Liste over Nord-Trøndelags fylkesmenn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Assisterende fylkesmann Gerd Janne Kristoffersen er konstituert som fylkesmann de tre siste månedene av 2017, og blir med det den siste fylkesmannen før Nord-Trøndelag fusjoneres med Sør-Trøndelag.

Liste over Nord-Trøndelags fylkesmenn begynner i 1805, idet Nordre Trondhjems amt ble opprettet ved en kongelig resolusjon av 24. september 1804 som fastslo at Trondhjems amt skulle deles i Nordre og Søndre Trondhjems amt. Amtene skiftet 1. januar 1919 navn til fylke, og fylket fikk navnet Nord-Trøndelag fylke.[1] Embetet avvikles ved utgangen av 2017; i og med at Trøndelag fylke opprettes 1.1.2018.

Fylkesmannen er regjeringens representant i sitt fylke. Han skal bidra til at Stortingets og regjeringens vedtak og retningslinjer blir fulgt opp. Dette skjer for det første ved at fylkesmannen utfører forvaltningsoppgaver på vegne av departementene, og for det andre ved at fylkesmannen overvåker kommunenes virksomhet og er klageinstans for mange typer kommunale vedtak.

Fra Verdal, via Inderøy til Steinkjer[rediger | rediger kilde]

Den første amtmann i Nordre Trondhjems amt, Caspar Conrad Rafn, bodde i Verdal, slik det var bestemt i den kongelige resolusjonen. Rafns etterfølger Christen Elster bosatte seg likevel på Inderøy, og i 1818 kjøpte staten den tidligere kapellangården Sund gård i Inderøy.[2] Dette innledet en nesten åtti år lang tilknytning til Inderøy. Elster bodde ikke selv på Sund, men hans fire etterfølgere bodde og holdt kontor der. Da Ole Anton Qvam tiltrådte i 1894 bodde han på Gjævran gård i Egge (nå i Steinkjer), og tok embetet med seg dit. Sund gård ble solgt i 1900.

Fylkesmannsboligen i Steinkjer, «Eggeli», ble tegnet av trondheimsarkitekten Axel Guldahl og bygget i 1919 under ledelse av Halvor Bachke Guldahl; Guldahl hadde tidligere bodd i villaen Ølvisheim, og hatt kontorene der.[3] Arbeidet med å flytte embetslokalene fra en landlig beliggende embetsgård og inn i bymessige strøk kan sees som en del av en større urbaniseringsprosess i samfunnet.[4] Eggeli var både fylkesmannsbolig og kontor fram til 1945. Bygningen var deretter embetsbolig for fylkesmennene fram til 1986. Etter dette falt ordningen med tjenestebolig vekk.

Fylkesmannens kontor var fra 1948 og fram til 1962 i Føinumgården i Elvegata 1 i Steinkjer sentrum. Fra 1962 flyttet embetet inn i fylkeskommunens nybygde kontorbygg i Ogndalsvegen 2, også i sentrum.[5] Statens hus i Steinkjer sto ferdig i 1988, i sørenden av sentrum, og huser både fylkesmannen, Politikammeret og flere andre regionale statsetater.[6]

Trøndelagsfylkene blir slått sammen til Trøndelag fylke fra 1. januar 2018, etter vedtak i Stortinget den 8. juni 2016.[7] Dette er i tråd med lokale vedtak: Den 27. april 2016 møttes begge fylkestingene på Stiklestad og vedtok en søknad om sammenslåing av de to fylkene som et ledd i regionreformen.[8][9] Det nye fylkesmannsembetet får sete på Steinkjer.

Fylkesmennene[rediger | rediger kilde]

# Navn Innsatt Avgikk
1 Caspar Conrad Rafn
(1763–1830)
1805 1815
2 Christen Elster
(1763–1833)
Christen Elster.png 1815 1833
3 Adam Johan Frederik Poulsen Trampe
(1798–1876)
Amtmann Adam Johan Frederik Poulsen, greve av Trampe (1798 - 1876).jpg 1833 1857
4 Fredrik August Wessel-Berg
(1809–1895)
1857 1866
5 Carsten Smith
(1817–1884)
1867 1884
6 Lars Otto Roll Grundt
(1843–1907)
1884 1894
7 Ole Anton Qvam
(1835–1904)
Oaqvam.jpg 1894 1898
8 Halvor Bachke Guldahl
(1859–1931)
Halvor Bachke Guldahl.jpg 1898 1902
9 Thorvald Løchen
(1861–1943)
Thorvald Løchen.jpg 1902 1916
8 Halvor Bachke Guldahl (2. gang)
(1859–1931)
Halvor Bachke Guldahl.jpg 1916 1927
10 Håkon Five[10]
(1880–1944)
Hakon Five, Stortinget.jpg 1927 1944
11 Torbjørn Eggen (NS)
(1906–1984)
1941 1945
12 Asbjørn Lindboe[11]
(1889–1967)
1945 1959
13 Gustav Sjaastad
(1902–1964)
1959 1964
14 Ole Bae
(1902–1972)
1964 1971
Dagfinn Sakshaug (kst.)
(1928–)
1971 1972
15 Leif Granli
(1909–1988)
1972 1979
16 Ola H. Kveli
(1921–2003)
1979 1991
Oddbjørn Nordset (kst.)
(1946–)
1991 1993
17 Inger Lise Gjørv
(1938–2009)
1993 2008
Oddbjørn Nordset (kst.)
(1946–)
2008 2009
18 Inge Ryan
(1956–)
Inge Ryan Oppvekstkommisjonen.jpg 2009 2017
Gerd Janne Kristoffersen (kst.)[12]
(1952–)
Gerd Janne Kristoffersen - Arbeiderpartiet.jpg 2017 2017

Kilder og fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hovedkilde for lista er regjeringen.no Fylkesmannsboka
  2. ^ Andreas Ystad. Inderøyboka, gardshistorie. Utgitt av Inderøy kommune, 1937. s 430-434
  3. ^ steinkjerleksikonet.no Ølvisheim
  4. ^ «Først på 1900-tallet var Norge på veg til å bli urbanisert. I takt med urbaniseringa var ordningen med at amtmannen bodde på gårdsbruk i distriktene blitt avleggs, derfor ble det satt i gang bygging av amtmannsgårder i de viktigste byene i flere fylker».
    Hans Magnus Ystgaard. Høvdingmakt og folkestyre i Nord-Trøndelag, fra formannskapslovene til maktutredningen, ei betenkning om forvaltningsmuseum i Fylkesmannsgården. Steinkjer, 2004; side 9
    Se også: Hans Magnus Ystgaard «Da Fylkesmannsgården var fylkesmannsgård». I Nord-Trøndelag historielags årbok 2008. s 7-18
  5. ^ steinkjerleksikonet.no: Fylkets hus
  6. ^ steinkjerleksikonet.no Statens hus i Steinkjer
  7. ^ Simen Granviken (8. juni 2016). «Nå er det vedtatt. Trøndelag er samlet». Adresseavisen. Besøkt 9. juni 2016. 
  8. ^ Berit Buran Juul og Monica Irén Solberg Susegg:Historisk vedtak fattet: Trøndelag blir ett rike, Trønderavisa, 27. april 2016
  9. ^ Foreslår et samlet Trøndelag, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, 20. mai 2017
  10. ^ Five ble avsatt av okkupasjonsmyndighetene i 30. juni 1941. Ingeniør Torbjørn Eggen var NS-fylkesmann 1941-45
  11. ^ Sorenskriver Bent Berger var konstituert fylkesmann fra 8. mai 1945 til 31. desember samme år; jfr Nord-Trøndelag, amtmenn og fylkesmenn 1804-1972. Steinkjer, 1972
  12. ^ Gerd Janne blir fungerende; fylkesmannen.no; 14.9.2017. Sitat: «Fylkesmann Inge Ryan slutter som fylkesmann ved utgangen av denne måneden. Kommunal- og moderniseringsdepartementet har bedt assisterende fylkesmann Gerd Janne Kristoffersen om å fungere som fylkesmann. Kristoffersen vil fungere som fylkesmann for Nord-Trøndelag fra 1.oktober 2017 og ut året».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]