Liste over stortingsrepresentanter for Nord-Trøndelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
I perioden 2013–17 er det Ingvild Kjerkol (Ap, Stjørdal) som har det første mandatet for Nord-Trøndelag.

Liste over stortingsrepresentanter for Nord-Trøndelag omfatter alle som har representert Nord-TrøndelagStortinget siden 1814. Listen omfatter alle faste representanter og alle som møtte fast som vara for regjeringsmedlemmer eller avdøde representanter.

Elleve av de innvalgte representantene har vært statsråder, hvorav to statsministre i Stockholm, fem landbruksministre, tre justisministre, to kommunalministre og to arbeidsministre. Etter 1945 har fire representanter vært parlamentariske ledere, hvorav tre i Senterpartiet. Representanten med lengst ansiennitet fra Stortinget er Johan J. Jakobsen med over 28 år, etterfulgt av Leif Granli med nærmere 28 år.

Ved stortingsvalgene 19061918[1] var fylket inndelt i fire enmannskretser med tilhørende valgsogn:

  1. Stjørdalen (Stjørdal, Meråker, Hegra, Lånke, Skatval, Frosta, Åsen, Skogn og Frol herreder)
  2. Verdalen (Leksvik, Verdal, Ytterøy, Mosvik, Verran, Inderøy, Sandvollan, Røra, Sparbu og Ogndal herreder)
  3. Snåsa (Steinkjer ladested og Egge, Beitstad, Malm, Namdalseid, Stod, Snåsa, Nordli, Sørli, Grong, Høylandet og Overhalla herreder)
  4. Namdalen (Namsos ladested og Klinga, Vemundvik, Fosnes, Otterøy, Flatanger, Nærøy, Vikna, Leka, Gravvik, Kolvereid og Foldereid herreder)

Ved stortingsvalgene 18141949 utgjorde kjøpstedene i Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fylker en egen bybasert valgkrets. Dette til forskjell fra landkretsene, slik som det øvrige Nord-Trøndelag fylke. Levanger fikk kjøpstadsprivilegium i 1836 og ble en del av bykretsen sammen med Trondheim. Fra og med stortingsvalget i 1953 ble ordningen med bykretser avskaffet, og Levanger gikk inn i valgkretsen Nord-Trøndelag.

Representanter 1814–1882[rediger | rediger kilde]

Navn Stilling Periode Merknader
Brun, Svend BuschSvend Busch Brun
(1774–1826)
Prost 1814
Gotås, AndersAnders Gotås
(1768–1850)
Godseier 1814
Mehlum, Ole JacobsenOle Jacobsen Mehlum
(1758–1826)
Lensmann 1814
Barlien, HansHans Barlien
(1772–1842)
Gårdbruker 1815–1817
Hetting, Elias FrederikElias Frederik Hetting
(1769–1826)
Sorenskriver 1815–1817
Lund, Elias HeltbergElias Heltberg Lund
(1762–1824)
Oberstløytnant 1815–1817
Heidmann, FrederikFrederik Heidmann
(1777–1850)
Frederik Heidmann 2.jpg Rittmester 1818–1823
Luytkis, Michael NissenMichael Nissen Luytkis
(1766–1827)
Prost 1818–1820
Ottesen, Peder MartinPeder Martin Ottesen
(1783–1852)
Sorenskriver 1818–1820
Lånke, OleOle Lånke
(1760–1844)
Gårdbruker 1821–1823
Aasved, AndersAnders Aasved
(1787–1843)
Gårdbruker 1821–1823
Midelfart, HansHans Midelfart
(1772–1823)
Hans Midelfart 2.jpg Sogneprest 1824–1826
Schjefloe, Johan KristianJohan Kristian Schjefloe
(1789–1853)
Folkeskolelærer 1824–1829; 1833–1838
Worum, Tørris JohnsenTørris Johnsen Worum
(1784–1836)
Gårdbruker 1824–1826
Klykken, PederPeder Klykken
(1772–1861)
Peder Klykken (1772 - 1861) (2747157794).jpg Sorenskriver 1827–1829
Vibstad, Andreas SamuelsenAndreas Samuelsen Vibstad
(1783–1854)
Gårdbruker 1827–1829
Ertzgaard, Petter JohnsenPetter Johnsen Ertzgaard
(1784–1848)
Petter Johnsen Ertzgaard 2.jpg Gårdbruker 1830–1835
Foosnæs, ThomasThomas Foosnæs
(1784–1876)
Gårdbruker 1830–1832
Hirsch, RobertusRobertus Hirsch
(1790–1856)
Kaptein 1830–1832
Wiig, Paul JohanPaul Johan Wiig
(1795–1847)
Underrettsprokurator 1833–1835
Borgen, Peder EriksenPeder Eriksen Borgen
(1793–1874)
Gårdbruker 1836–1838
Boye, Peter ChristianPeter Christian Boye
(1790–1880)
Sogneprest 1836–1838
Hansen, RasmusRasmus Hansen
(1797–1861)
Rasmus Hansen.jpg Underrettsprokurator 1839–1844; 1848–1850
Havig, Jørgen JohannesJørgen Johannes Havig
(1808–1883)
Lensmann 1839–1841; 1845–1847
Rygh, Peder StrandPeder Strand Rygh
(1800–1868)
Lensmann 1839–1847; 1851–1858; 1862–1867
Wang, ArntArnt Wang
(1791–1845)
Gårdbruker 1839–1841
Anzjøn, PederPeder Anzjøn
(1806–1890)
Lensmann 1842–1844
Lyng, Peder RasmusPeder Rasmus Lyng
(1799–1863)
Gårdbruker 1842–1844
Scheen, Christopher WintherChristopher Winther Scheen
(1809–1850)
Sogneprest 1845–1850
Wold, John JohnsenJohn Johnsen Wold
(1795–1889)
JohnWold1795.jpg Gårdbruker 1845–1847
Sandstad, AndersAnders Sandstad
(1804–1904)
Anders Sandstad (crop).jpg Gårdbruker 1848–1853; 1859–1861
Velde, JakobJakob Velde
(1805–1877)
Jacob Velde.jpg Folkeskolelærer 1848–1856; 1868–1873
Sæther, Peter AndreasPeter Andreas Sæther
(1812–1897)
Ordfører Peter Andreas Sæther.jpg Folkeskolelærer 1851–1853; 1857–1879
Fergstad, Sivert AndreasSivert Andreas Fergstad
(1813–1885)
Sivert Andreas Fergstad (crop).jpg Residerende kapellan 1854–1858
Worum, Johannes TørrissenJohannes Tørrissen Worum
(1817–1889)
Folkeskolelærer 1854–1856; 1859–1861
Løchen, HermanHerman Løchen
(1822–1876)
Herman Løchen (1822-1876), utsnitt fra maleri med hustru Anna Margretha Jenssen Løchen.jpg Gårdbruker 1857–1858
Welde, Ole SivertOle Sivert Welde
(1820–1883)
Ole Sivert Welde.jpg Lensmann 1859–1882
Richter, OleOle Richter
(1829–1888)
Ole richter crop.jpg Høyesterettsadvokat 1862–1878
Qvam, Ole AntonOle Anton Qvam
(1834–1904)
Ole Anton Qvam.jpg Høyesterettsadvokat 1874–1882
Bentsen, LarsLars Bentsen
(1838–1919)
Lars Bentsen (crop).jpg Folkehøyskolebestyrer 1877–1882
Soelberg, LarsLars Soelberg
(1828–1907)
Lars Soelberg (crop).jpg Gårdbruker 1878–1882 Vararepresentant 1878–1879

Representanter 1883–1945[rediger | rediger kilde]

Bunnfargen angir partitilhørighet. Se kolonnen Parti.

Navn Stilling Parti Periode Merknader
Bentsen, LarsLars Bentsen
(1838–1919)
Lars Bentsen (crop).jpg Gårdbruker Venstre 1883–1888; 1895–1900 Vararepresentant 1898–1900
Foosnæs, Hans KonradHans Konrad Foosnæs
(1846–1917)
Foosnaes portrait.jpg Gårdbruker Venstre 1883–1885; 1889–1900; 1904–1906
Qvam, Ole AntonOle Anton Qvam
(1834–1904)
Ole Anton Qvam.jpg Høyesterettsadvokat Venstre 1883–1888; 1895–1900
Wexelsen, Vilhelm AndreasVilhelm Andreas Wexelsen
(1849–1909)
21419 Vilhelm Andreas Wexelsen cropped.jpg Sogneprest Venstre 1883–1891; 1895–1900
Holst, PeterPeter Holst
(1843–1908)
Peter Holst.jpg Oberstløytnant Venstre 1886–1891; 1895–1900 Statsråd 1898–1900
Soelberg, LarsLars Soelberg
(1828–1907)
Lars Soelberg (crop).jpg Gårdbruker Venstre 1886–1894
Hægstad, MariusMarius Hægstad
(1850–1927)
Marius Hægstad.JPG Folkehøyskolebestyrer Venstre 1892–1894; 1898–1900
Okkenhaug, JohannesJohannes Okkenhaug
(1857–1935)
Johannes Okkenhaug (Levanger kommune).jpg Landbruksskolebestyrer Venstre 1892–1894; 1916–1927 Representerte Verdalen krets 1916–1921
Braa, OleOle Braa
(1843–1933)
Folkeskolelærer Venstre 1901–1903
Five, OlaOla Five
(1846–1930)
Ola Five.jpg Amtsskolelærer Venstre 1901–1903
Galtvik, AndreasAndreas Galtvik
(1848–1937)
Andreas Galtvik Stortinget.jpg Gårdbruker Venstre 1901–1906; 1910–1921 Representerte Stjørdalen krets 1910–1921
Matthiesen, SvendSvend Matthiesen
(1830–1916)
Svend Matthiesen.JPG Gårdbruker Venstre 1901–1903
Bothner, HaraldHarald Bothner
(1850–1924)
Harald Bothner.jpg Sorenskriver Venstre 1904–1906
Inderberg, ChristofferChristoffer Inderberg
(1852–1932)
Christoffer Inderberg.JPG Gårdbruker Venstre 1904–1906; 1910–1918 Representerte Namdalen krets 1910–1918
Oksvold, Andreas S.Andreas S. Oksvold
(1862–1914)
Andreas Sakariassen Oksvold.jpg Kjøpmann Venstre 1905–1906 Vararepresentant
Hagerup, KarlKarl Hagerup
(1859–1958)
Karl Hagerup.JPG Landbruksskolelærer Venstre 1907–1915 Representerte Verdalen krets
Sund, KasperKasper Sund
(1848–1907)
Lensmann Kasper Sund.png Lensmann Venstre 1907–1909 Representerte Namdalen krets. Døde i 1907
Øverland, BernhardBernhard Øverland
(1845–1916)
Bernhard Øverland Stortinget.jpg Brukseier Venstre 1907–1909 Representerte Stjørdalen krets
Aavatsmark, IvarIvar Aavatsmark
(1864–1947)
Ivar Aavatsmark (NFB.41773).jpg Generalmajor Venstre 1907–1921 Representerte Snåsa krets
Aavatsmark, Ole SeverinOle Severin Aavatsmark
(1855–1935)
Ole Severin Aavatsmark.jpg Redaktør Venstre 1907–1909 Vararepresentant for Namdalen krets
Eggen, AlbertAlbert Eggen
(1878–1966)
Fylkesagronom Venstre 1919–1921 Vararepresentant for Snåsa krets
Hegge, FridtjovFridtjov Hegge
(1868–1926)
Sorenskriver Venstre 1919–1921 Representerte Namdalen krets
Bragstad, JohannesJohannes Bragstad
(1858–1937)
Johannes Bragstad.JPG Gårdbruker Bondepartiet 1922–1924
Five, HåkonHåkon Five
(1880–1944)
Hakon Five, Stortinget.jpg Gårdbruker Venstre 1922–1930; 1934–1936
Kirkeby-Garstad, IvarIvar Kirkeby-Garstad
(1877–1951)
Ivar Kirkeby-Garstad.jpg Gårdbruker Bondepartiet 1922–1945
Moen, AlbertAlbert Moen
(1879–1962)
Albert Moen.JPG Gårdbruker Arbeiderpartiet 1922–1945
Langhammer, Ole H.Ole H. Langhammer
(1868–1955)
Ole Henriksen Langhammer, pre 1920.JPG Gårdbruker Bondepartiet 1925–1933
Lund, Torgeir P.Torgeir P. Lund
(1869–1934)
Torgeir P. Lund.JPG Gårdbruker Venstre 1928–1930; 1933–1934 Vararepresentant
Wiik, JohanJohan Wiik
(1885–1970)
Gårdbruker Arbeiderpartiet 1928–1945
Todal, AndersAnders Todal
(1883–1956)
Anders Todal.jpg Folkeskolelærer Venstre 1931–1933
Trøite, Johan PeterJohan Peter Trøite
(1880–1977)
Johan Peter Troite.jpg Gårdbruker Venstre 1934–1935; 1937–1945 Vararepresentant 1934–1935
Müller, EliseusEliseus Müller
(1878–1966)
Eliseus Müller (067-0005).jpg Gårdbruker Bondepartiet 1934–1945

Representanter etter 1945[rediger | rediger kilde]

Bunnfargen angir partitilhørighet. Se kolonnen Parti.

Navn Stilling Parti Periode Merknader
Benum, OlavOlav Benum
(1897–1990)
Olav Benum, Stortingsarkivet.jpg Fylkesagronom Venstre 1945–1961
Engelstad, GunvaldGunvald Engelstad
(1900–1972)
Falstadfanger ved smia (1944) - Falstad prisoners near the blacksmith workshop (1944) (5319310149).jpg Smed Arbeiderpartiet 1945–1965
Granli, LeifLeif Granli
(1909–1988)
Redaktør Arbeiderpartiet 1945–1973
Leirfall, JonJon Leirfall
(1899–1998)
Jon Leirfall, Stortingsarkivet.jpg Gårdbruker Senterpartiet 1945–1969
Wiik, JohanJohan Wiik
(1885–1970)
Gårdbruker Arbeiderpartiet 1945–1957
Bartnes, Inge EinarsenInge Einarsen Bartnes
(1911–1988)
Gårdbruker Senterpartiet 1954–1973
Sjaastad, GustavGustav Sjaastad
(1902–1964)
Høyesterettsadvokat Arbeiderpartiet 1958–1961
Hansen, GuttormGuttorm Hansen
(1920–2009)
Journalist Arbeiderpartiet 1961–1985
Lyngstad, BjarneBjarne Lyngstad
(1901–1971)
Gårdbruker Venstre 1961–1969
Solsem, HansHans Solsem
(1912–1972)
Gårdbruker Arbeiderpartiet 1963–1965 Vararepresentant
Kveli, Ola H.Ola H. Kveli
(1921–2003)
Gårdbruker Venstre 1965–1973 Vararepresentant 1965–1969. DNF fra 1972
Støa, JohanJohan Støa
(1913–1973)
Tiltakssekretær Arbeiderpartiet 1965–1977 Døde i 1973
Vikan, Johan A.Johan A. Vikan
(1912–1997)
Gårdbruker Senterpartiet 1969–1977
Gravås, OttarOttar Gravås
(1922–1985)
Disponent Kristelig Folkeparti 1973–1977; 1983–1985 Vararepresentant 1983–1985
Jakobsen, Johan J.Johan J. Jakobsen
(1937–)
Gårdbruker Senterpartiet 1973–2001
Kvalø, SteinerSteiner Kvalø
(1922–2015)
Fiskeskipper Arbeiderpartiet 1973–1977 Vararepresentant
Stenberg, JohnnyJohnny Stenberg
(1925–1990)
Overkonduktør Arbeiderpartiet 1973–1981
Due, ReidarReidar Due
(1922–)
Gårdbruker Senterpartiet 1977–1989
Gjørv, Inger LiseInger Lise Gjørv
(1938–2009)
Konsulent Arbeiderpartiet 1977–1993
Vada, GunnarGunnar Vada
(1927–)
Fylkesagronom Høyre 1977–1986 Vararepresentant 1985–1986
Gudmundseth, RogerRoger Gudmundseth
(1938–)
Kontorsjef Arbeiderpartiet 1981–1997
Arnstad, EliEli Arnstad
(1962–)
Bankfunksjonær Senterpartiet 1985–1986; 1989–1990 Vararepresentant
Staldvik, IngeInge Staldvik
(1955–)
Gårdbruker Arbeiderpartiet 1985–1993 Sosialistisk Venstreparti fra 1993
Sellæg, Wenche FrognWenche Frogn Sellæg
(1937–)
Overlege Høyre 1985–1993
Aunet, PerPer Aunet
(1940–)
Lektor Sosialistisk Venstreparti 1989–1993
Gundersen, SnorreSnorre Gundersen
(1947–)
Konsulent Høyre 1989–1990 Vararepresentant
Alstad, Jon OlavJon Olav Alstad
(1968–)
Gårdbruker Arbeiderpartiet 1993–2001
Arnstad, MaritMarit Arnstad
(1962–)
Marit Arnstad kandidater Sp, stortingsvalget 2013.jpg Advokat Senterpartiet 1993–1997; 2001–2005;
2013–
Gaundal, AudAud Gaundal
(1949–)
Typograf Arbeiderpartiet 1993–2005
Hageler, JorunnJorunn Hageler
(1946–)
Adjunkt Sosialistisk Venstreparti 1993–1997
Hanssen, Bjarne HåkonBjarne Håkon Hanssen
(1962–)
Bjarne Håkon Hanssen 2009 04 19 A.jpg Rådmann Arbeiderpartiet 1997–2009
Lyngstad, ArneArne Lyngstad
(1962–2019)
Arne Lyngstad, ordforande Norges delegation (Bilden ar tagen vid Nordiska radets session i Oslo, 2003).jpg Konsulent Kristelig Folkeparti 1997–2005
Sandberg, PerPer Sandberg
(1960–)
PSandberg2154 2E jpg DF0000063007.jpg Prosessoperatør Fremskrittspartiet 1997–2005 Innvalgt fra Sør-Trøndelag 2005–2015. Statsråd 2015–
Kjølmoen, KarinKarin Kjølmoen
(1946–)
Partifunksjonær Arbeiderpartiet 2000–2001 Vararepresentant
Ryan, IngeInge Ryan
(1956–)
Inge Ryan (cropped).jpg Adjunkt Sosialistisk Venstreparti 2001–2009
Brekk, Lars PederLars Peder Brekk
(1955–)
Lars Peder Brekk.jpg Daglig leder Senterpartiet 2005–2013
Eriksson, RobertRobert Eriksson
(1974–)
Robert Eriksson - 2014-02-13 at 18-49-06.jpg Daglig leder Fremskrittspartiet 2005–2013 Statsråd 2013–2015
Grande, ArildArild Grande
(1978–)
Arild Stokkan-Grande - Arbeiderpartiet.jpg Organist Arbeiderpartiet 2005– Vararepresentant 2005–2009
Kristoffersen, Gerd JanneGerd Janne Kristoffersen
(1952–)
Gerd Janne Kristoffersen - Arbeiderpartiet.jpg Oversykepleier Arbeiderpartiet 2005–2013
Skjelstad, André N.André N. Skjelstad
(1965–)
André Nikolai Skjelstad, 20150613 1793.jpg Gårdbruker Venstre 2005–2009; 2013–
Moe, Anna Ceselie BrustadAnna Ceselie Brustad Moe
(1975–)
Anna Ceselie Brustad Moe, 2013.jpg Konsulent Senterpartiet 2008–2009 Vararepresentant
Bratli, SusanneSusanne Bratli
(1965–)
Susanne Bratli - Arbeiderpartiet (crop).jpg Partifunksjonær Arbeiderpartiet 2009–2013
Myraune, LarsLars Myraune
(1944–)
Lars Myraune - 2010-05-09 at 10-05-55.jpg Generalmajor Høyre 2009–2013
Ramsøy, ChristinaChristina Ramsøy
(1986–)
Christina Ramsøy 2007.jpg Student Senterpartiet 2009–2012 Vararepresentant
Agdestein, ElinElin Agdestein
(1957–)
Elin Rodum Agdestein på Sentralbanksjefens årstale 2018 (174209).jpg Avdelingsleder Høyre 2013–
Kjerkol, IngvildIngvild Kjerkol
(1975–)
Ingvild Kjerkol portrett 2011.jpg Konsulent Arbeiderpartiet 2013–

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]