Hjørring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjørring
Hjørring

Våpen

LandDanmark Danmark
RegionRegion Nordjylland
KommuneHjørring kommune
Høyde over havet50±1 meter
NettsideNettside

Hjørring
57°27′36″N 9°59′12″E

Springvandspladsen i Hjørring

Hjørring er den største byen i Vendsyssel i Nordjylland og er administrasjonssenter i Hjørring kommune. Den har et areal på 311,4 km², og 35 554 innbyggere (1. januar 2003)

I Hjørring arrangeres hvert år en av verdens største fotballturneringer; Dana Cup.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hjørring er en av Danmarks eldste byer. I 1993 feiret den sitt 750 års kjøpstadsjubileum. Byens navn stammer fra det oldnordiske språk og består av to deler: Hjórr (som betyr et sverd) og av en typisk slutning for gamle danske byer (-ing). I 1150 omtales byen på latin som Heringa på en mynt slått av kong Svein Grathe. I Kong Valdemars Jordebog fra 1231 listes Hjørring som kongelen, og byen fikk i 1243 de samme kjøpstadsrettigheter som den midtjyske byen Viborg hadde. I Hjørring stod sysseltinget i middelalderen, altså rettsstedet for Vendsyssel.

Fra middelalderen er alle tre kirker bevart – Sankt Olai Kirke i tre fra 1000-tallet, den romanske steinkirken Sankt Hans Kirke fra 1100- og 1200-tallet, og den senromanske steinkirken Sankt Catharinæ Kirke. Sistnevnte kirke er Hjørrings største kirke (viet til Sankt Catharina av Alexandria) og den ligger i nærheten av byens gamle torg. Den siste person som ble henrettet i Hjørring var den semilegendariske Thomas Thomasen Bisp.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]