Hopp til innhold

Arabiske tall

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arabiske tall.
Utviklingen av indiske tall via arabiske tall til bruken i Europa.

Arabiske tall, også kjent som indisk-arabiske tall eller indo-arabiske tall, er den vanligste symbolske representasjon av tall i verden. De er regnet som en av de viktigste utviklingene i matematikken, og stammer opprinnelig fra India hvor de ble oppfunnet rundt år 500. Til Europa spredte de seg geografisk via Midtøsten, derav navnet, hvor de første gang ble nevnt av den assyriske biskopen Severus Sebkoht i 662[1]. Arabiske tall kom ikke i særlig bruk i Norge før på 1300-tallet.[2] Gjennom århundrene utviklet skrivemåten seg til å ligne mer og mer på tallene slik de ser ut i dag.

Det enestående ved indernes system er oppfinnelsen av talltegnet 0, «null», som gjør det mulig å skrive ned at en tallklasse (enere, tiere, hundrere osv.) er tom. Det finnes kun ett tall som er slik at når vi setter dette tallet foran et hvilket som helst annet tall, så forandres ikke verdien av tallet vi startet med. Tallet med denne unike egenskapen er nemlig «null», skrevet 0.[3] Erkjennelsen av det tomme balansepunktet, null, midt mellom positive og negative tall, kan anses å forutsette en verdensforståelse som rommer tomheten som element. I kulturene i Midtøsten og Vesten ble verden derimot forstått dualistisk, det vil si god eller ond, positiv eller negativ, så på den måten var tallet 0 revolusjonerende.

Titallsystemet som muntlig tellesystem er dog mye eldre enn det nedskrevne systemet. Så vidt man kan se, har det vært med det indoeuropeiske folket som utvandret fra slettene ved Svartehavet. De tallordene hvor man teller på fingrene er felles for alle de indoeuropeiske språk, og systemet med titallet er over alt bygget på moduler av ti, 10, unntatt hvor man også telte med tærne (tjuetall). Keltisktalende folk, og på fransk, dansk og tsjetsjensk, teller stadig i en tjuetallsmodul. Således blir 90 lik «quatre-vingt-dix», det vil si «fire ganger tyve og så ti» på fransk, eller 50 blir lik «halv-tredje-sinde-tyve», det vil si «halvveis til det tredje ganger tyve» på dansk.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Arabic numerals». Maths History (engelsk). Besøkt 7. april 2021. 
  2. ^ Kulturminnevernet og dets utvikling. Vegen frå renessansen til Stavkyrkjeprogrammet sitt arbeid med Undredal kyrkje Arkivert 11. august 2016 hos Wayback Machine. (PDF), Universitetet i Bergen, 2012
  3. ^ Borge, Inger Christin (2007): «Tallet 0», Matematikk.org