John Boehner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Boehner
John Boehner official portrait.jpg
Født17. november 1949 (69 år)
Reading
Utdannet ved Xavier University (–1968), Moeller High School (–1968)
Beskjeftigelse Politiker, gründer, forretningsdrivende, bedriftsleder
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Signatur
John Boehners signatur

Barack Obama hilser på speaker Boehner før State of the Union-talen i 2011.

John Andrew Boehner (født 17. november 1949 i Reading i Ohio) er en amerikansk politiker (Det republikanske parti) som var speaker i Representantenes hus fra 2011 til 2015. Boehner har sittet i Representantenes hus siden 1991, innvalgt fra Ohio.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Boehner var den nest eldste av de tolv barna til Earl Boehner[1] og hans hustru Mary Anne (neé Hall).[2] Familien har irske og tyske aner og er katolsk, Boehner er selv bekjennende katolikk.

Faren, som hadde kjempet under annen verdenskrig, drev et verdshus (Andy’s Cafe) i Carthage, en bydel av Cincinnati. Johns gestefar, Andy Boehner, hadde grunnlagt restauranten 1938 og sønnen hadde overtatt denn.[3]

Fra ung alder måtte John hjelpe til i verdshuset – likesom alle Boehner-familiens barn, så snart de var gamle nok. Her lærte han «å takle enhver idiot som spaserte inn» («to deal with every jackass that walks in the door»).[4] Boehner gikk så på den katolske Sts. Peter and Paul Parochial School,[4] deretter på Moeller High School (Archbishop Moeller High School) i Cincinnati, en katolsk privatskole.

Under Vietnamkrigen tjenestegjorde han i US Navy og ble dimittert av medisinske grunner etter seks uker. Deretter tok han som den første i familien universitetsutdannelse, ved Xavier University i Cincinnati. Deretter ble han ansatt i verehandelen og ble etterhvert forretningsfører.[5] Han er gift og har med hustruen Debbie døtrene Lindsay og Tricia.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Han var en del av Gang of Seven, sju nyvalgte republikanske kandidater, som i sin første periode (1991–92) var med på å avsløre to skandaler i kongressen. Han var det republikanske partiets konferanseleder i Representantenes hus fra 1995 til 1999, men mistet plassen under en omkalfatring av lederskapet etter et dårlig mellomvalg i 1998. I februar 2006 stilte han som majoritetslederkandidat etter at Tom DeLay måtte trekke seg, og vant mot Roy Blunt.[6] Senere samme år mistet republikanerne flertallet i huset, og Boehner var minoritetsleder i fire år.

Etter valgseieren i mellomvalget 2010 ble Boehner speaker. Den 25. september 2015 kunngjorde Boehner at han ville fratre som speaker i slutten av oktober 2015.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Buz Lukens 
Kongressrepresentant for Ohios 8. distrikt
(1991–)
Etterfølger:
 Sittende. 
Forgjenger:
 Nancy Pelosi 
Speaker i Representantenes hus
(2011–2015)
Etterfølger:
 Paul Ryan