Baltimore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Baltimore
Baltimore
Baltimore sentrum

Flagg

Våpen

LandUSA USA
DelstatMaryland Maryland
Fylkeuavhengig by
Tidssone−5
Areal238,5 km²
Befolkning619 493 (2011)
Bef.tetthet2 597,45 innb./km²
Høyde over havet10±1 meter
Politikk
BorgermesterCatherine E. Pugh (D)

Baltimore (619 493 innbyggere, 2011) er den største byen i delstaten Maryland i USA, og en av landets viktigste havnebyer. Den er nesten helt omkranset av Baltimore County unntatt i sør. Selve byen Baltimore er uavhengig, og ikke del av noe fylke. I Baltimore finnes et antall universiteter og høyskoler. Det mest kjente av disse er nok Johns Hopkins University. Baltimore er hjemsted for det amerikanske fotballaget Baltimore Ravens. Baltimore–Washington internasjonale lufthavn er nærmeste internasjonale lufthavn.

Kriminaliteten i Baltimore har vært over gjennomsnittet for USA i mange år. Den er særlig konsentrert til områder med mye fattigdom og bruk, kjøp og salg av narkotika.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt i 1729, og oppkalt etter baron Baltimore, en av de britiske grunnleggerne av kolonien Maryland. Havnen tjente opprinnelig tobakkshandelens behov. Men snart tjente den også den amerikanske samhandel med Europa og Karibia. Da Philadelphia var okkupert av britene i 1777, trådte kontinentalkongressen sammen i Baltimore.

I 1827 ble USAs første jernbanelinje, Baltimore & Ohio Railroad, åpnet i Baltimore.

Havnen utviklet seg på 1800-tallet til den nest største innvandringshavnen i USA, etter New York.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]