John Boehner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Boehner.
Barack Obama hilser på speaker Boehner før State of the Union-talen i 2011.

John Andrew Boehner (født 17. november 1949 i Reading, Ohio) er en amerikansk politiker (Det republikanske parti) som var speaker i Representantenes hus fra 2011 til 2015. Boehner har sittet i Representantenes hus siden 1991, innvalgt fra Ohio.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Boehner var den nest eldste av de tolv barna til Earl Boehner[1] og hans hustru Mary Anne (neé Hall).[2] Familien har irske og tyske aner og er katolsk, Boehner er selv bekjennende katolikk.

Faren, som hadde kjempet under annen verdenskrig, drev et verdshus (Andy’s Cafe) i Carthage, en bydel av Cincinnati. Johns gestefar, Andy Boehner, hadde grunnlagt restauranten 1938 og sønnen hadde overtatt denn.[3]

Fra ung alder måtte John hjelpe til i verdshuset – likesom alle Boehner-familiens barn, så snart de var gamle nok. Her lærte han å takle enhver idiot som spaserte inn (“to deal with every jackass that walks in the door”).[4] Boehner gikk så på den katolske Sts. Peter and Paul Parochial School,[4] deretter på Moeller High School (Archbishop Moeller High School) i Cincinnati, en katolsk privatskole.

Under Vietnamkrigen tjenestegjorde han i US Navy og ble dimittert av medisinske grunner etter seks uker. Deretter tok han som den første i familien universitetsutdannelse, ved Xavier University i Cincinnati. Deretter ble han ansatt i verehandelen og ble etterhvert forretningsfører.[5] Han er gift og har med hustruen Debbie døtrene Lindsay og Tricia.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Han var en del av Gang of Seven, sju nyvalgte republikanske kandidater, som i sin første periode (1991–92) var med på å avsløre to skandaler i kongressen. Han var det republikanske partiets konferanseleder i Representantenes hus fra 1995 til 1999, men mistet plassen under en omkalfatring av lederskapet etter et dårlig mellomvalg i 1998. I februar 2006 stilte han som majoritetslederkandidat etter at Tom DeLay måtte trekke seg, og vant mot Roy Blunt.[6] Senere samme år mistet republikanerne flertallet i huset, og Boehner var minoritetsleder i fire år.

Etter valgseieren i mellomvalget 2010 ble Boehner speaker. Den 25. september 2015 kunngjorde Boehner at han ville fratre som speaker i slutten av oktober 2015.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cincinnati.com: Boehner over the Years.(53 bilder) s. her bilde 44 – Earl Boehner
  2. ^ The Life and Times of John Boehner. I: Time-Magazine (Bilde 1).
  3. ^ Cincinnati.com 2. November 2010: John Boehner’s rise:humble beginnings to third in line
  4. ^ a b Todd Purdum: The Audacity of Nope. In Vanity Fair, 26. Oktober 2010.
  5. ^ Biografi i US Congress, lest 4. november 2010
  6. ^ Carl Hulse (3. februar 2006): House G.O.P. Votes a Surprise Choice to Succeed DeLay. The New York Times.
  7. ^ Steinhauer, Jennifer (25. september 2015). «John Boehner Will Resign From Congress». New York Times. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Buz Lukens 
Kongressrepresentant for Ohios 8. distrikt
(1991–)
Etterfølger:
 Sittende. 
Forgjenger:
 Nancy Pelosi 
Speaker i Representantenes hus
(2011–2015)
Etterfølger:
 Paul Ryan