikke vært en suksess hos verken kritikerne eller i den populære smak, men har hatt flere utgivelser, blant annet Gaslight (1998), Bastard Life or Clarity (2001) og Other Ways of Speaking (2003), foruten flere CD-utgivelser som nå ikke er tilgjengelige lenger. Crowes tidlige scenenavn var «Rus Le Roq» og han benyttet dette aliaset da han turnerte med den newzealandske produksjonen av Rocky Horror Show.

I henhold til en beskjed fra Crowe på bandets nettside har gruppen blitt «oppløst/videreutviklet» og hans musikk vil ta en ny retning. Fra begynnelsen av 2005 har han fortsatt med et samarbeid med Alan Doyle fra det canadiske bandet Great Big Sea. En ny singel, Raewyn, ble sluppet den 19. april 2005. Tidligere medlemmer av hans gamle band har deltatt i det nye prosjektet. Et album kalt My Hand, My Heart har blitt gjort tilgjengelig som nedlastbare sanger for iTunes og inkluderer en hyllestsang til den avdøde skuespilleren Richard Harris som ble en nær venn av Crowe mens de spilte inn Gladiator.

I henhold til Crowe har det ikke noe 30 Odd Foot Of Grunts uten sin gamle musikerkompis Dean Cochran som ikke var tilstede ved innspillingen av My Hand, My Heart. Cochran har deltatt i et felles show i Frankrike og deltok i innspillingen av en musikkvideo for sangen Weight of a Man da bandet ble kalt for Russell Crowe and Friends.

Crowe har også vært bak kameraet: i 2002 regisserte han musikkvideoen for sin kone Danielle Spencers singel Tickle Me fra hennes album White Monkey.

Familie og interesser[rediger | rediger kilde]

Russell Crowe i St Helier, Jersey

Den 7. april 2003, på sin 38. fødselsdag giftet Crowe seg med den australske sangeren og skuespilleren Danielle Spencer. Deres sønn, Charles Spencer Crowe ble født den 21. desember det samme året. Crowe møtte Spencer mens han filmet The Crossing i 1990. I januar 2005 annonserte Crowe at de ville få sitt andre barn i juli. Crowe har tidligere vært sammen med den amerikanske skuespilleren Meg Ryan etter at de to møttes mens de filmet Proof of Life i 2000.

To av Crowes søskenbarn, Martin og Jeff Crowe er kapteiner på New Zealands cricketlag.

Crowe bor i Australia i Sydney i bydelen Woolloomooloo i New South Wales, men har også et landsted i nærheten av Coffs Harbour i New South Wales.

South Sydney Rabbitohs[rediger | rediger kilde]

Russel Crowe har vært en stor fan av rugbylaget South Sydney Rabbitohs i mange år, vært til stede i mange hjemmekamper og støttet klubben mens laget var tvunget til å utebli fra ligaspill, og Crowe betalte en sum på $40 000 for en messingklokke som i sin tid ble brukt for å åpne den første rugby-ligaen i Australia i 1908, og som han ga til klubben. I 2005 sørget Crowe for at klubben ble den første klubben i Australias historie som ble sponset av en film da han forhandlet fram at hans film Cinderella Man skulle bli brukt som draktreklame i resten av sesongen.

Gjennom mange år har Crowe vært venn med nåværende og tidligere spillere i klubben, og har for øyeblikket ansatt tidligere spiller Mark Caroll som livvakt og personlig trener. Han har også forsøkt å overtale medskuespillere og venner til å støtte klubben. Noen av dem som enten har støttet klubben eller blitt med på å se kamper med Crowe er Tom Cruise og Burt Reynolds.

På slutten av 2005 fremsatte Crowe og forretningsmannen Peter Holmes i fellesskap et bud til styret og medlemmer av klubben om å overta 75 % av eierinteressene i klubben, og la de øvrige 25 % tilfalle medlemmene. Styret voterte over forslaget og sa ja til å gå videre og tillate salg om klubbmedlemmene var enige.

Temperament[rediger | rediger kilde]

Crowe har rykte på seg for å være hissig og ha en tendens til å havne i fyllebråk. Dette ble parodiert i en episode av den animerte TV-serien South Park kalt «The New Terrance and Phillip Movie Trailer».

Crowe vant BAFTA for beste mannlige hovedrolle i 2002, for rollen som John Forbes Nash jr. i filmen Et vakkert sinn. I løpet av presentasjonen for sin pris hadde han tenkt å lese noe poesi kalt «Sanctity» («Hellighet») av Patrick Kavanagh, men ble kappet av for at BBC skulle kunne holde sendeskjemaet. Ved selskapelighetene etterpå angrep Crowe produsent Malcolm Gerrie. Crowe unnskyldte seg senere, men mange mente at hendelsen var grunnen til at Crowe ikke fikk Oscar for beste skuespiller det samme året. Et vakkert sinn vant fire priser av åtte nominasjoner.

Tidlig om morgenen den 18. november 1999 ble Crowe involvert i knuffing på Saloon Bar i Coffs Harbour i Australia. Hendelsen ble filmet av et overvåkingskamera. Senere forsøkte tre menn senere å bruke opptaket for å presse penger ut av Crowe, men de lyktes ikke med dette.

I november 2002 var Crowe i London i forbindelse med gravferden til kompisen og medskuespilleren i Gladiator, Richard Harris. Tidlig om morgenen den 14. november 2002 møtte han tilfeldigvis en annen new-zealander, Eric Watson, på den trendy restauranten Zuma. Ifølge øyevitner brøt det ut slåssing på toalettet, og Crowe ble funnet liggende på gulvet med Watson oppå seg. Crowe og Watson hadde i to år hatt et anstrengt forhold på grunn av en kvinne de begge var interesserte i.

Tidlig om morgenen den 6. juni 2005 ble Crowe arrestert og tiltalt for å ha angrepet politiet («second degree assault») i New York City i forbindelse med en hendelse i Mercer Hotel i SoHo i New York. Her skal han ha kastet en ødelagt telefon på en hotellansatt. Crowe ble også tiltalt for ulovlig oppbevaring av et våpen («fourth-degree criminal possession»). Våpenet var telefonen.

Crowe ga en offentlig uttalelse som forklarte at han led av jetlag, at han savnet familien i Australia, og ble sterkt frustrert over at han hadde problemer med å gjennomføre en telefonsamtale med sin kone. Han ble løslatt på grunn av at han ikke hadde vært arrestert i USA på over et år. Likevel måtte han betale $160 i saksomkostninger. Han måtte også betale omtrent $100 000 for å hindre en privat anmeldelse fra en skadet hotellansatt som trengte medisinsk behandling for en flenge på høyre kinn.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

Priser (utvalg)[rediger | rediger kilde]

 • 1991: AACTA Award – Beste mannlige birolle, Proof
 • 1992: AACTA Award – Beste mannlige hovedrolle, Romper Stomper
 • 2000: Oscar – Beste mannlige hovedrolle, Gladiator
 • 2001: BAFTA – Beste mannlige hovedrolle, Et vakkert sinn
 • 2001: Golden Globe – Beste mannlige skuespiller i en dramafilm, Et vakkert sinn
 • 2001: Screen Actors Guild Award – Beste mannlige hovedrolle, Et vakkert sinn

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Russell-Crowe, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
 3. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 53117[Hentet fra Wikidata]
 4. ^ Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator xx0002128, besøkt 23. november 2019[Hentet fra Wikidata]
 5. ^ «Russell Crowe Has Finalized His Divorce After Five-Year Separation From Wife Danielle Spencer», verkets språk engelsk, utgitt 10. april 2018, besøkt 11. april 2018[Hentet fra Wikidata]
 6. ^ Australian Honours Search Facility, Australian Honours-ID 1127575, besøkt 17. juni 2018[Hentet fra Wikidata]
 7. ^ Roach, Vicki (26. juni 2013). «Oscar-winner Russell Crowe denied Australian citizenship». The Courier-Mail. Arkivert fra originalen 15. august 2016. Besøkt 28. mars 2015. 
 8. ^ Russell Crowe på slektsnettstedet Geni.
 9. ^ Mæhlum, Erik (26. november 2016). «Ønsker Russell Crowe hjem til Nord-Odal». Glåmdalen (norsk). Besøkt 26. mars 2024. 
 10. ^ Østbø, Stein (26. november 2016). «Her er Nord-Odals Hollywood-stjerne». VG (norsk). Besøkt 26. mars 2024. 
 11. ^ Heath, Chris (mars 2005). «THE HARD-ASS». GQ. 
 12. ^ O'Riordan, Bernard (9. mars 2005). «How Bin Laden put the word out: get Russell Crowe». The Guardian. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]