National Football League

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
National Football League
Tidligere navnAmerican Professional Football Conference (1920)
American Professional Football Association (1920–1922)
IdrettAmerikansk fotball
Stiftet1920
KommisjonærRoger Goodell
Første sesong1920
LandUSA
Antall lag32
Opprykk tilingen
Nedrykk tilingen
Regjerende mesterPhiladelphia Eagles (2017)
Flest titlerGreen Bay Packers (13)
Offisiell nettsideNFL.com (engelsk)
NFL blir redirigert hit. For den norske bransjeorganisasjonen for lokal-TV, se Norsk Forbund for Lokal-TV

National Football League (NFL) er den høyeste profesjonelle amerikanske ligaen for amerikansk fotball spilt av menn, og anses for å være den beste og viktigste ligaen i sporten. Den ble grunnlagt i 1920 som American Professional Football Association av elleve lag. De endret navn til det nåværende i 1922. NFL er inndelt i American Football Conference (AFC) og National Football Conference (NFC)), som igjen er delt inn i fire divisjoner hver.

Sesongen varer fra første helg etter Labor Day i begynnelsen av september og avsluttes med den prestisjefylte Super Bowl, som i de senere år har vært spilt første søndag i februar. Grunnserien ("Regular season") utgjør de første 17 ukene, frem til årsskifte, hvor hvert lag spiller 16 kamper. De seks beste lagene fra hver conference går videre til et sluttspill i januar. Vinnerne av AFC- og NFC-sluttspillene møtes i Super Bowl for å avgjøre vinneren av NFL.

Ligaen har en daglig leder (Commissioner of the NFL).

Historie[rediger | rediger kilde]

De første årene[rediger | rediger kilde]

American Profesional Football Association ble grunnlagt i 1920 i lokalene til en Hupmobile forhandler i Canton i Ohio. De elleve lagene som grunnla ligaen inngikk en avtale om ikke å stjele spillere fra hverandre, og om at det skulle være én vinner av serien. De ble de første spillerne i amerikansk fotball som ble betalt for å spille. Den legendariske amerikanske atleten Jim Thorpe fra Canton Bulldogs ble valgt til president. Kun fire av de elleve lagene fullførte 1920 -erien. Akron Pros ble den første seriemesteren, uten å ha tapt en eneste kamp. Medlemskapet i ligaen økte til 22 lag i 1921, men gjennom hele 1920-årene var medlemskapene ustabile, og ligaen var ikke en av de største i USA.

I 1934 hadde alle småbylagene, med unntak av Green Bay Packers, flyttet til, eller blitt erstattet av lag fra store byer. Den årlige finalekampen kom første gang i 1933 og årlig verving av spillere fra universiteter og høyskoler ble første gang gjort i 1936. Det var dog under denne perioden at innflytelsen til Boston Braves-eier George Preston Marshall gjorde at NFL-eierne i all hovedsak ikke ansatte spillere av afrikansk opprinnelse, noe som var Mashalls politikk i Braves (som senere ble til Washington Redskins) inntil Kennedy administrasjonen tvang igjennom integrering i 1962).

Universitet/høyskolefotball var sett av flere i begynnelsen, men ved slutten av første verdenskrig hadde proffligaen startet å bli virkelige rivaler for folks oppmerksomhet. Reglene endret seg og nyvinninger førte til et raskere spill og flere skåringer. Ligaen startet også å vokse ut av sin østre- og midtvestkrybbe i 1945 når Cleveland Rams flyttet til Los Angeles og ble den andre store sportsklubben på vestkysten. Den første var ishockeylaget Seattle Metropolitans som ble det første laget fra USA til å vinne Stanley Cup. I 1950 aksepterte NFL tre lag fra ligaen All-American Football Conference som hadde gått konkurs. I 1950-årene startet ligaen med TV-kamper og profesjonell fotball ble en av USAs hovedsporter.

AFL[rediger | rediger kilde]

I 1960 ble rivalen American Football League opprettet av Lamar Hunt og syv andre menn. Lamar Hunt opprettet AFL fordi han ikke fikk komme inn i NFL. Rivaliserende ligaer hadde kommet og gått i de tidlige årene, men AFL klarte å utnytte den voksende populariteten for sporten. Hunts opprinnelige mål var å få proffotball til Texas, som var hjemmet til to av de nye lagene. AFL fikk til en fjernsynskontrakt med ABC. De forsøkte også i 1960 å gå rettens vei for å hindre monopoltilstander for NFL. Saken ble avvist i 1962. AFL gikk foran med å fordele inntektene fra fjernsyn og inngangsbilletter mellom lagene i ligaen og gjennom dette sikre sin egen økonomi.

Et antall nyvinninger gjorde AFL unik og hjalp til å legitimere rivaliseringen med NFL. Blant annet ble det innført en nedtellingsklokke på stadion for tilskuerne. I NFL var det kun dommeren som passet på tiden. Spillernes navn skulle stå på skjortene, og en spillestil som passet for den mer attraktive og pasningsdominerte spillestilen var også nyvinninger i AFL. AFL inkluderte spillere fra alle raser og gikk også aktivt inn for å rekruttere spillere fra universiteter/høyskoler med overvekt av amerikanere med afrikansk opprinnelse, noe som historisk sett ble totalt oversett fra NFL-lagene. AFL-lagene ansatte også disse i prestisjefulle posisjoner som de var ekskludert fra i NFL, slik som Quarterback og Middle Linebacker. I januar 1965 var det en spillerboikott av 1964 AFL All-Star Game i New Orleans på grunn av diskriminering mot afroamerikanere i noen av byens hoteller og forretninger. Denne sivilrettsaksjonen skapte presedens og er minnet spesielt i Pro Football Hall of Fame i Canton i Ohio.

AFL tvang også NFL til å ekspandere. Dallas Cowboys ble opprettet som et mottrekk mot Hunt sitt AFL Dallas Texans. Texans flyttet til Kansas City som Chiefs i 1963. Max Winter fikk retten til Minnesota Vikings for at han skulle slutte i AFL. Atlanta Falcons gikk til Rankin Smith slik at han ikke kjøpte AFLs Miami Dolphins.

Fusjonen med American Football League[rediger | rediger kilde]

Rivaliseringen mellom de to proffligaene startet å bli skadelig for sporten i midten av 1960-årene og de to ligaene eskalerte spillernes lønninger. Begge ligaene forsøkte å verve de samme spillerne fra universitet og høyskoler resultere i en budkrig som kom helt ut av kontroll. I 1965 var den mest høyt profilerte budkrigen hvor AFL laget New York Jets vant over NFLs St. Louis Cardinals for å sikre seg University of Alabamas quarterback Joe Namath for den da rekordsummen av $427.000. I 1966 startet AFL Commissioner Al Davis en kampanje som gikk ut på å stjele spillere fra NFL, spesielt quarterbacks, men i bakgrunnen startet flere av lageierne med å få slutt på den ødeleggende rivaliseringen.

Som en følge av en avtale som ble meglet frem av AFL grunnlegger Lamar Hunt og Dallas Cowboys' administrerende direktør Tex Schramm ble det den 8. juni 1966 opplyst at de to ligaene hadde blitt enige om å slå seg sammen. Ligaene skulle heretter holde en felles verving og det skulle være en avslutningskamp for sesongen (senere kjent som Super Bowl) som skulle spilles de to ligaenes vinnere. I 1970 ble de to ligaene fullt integrert under navnet National Football League og delt inn i to conferences med like mange lag i hver. Det var også en finansiell avtale hvor AFL skulle betale $18 millioner over 20 år. Monopolet som ville bli opprettet måtte legaliseres gjennom en føderal lov.

Etter fusjonen[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1970 og 1980-tallet sikret NFL sin dominans som den største tilskuersporten i USA samt sin viktige rolle i amerikansk kultur. Super Bowl be en uoffisiell fridag og det mest sette fjernsynsprogrammet de fleste årene. Monday Night Football som først be vist på fjernsyn i USA i 1970 hadde høye seertall ved å blande sport og underholdning. Regelendringer mot slutten av 1970-tallet sikret et hurtigflytende spill med mange pasninger for å øke interessen for sporten.

Grunnleggingen av United States Football League tidlig på 1980-tallet var den største utfordringen for NFL i tiden etter sammenslåingen. USFL var en velfinansiert motstander med meget kjente spillere og en nasjonal fjernsynskontrakt. USFL klarte ikke å tjene nok penger og gikk under etter tre år. USFL gikk til sak mot NFL for at de var et monopol og vant, men innvirkningene var minimale.

I de siste årene har NFL ekspandert inn i nye markeder og områder. I 1986 ligaen startet å avholde en serie av førsesongs oppvisningskamper kalt American Bowls som ble holdt utenfor USA. I 1991 ligaen grunnla World League of American Football, senere kjent som NFL Europe and still alter as NFL Europa, en utviklingsliga som hadde lag i Tyskland og Nederland når NFL la ned ligaen i juni 2007.

Ligaen spilte en normalsesong NFL kamp i Mexico by i 2005 og planen er å avholde flere slike kamper. I 2003 startet ligaen sin egen fjernsynskanal NFL Network. 28. oktober 2007 ble en nok en normalsesongkamp holdt utenfor Nord-Amerika. Kampen mellom Miami Dolphins og New York Giants ble holdt på Wembley. Finansielt var det også en suksess med nesten 40 000 billetter solgt i løpet av 90 minutter etter at salget startet. Kampdagen var det over 80 000 tilskuere tilstede.

I USA Today den 31. august 2007 ble den nye logoen som tas i bruk for 2008 sesongen. Dette er første logoendring siden 1970. Endringen reduserer antallet stjerner i logoen fra 25 (som ble funnet til å kun være dekorativt inspirert) til 8 (en for hver av ligaens divisjoner). Logoens fotball ble plasser på samme måte som den er på Vince Lombardi troféet. Bokstavene er i en rett font som tilsvarer den font som er brukt i andre NFL logoer. Redesignet er laget for fjernsyn og digitale media samt for klær. Skjoldlogoen har sin opprinnelse tilbake til 1940-tallet.

Lagfusjoner og -flyttinger[rediger | rediger kilde]

I de første årene var ligaen ikke særlig stabil og lagene flyttet ofte. Fusjoner blant lagene var veldig populært under 2. verdenskrig da det var få spillere tilgjengelig.

I slutten av 1900-tallet startet forflytningene å bli mere kontroversielle. Generelt sett var NFL finansielt stabilt, men flere lag flyttet fra deres gamle jaktmarker til angivelig mere finansielt fruktbare marker. Mange eiere sa at det var finansielle problemer som fikk dem til å flytte så var det mange som ikke var enige. Da eier Al Davis flyttet sitt Oakland Raiders til Los Angeles i 1982, saksøkte han NFL da de ville nekte ham dette. Davies vant rettssaken, og satte presens for andre eiere som ville gjøre det samme, uten NFLs godkjennelse. Dette gjorde at Baltimore Colts ble flyttet til Indianapolis i 1984 etter at Indianapolis by i hadde sett etter et NFL-lag siden 1979.Følgene av dette var at Cleveland Browns' eier Art Modell i 1996 flyttet lagt sitt til Baltimore. Dette laget ble etter avtale mellom byene, og NFL kalt Baltimore Ravens, og Cleveland Browns ble avsluttet. Ravens blir sett på som et ekspansjonslag. To år etter opprettet NFL et nytt ekspansjonslag i Cleveland. Dette laget beholdt Browns' navn, uniformer, historie og statistikk, og er i dag sett på som en fortsettelse av det gamle Cleveland Browns.
Andre lag som flyttet var Houston Oilers som flyttet til Nashville, Tennessee. Houston fikk i 2002 et nytt lag, kalt Houston Texans. Dette laget har ingenting å gjøre med det gamle AFL-laget Dallas Texans, som i dag er Kansas City Chiefs, etter å ha flyttet allerede i 1963, da de spilte i AFL. Los Angeles som er det 2. største mediemarked i USA har ikke hatt et NFL lag siden 1994 da både Raiders og Rams forlot byen. Raiders flyttet tilbake til Oakland, og Rams flyttet til St. Louis.

En konsekvens av flyttingene på 90-tallet var at mange lag brukte dette som pressmiddel for å få gjennom finansiering for nye stadioner i hjembyene sine. Dette gjaldt Broncos, Patriots, Eagles, Seahawks, Buccaneers, Bengals, Steelers, Lions, Cardinals, og Colts.[1]

Urettmessig lavt ball-lufttrykk under AFC-finalen i 2015 - deflategate[rediger | rediger kilde]

I 2015 ble det funnet et tilfelle av Urettmessig lavt ball-lufttrykk under AFC-finalen i 2015. (Patriots vant over Colts; vinneren av avdelingen er automatisk kvalifisert som finalist til påfølgende Superbowl.) Saken kalles Deflategate (deflate betyr å tømme for luft; ventilere).[2] I kampens andre periode ble en pasning avskåret av Colts-spilleren D'Qwell Jackson, og ballen ble levert til en materialforvalter fra eget lag. Den ballen var 2,0 psi under minimumsgrensen på 12,5 psi. I midtpausen ble elleve av Patriots baller testet, samt fire fra Colts. Ti av disse elleve ballene til Patriots hadde et trykk såvidt under 11,5 psi.[3] NFL har gitt en spiller straff - Tom Brady, men saken ble tatt videre til USAs føderale rettsvesen av både spillerforeningen NFLPA og NFL; ett rettsmøte ble holdt i august 2015 der en advokat fra NFL sa at det ikke fantes «et rykende våpen» som kunne knytte Brady til eventuelle misligheter; et nytt rettsmøte ble berammet til 19. august.[4]

25. april 2016, i [det føderale rettsvesens] United States Court of Appeals for the Second Circuit, ble Bradys fire-kampers suspensjon gjenopprettet, gjeldende for ordinære kamper i 2016-sesongen[5]

Lag[rediger | rediger kilde]

Nåværende lag (2017-sesongen)[rediger | rediger kilde]

Det er 32 NFL lag. Hvert lag kan kun ha maksimalt 53 spillere i stallen hvorav kun 45 kan stille for å spille en kamp i den normale sesongen.

De fleste større byområder i USA har et NFL lag. Det største området som ikke har noe lag er Portland. I 2016 flyttet St. Louis Rams til Los Angeles og ble omdøpt til Los Angeles Rams.[6]

Dallas Cowboys er det høyest verdsatte sportsklubben med en antatt verdi på USD 4 milliarder i september 2015 ifølge finanstidsskriftet Forbes.[7]

American Football Conference
Divisjon Lag Arena Kapasitet By/område
East Buffalo Bills New Era Field 71 608 Orchard Park, New York (Buffalo-området)
Miami Dolphins Hard Rock Stadium 65 326 Miami Gardens, Florida (Miami-området)
New England Patriots Gillette Stadium 66 829 Foxborough, Massachusetts (Boston/Providence-området)
New York Jets MetLife Stadium1 82 500 East Rutherford, New Jersey (New York-området)
North Baltimore Ravens M&T Bank Stadium 71 008 Baltimore, Maryland
Cincinnati Bengals Paul Brown Stadium 65 515 Cincinnati, Ohio
Cleveland Browns FirstEnergy Stadium 67 431 Cleveland, Ohio
Pittsburgh Steelers Heinz Field 68 400 Pittsburgh, Pennsylvania
South Houston Texans NRG Stadium 72 220 Houston, Texas
Indianapolis Colts Lucas Oil Stadium 67 000 Indianapolis, Indiana
Jacksonville Jaguars TIAA Bank Field 67 246 Jacksonville, Florida
Tennessee Titans Nissan Stadium 69 143 Nashville, Tennessee
West Denver Broncos Broncos Stadium at Mile High 76 125 Denver, Colorado
Kansas City Chiefs Arrowhead Stadium 76 416 Kansas City, Missouri
Los Angeles Chargers StubHub Center 30 000 Carson,Los Angeles County, California
Oakland Raiders Oakland-Alameda County Coliseum3 56 063 Oakland, California
 • 1 New York Giants og New York Jets deler hjemmebanen MetLife Stadium.
 • 2 Los Angeles Chargers og Los Angeles Rams skal flytte til felles hjemmebane i 2020-sesongen.
 • 3 Raiders flytter til Las Vegas foran 2020-sesongen, og bygger da en ny stadion der.
National Football Conference
Divisjon Lag Arena Kapasitet By/område
East Dallas Cowboys AT&T Stadium 80 000 Arlington, Texas (Dallas-området)
New York Giants MetLife Stadium1 82 500 East Rutherford, New Jersey (New York-området)
Philadelphia Eagles Lincoln Financial Field 69 596 Philadelphia, Pennsylvania
Washington Redskins FedExField 82 000 Landover, Maryland (Washington, D.C.-området)1
North Chicago Bears Soldier Field 61 500 Chicago, Illinois
Detroit Lions Ford Field 65 000 Detroit, Michigan
Green Bay Packers Lambeau Field 81 435 Green Bay, Wisconsin
Minnesota Vikings U.S. Bank Stadium 66 655 Minneapolis, Minnesota
South Atlanta Falcons Mercedes-Benz Stadium 71 000 Atlanta, Georgia
Carolina Panthers Bank of America Stadium 75 416 Charlotte, Nord-Carolina
New Orleans Saints Mercedes-Benz Superdome 73 000 New Orleans, Louisiana
Tampa Bay Buccaneers Raymond James Stadium 65 890 Tampa, Florida
West Arizona Cardinals State Farm Stadium 63 400 Glendale, Arizona (Phoenix-området)
Los Angeles Rams Los Angeles Memorial Coliseum2 93 607 Los Angeles, California
San Francisco 49ers Levi's Stadium 68 500 Santa Clara, California (San Francisco-området)
Seattle Seahawks CenturyLink Field 68 000 Seattle, Washington
 • 1 New York Giants og New York Jets deler hjemmebanen MetLife Stadium.
 • 2 Los Angeles Chargers og Los Angeles Rams skal flytte til felles hjemmebane i 2020-sesongen.

NFL-Mesterskap[rediger | rediger kilde]

National Football League Mesterskap
Fra 19201931 ble NFL mesterskapet avgjort av lagenes seier-tap prosent. I 1932 ble en sluttspillkamp arrangert for å avgjøre mesterskapet.
År Vinner Totalt antall Mesterskap (Antall Super Bowl)
1920 Akron Pros 1
1921 Chicago Staleys 1
1922 Canton Bulldogs 1
1923 Canton Bulldogs 2
1924 Cleveland Bulldogs 1
1925 Chicago Cardinals 1
1926 Frankford Yellow Jackets 1
1927 New York Giants 1
1928 Providence Steam Roller 1
1929 Green Bay Packers 1
1930 Green Bay Packers 2
1931 Green Bay Packers 3
1932 Chicago Bears 2
1933 var det første året med obligatorisk sluttspillkamp.
1933 Chicago Bears 3
1934 New York Giants 2
1935 Detroit Lions 1
1936 Green Bay Packers 4
1937 Washington Redskins 1
1938 New York Giants 3
1939 Green Bay Packers 5
1940 Chicago Bears 4
1941 Chicago Bears 5
1942 Washington Redskins 2
1943 Chicago Bears 6
1944 Green Bay Packers 6
1945 Cleveland Rams 1
1946 Chicago Bears 7
1947 Chicago Cardinals 2
1948 Philadelphia Eagles 1
1949 Philadelphia Eagles 2
1950 Cleveland Browns 1
1951 Los Angeles Rams 2
1952 Detroit Lions 2
1953 Detroit Lions 3
1954 Cleveland Browns 2
1955 Cleveland Browns 3
1956 New York Giants 4
1957 Detroit Lions 4
1958 Baltimore Colts 1
1959 Baltimore Colts 2
American Football League drev fra 1960 - 1969.
1960 Houston Oilers (AFL) 1
Philadelphia Eagles (NFL) 3
1961 Houston Oilers (AFL) 2
Green Bay Packers (NFL) 7
1962 Dallas Texans (AFL) 1
Green Bay Packers (NFL) 8
1963 San Diego Chargers (AFL) 1
Chicago Bears (NFL) 7
1964 Buffalo Bills (AFL) 1
Cleveland Browns (NFL) 4
1965 Buffalo Bills (AFL) 2
Green Bay Packers (NFL) 9
Fra 1966 spilte de to ligaenes mestere en kamp mellom seg kalt «AFL-NFL World Championship Game». Vinneren i gull, antall Super Bowl seiere i parentes.
1966 Kansas City Chiefs (AFL) 2
Green Bay Packers (NFL) 10 (1)
1967 Oakland Raiders (AFL) 1
Green Bay Packers (NFL) 11 (2)
1968 New York Jets (AFL) 1 (1)
Baltimore Colts (NFL) 3
1969 Kansas City Chiefs (AFL) 3 (1)
Minnesota Vikings (NFL) 1
I 1970 ble de to ligaene slått sammen i en liga med to Conferences. Mesterskapskampen ble nå kalt Super Bowl.
1970 Baltimore Colts 3 (1)
1971 Dallas Cowboys 1 (1)
1972 Miami Dolphins 1 (1)
1973 Miami Dolphins 2 (2)
1974 Pittsburgh Steelers 1 (1)
1975 Pittsburgh Steelers 2 (2)
1976 Oakland Raiders 2 (1)
1977 Dallas Cowboys 2 (2)
1978 Pittsburgh Steelers 3 (3)
1979 Pittsburgh Steelers 4 (4)
1980 Oakland Raiders 3 (2)
1981 San Francisco 49ers 1 (1)
1982 Washington Redskins 3 (1)
1983 Los Angeles Raiders 4 (3)
1984 San Francisco 49ers 2 (2)
1985 Chicago Bears 8 (1)
1986 New York Giants 5 (1)
1987 Washington Redskins 4 (2)
1988 San Francisco 49ers 3 (3)
1989 San Francisco 49ers 4 (4)
1990 New York Giants 6 (2)
1991 Washington Redskins 5 (3)
1992 Dallas Cowboys 3 (3)
1993 Dallas Cowboys 4 (4)
1994 San Francisco 49ers 5 (5)
1995 Dallas Cowboys 5 (5)
1996 Green Bay Packers 12 (3)
1997 Denver Broncos 1 (1)
1998 Denver Broncos 2 (2)
1999 St. Louis Rams 3 (1)
2000 Baltimore Ravens 1 (1)
2001 New England Patriots 1 (1)
2002 Tampa Bay Buccaneers 1 (1)
2003 New England Patriots 2 (2)
2004 New England Patriots 3 (3)
2005 Pittsburgh Steelers 5 (5)
2006 Indianapolis Colts 4 (2)
2007 New York Giants 7 (3)
2008 Pittsburgh Steelers 6 (6)
2009 New Orleans Saints 1 (1)
2010 Green Bay Packers 13 (4)
2011 New York Giants 8 (4)
2012 Baltimore Ravens 2 (2)
2013 Seattle Seahawks 1 (1)
2014 New England Patriots 4 (4)
2015 Denver Broncos 3 (3)
2016 New England Patriots 5 (5)
2017 Philadelphia Eagles 4 (1)

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Katherine C. Leone, "Franchise Free Agency in the National Football League", 97 Columbia L. Rev. 473 (1997)
 2. ^ Internett ler seg skakke av denne rettstegningen av superstjernen
 3. ^ PFT: Patriots footballs may have been closer to 11.5 PSI Arkivert 8. september 2015 hos Wayback Machine.
 4. ^ Stjernespilleren støttes etter utestengelsen: - Saksøk helvetet ut av dem!
 5. ^ «Tom Brady's four-game suspension upheld». 25. april 2016. Besøkt 25. april 2016. 
 6. ^ Rams to Return to Los Angeles Arkivert 2016-01-20, hos Wayback Machine. www.therams.com Lest 3. februar 2016
 7. ^ Dallas Cowboys www.forbes.com Lest 3. februar 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]