Major League Baseball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Major League Baseball (MLB) er det beste og mest prestisjefylte nivået innen baseball. Det er fellesbetegnelse for de to profesjonelle amerikanske (og til dels canadiske) ligaene American League og National League.

Major League Baseball ledes av en kommissær og organisasjonen står for alt det organisatoriske og tar avgjørelser med gensyn til uenigheter, bøtlegging etc.

Det er ingen lag som rykker opp eller ned fra MLB og strukturene ligger fast. De kan imidlertid utvides med nye lag, noe som skjer sjelden. På samme måte kan lag bli strøket fra MLB, hovedsakelig på grunn av økonomiske vanskeligheter, noe som imidlertid er en lang og krevende prosess.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Major League Baseball består av 30 lag fordelt i de to ligaene American League og National League. Disse to er igjen delt opp i tre geografiske divisjoner: West, Central og East.

Alle lagene spiller 162 kamper i løpet av omtrent 180 dager fra tidlig april til tidlig oktober. Når to lag møtes spiller de vanligvis serier av kamper tre eller fire dager etter hverandre hjemme hos et av lagene. Sesongen er organisert slik at et lag hovedsakelig spiller mot andre lag fra sin egen liga og aller flest fra sin egen divisjon. I 1997 ble det såkalte interleague play innført hvor alle lag spiller noen få kamper på tvers av liga.

Det laget som har vunnet flest kamper totalt går videre fra hver divisjon til sluttspillet (playoff) i oktober. I tillegg spiller de nest beste lagene en kamp om en ekstra plass (wild card) slik at det tilsammen blir fire lag fra hver liga. Den første runden i sluttspillet tilsvarer kvartfinale og kalles Division Series. Her møtes lagene i serier med best-av-fem kamper. Seriene i sluttspillet avbrytes når det er klart hvem som vinner. Semifinalene kalles League Championship Series, og her spilles det opp til sju kamper. Vinnerne fra American League og National League møtes til slutt i World Series, som også spilles som best-av-sju, og vinneren her blir World Series Champion.

AMERICAN LEAGUE
West Central East
Los Angeles Angels Chicago White Sox Baltimore Orioles
Oakland Athletics Cleveland Indians Boston Red Sox
Seattle Mariners Detroit Tigers New York Yankees
Texas Rangers Kansas City Royals Tampa Bay Rays
Houston Astros Minnesota Twins Toronto Blue Jays


NATIONAL LEAGUE
West Central East
Arizona Diamondbacks Chicago Cubs Atlanta Braves
Colorado Rockies Cincinnati Reds Florida Marlins
Los Angeles Dodgers St. Louis Cardinals New York Mets
San Diego Padres Milwaukee Brewers Philadelphia Phillies
San Francisco Giants Pittsburgh Pirates Washington Nationals

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]