National Football Conference

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
National Football Conference
National Football Conference logo.svg
National Football Conference sin logo (2010–nå)
Tidligere navnNational Football League (NFL), før sammenslåingen av AFL og NFL
IdrettAmerikansk fotball
Stiftet1970
ForbundNational Football League
Antall lag16
Regjerende mesterSan Francisco 49ers (7. tittel)
Flest titlerDallas Cowboys (8 titler)

National Football Conference (NFC) er en av to conferences i National Football League (NFL), det høyeste profesjonelle nivået av amerikansk fotball i USA. NFC og motparten American Football Conference (AFC) har for tiden 16 lag hver fordelt på 4 divisjoner. NFC og AFC ble opprettet da NFL slo seg sammen med American Football League (AFC) i 1970. De ti lagene i AFL samt tre NFL-lag utgjorde AFC, og de gjenstående tretten NFL-lagene utgjorde NFC. Siden sammenslåingen har ligaen utvidet seg og divisjonene blitt omorganisert, som eventuelt har ført til 16 lag i hver conference. Den nåværende mesteren i NFC er San Francisco 49ers, som slo Green Bay Packers i NFC Championship Game i 2019 for sin syvende conferencetittel.

Nåværende lag[rediger | rediger kilde]

Siden 2002 har NFC, i likhet med AFC, 16 lag fordelt inn i fire divisjoner med fire lag hver: East, North, South, and West.

Divisjon Lag Sted Stadion
East Dallas Cowboys Arlington, Texas AT&T Stadium
New York Giants East Rutherford, New Jersey MetLife Stadium
Philadelphia Eagles Philadelphia, Pennsylvania Lincoln Financial Field
Washington Football Team Landover, Maryland FedExField
North Chicago Bears Chicago, Illinois Soldier Field
Detroit Lions Detroit, Michigan Ford Field
Green Bay Packers Green Bay, Wisconsin Lambeau Field
Minnesota Vikings Minneapolis, Minnesota U.S. Bank Stadium
South Atlanta Falcons Atlanta, Georgia Mercedes-Benz Stadium
Carolina Panthers Charlotte, Nord-Carolina Bank of America Stadium
New Orleans Saints New Orleans, Louisiana Mercedes-Benz Superdome
Tampa Bay Buccaneers Tampa, Florida Raymond James Stadium
West Arizona Cardinals Glendale, Arizona State Farm Stadium
Los Angeles Rams Inglewood, California SoFi Stadium
San Francisco 49ers Santa Clara, California Levi's Stadium
Seattle Seahawks Seattle, Washington CenturyLink Field

Sesongstruktur[rediger | rediger kilde]

POS AFC East AFC North AFC South AFC West
1st Patriots Ravens Texans Chiefs
2nd Bills Steelers Titans Broncos
3rd Jets Browns Colts Raiders
4th Dolphins Bengals Jaguars Chargers
POS NFC East NFC North NFC South NFC West
1st Eagles Packers Saints 49ers
2nd Cowboys Vikings Falcons Seahawks
3rd Giants Bears Buccaneers Rams
4th Redskins Lions Panthers Cardinals
Tabellen viser sluttresultatet etter NFL-sesongen i 2019 og hvordan NFLs oppskrift for terminlister fungerer. 49ers (i grønt) avsluttet sesongen på første plass i NFC West. Derfor vil 49ers i 2020 spille to kamper mot alle divisjonsrivalene (i lyseblå), en kamp mot hvert lag i NFC East og AFC East (i gult), og en kamp mot førsteplassene fra forrige sesong i NFC South og NFC North (i oransje).

De tretten motstanderne hvert lag møter i løpet av sesongen er bestemt basert på en oppskrift:[1] Hvert lag i AFC spiller mot de andre lagene i sin divisjon to ganger (hjemme og borte) i løpet av seriespillet, i tillegg til 10 andre kamper tildelt til dem av NFL. To av disse er basert på lagets posisjon i divisjonen ved slutten av forrige sesong. De gjenværende åtte kampene deles mellom to andre divisjoner i NFL. Tildelte kamper endrer seg hvert år og følger en bestemt syklus. Hvis vi ser på 2012-sesongen som et eksempel, så spiller hvert lag i NFC West mot hvert lag i AFC East og NFC North.På denne måten er vil lag i samme divisjon stort sett møte de samme konkurrentene - med unntak av de to kampene som baseres på forrige sesongs resultater.

Ved slutten av hver sesong går de fire divisjonsvinnerene og to wildcard-lag (lag som ikke vant, men har best posisjon ved slutten av seriespillet) fra NFC videre til sluttspillet. Sluttspillet for AFC kulminerer i NFC Championship Game, og vinneren der mottar George S. Halas-trofeet, før de går videre til Super Bowl for å spille mot AFC-mesteren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Både AFC og NFC ble stiftet etter sammenslåingen av AFL og NFL i 1970.[2] Da AFL startet opp i 1960 hadde ligaen åtte lag, mens NFL hadde 13. Innen 1969 hadde AFL utvidet til ti lag og NFL til 16. For å utjevne antallet lag i hver conference ble tre NFL-lag som eksisterte før AFL ble stiftet (Cleveland Browns, Pittsburgh Steelers og Baltimore Colts) med de ti lagene i AFL i AFC, mens de gjenværende 13 utgjorde NFC.

Mens lagene i AFC hadde blitt enige om å organisere divisjonene geografisk kunne ikke lageierne i NFC bli enige om hvordan divisjonene skulle organiseres. De satt igjen med fem forslag som ble plassert i forseglede konvolutter, og så plukket ut tilfeldig av sekretæren til daværende kommissær av NFL Pete Rozelle, Thelma Elkjer,[3] 16. januar 1970.[4]

De fem forslagene var som følger, hvor plan 3 eventuelt ble valgt:

Tre lag har blitt med i NFC siden sammenslåingen, som bringer totalen til 16. Da Seattle Seahawks og Tampa Bay Buccaneers ble med i NFL i 1976 ble de midlertidig plassert i henholdsvis NFC og AFC. Dette varte bare i en sesong før de to byttet plass. Seahawks kom eventuelt tilbake til NFC etter omstillingen i 2002. Carolina Panthers ble med i NFC i 1995.

Nivået i NFC er generelt sett jevnere enn i AFC. Det eneste NFC-laget som aldri har nådd en Super Bowl er Detroit Lions. Siden omorganiseringen av divisjoner i 2002 har NFC sent 12 forskjellige lag til Super Bowl, mens AFC bare har sendt 7: New England Patriots (9 ganger), Denver Broncos (2 ganger), Pittsburgh Steelers (3 ganger), Indianapolis Colts (2 ganger), Baltimore Ravens (1 gang), Las Vegas Raiders (1 gang) og Kansas City Chiefs (1 gang). Det eneste laget i NFC som har nådd Super Bowl to år på rad siden 2002 er Seattle Seahawks.

Per 2020 er det eneste laget fra før sammenslåingen som ikke spiller hvor de ble stiftet St. Louis Cardinals som flyttet til Phoenix, Arizona i 1988. Los Angeles Rams flyttet til St. Louis i 1995, men flyttet tilbake til Los Angeles i 2016. Ingen av lagene som har blitt lagt til etter 1970 har flyttet.

Med unntaket av lagene nevnt ovenfor har divisjonene fra 2002 ikke endret seg.

[rediger | rediger kilde]

Den originale logoen for National Football Conference (1970–2009)

Den originale NFC-logoen som ble brukt fra 1970 til 2009 viste en blå "N" med tre stjerner gjennom bokstaven. Stjernene representerte de tre divisjonene som ble brukt mellom 1970 og 2001 (Eastern, Central og Western).[5] I 2010 introduserte NFL en oppdatert logo, som for det meste var identisk med den gamle, men med fire stjerner istedenfor tre for å representere de fire divisjonene i NFC siden 2002.[6]

TV[rediger | rediger kilde]

CBS sendte dekning av NFCs kamper på søndag ettermiddag og i sluttspillet fra 1970 og ut 1993-sesongen. Fra 1994 til 2013 var det Fox som hadde rettighetene til kampene; i de årene ble alle inter-conference-kampene hvor laget fra NFC spilte borte sendt på enten NBC eller Fox. Siden 2014 har enkelte kamper (hvor de spiller mot et lag fra AFC) blitt flyttet fra Fox til CBS. Siden 1990 har noen av sluttspillkampene i NFC blitt sendt på ABC eller ESPN.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «2012 Opponents Determined» (PDF) (engelsk). NFL. 2. januar 2012. Besøkt 7. mars 2019. 
  2. ^ «Pro Football – History» (engelsk). The World Almanac for Kids. Arkivert fra originalen 4. januar 2010. Besøkt 7. mars 2019. 
  3. ^ Anderson, Dave (27. februar 2000). «Sports of The Times; The Woman Who Aligned the N.F.C. Teams» (engelsk). New York Times. Besøkt 7. mars 2019. 
  4. ^ Stellino, Vito (7. oktober 1999). «NFL to try realign play» (engelsk). Baltimore Sun. Arkivert fra originalen 4. januar 2011. Besøkt 8. mars 2019. 
  5. ^ «National Football Conference Logo». SportsLogos.net (engelsk). Besøkt 7. mars 2019. 
  6. ^ Lukas, Paul. «But I Absolutely Refuse to Write About the Draft Caps» (engelsk). Uni Watch blog. Arkivert fra originalen 6. mai 2010. Besøkt 7. mars 2019.