Hopp til innhold

NBC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NBC
TypeAmerikansk reklamefinansiert kringkastingsnettverk
BransjeKommunikasjon, medieindustrien, radio- og TV-virksomhet
Grunnlagt1926 (radio)
1941 (fjernsyn) (New York)
Eier(e)NBCUniversal
MorselskapNBCUniversal
RCA Corporation (–1986)[1]
Radio Corporation of America
Eierandel iWNBC
HovedkontorGE-bygningen (WNBC)
NBC Tower (WMAQ-TV)
10 Universal City Plaza (KNBC)
Stamford (NBC Sports)
LandUSA
MedierRadio, fjernsyn, nye medier
Grunnlegger(e)RCA Corporation, David Sarnoff
StyrelederRobert Greenblatt
Antall ansatte 7 000
Nettstedwww.nbc.com

National Broadcasting Company (NBC) er et amerikansk fjernsynsnettverk. Som selskap ble NBC grunnlagt i 1926 av RCA og Westinghouse Electric Corporation, da først som en aktør innen radio. De ble kjøpt opp av GE i 1986. og i 2004 ble NBC slått sammen med Vivendi Universals medieavdeling, og dermed oppstod mediekonglomeratet NBC Universal; et av verdens største medieforetak. NBC er en av de fire store TV-nettverkene i USA. De andre tre er CBS, ABC og Fox.

NBC-nettverket[rediger | rediger kilde]

NBC produserer underholdnings- og nyhetsprogrammer for et nettverk bestående av over 200 tv-stasjoner i USA. I likhet med konkurrerende tv-nettverk (som CBS, ABC og FOX) finnes det ingen riksdekkende NBC tv-kanal; alle programmene sendes ut til nettverket av tv-stasjoner (forutsatt at disse godkjenner innholdet), som i de fleste tilfeller eies av lokale eller regionale medieforetak. NBC eier selv kun 14 av de tilknyttede tv-stasjonene, deriblant flaggskipet WNBC, som er den lokale NBC-stasjonen for New York City.

Nyhetsdivisjonen NBC News produserer også radiobulletiner for Westwood One; et av USAs største radionettverk. I tillegg bidrar nyhetsdivisjonen til kabel-tv-kanalen MSNBC, som er et samarbeid mellom NBC og Microsoft.

Programsendinger[rediger | rediger kilde]

NBC opererer med 87 timers normal sendetid pr. uke. 22 av disse er i "beste sendetid": kl. 20-23 (på øst- og vestkysten), kl. 19-22 (sentral tidssone, tidssone Mountain og i Alaska), og kl. 18-19 på Hawaii mandag til lørdag, og kl. 19-23 på søndager. Utenom kveldstid sender nettverket ut programmer mellom kl 7 og 11 på hverdager i form av morgenprogrammet Today, som også har en to-timer lang sending på lørdager, og en times sending på søndager. Andre sendinger er Days of Our Lives, NBC Nightly News, det politiske talk-showet Meet the Press på søndag morgen, Early Today tidlig på hverdager, samt talk-showene The Tonight Show with Jay Leno, Late Night with Jimmy Fallon, Last Call with Carson Daly, Saturday Night Live og Poker After Dark. Lørdag ettermiddag sendes også en sammenhengende programserie med animasjonsfilm for barn under navnet qubo. NBC-nettverket har også mulighet til å sende ut sportsprogrammer i tidsrommet 12-18 i helgene.

NBCs hovedkvarter i GE-bygningen på Manhattan, New York City

Av kjente programmer som ble sendt av NBC kan nevnes:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ en.wikipedia.org[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]