Yavin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yavin

Fra overflaten til Yavin 4, en av Yavins måner.
Navn Yavin
Antall måner Minst fire
(bl. a. Yavin 4)
Region Outer rim
Terreng Gass

Yavin er en fiktiv planet i Star Wars-universet. En av planetens måner var opprørenes base i episode IV, men i Episode Vs introtekst står det at de blir jaget vekk fra basen sin, så det er en base der bare i episode IV.

Slaget ved Yavin[rediger | rediger kilde]

Slaget ved Yavin danner utgangspunktet for kalendersystemet som benyttes i Star Wars, hvor BBY er «Before Battle of Yavin» (før slaget ved Yavin) og ABY er «After Battle of Yavin» (etter slaget ved Yavin).

Selve slaget finner sted i Episode IV: Et nytt håp etter at Prinsesse Leia blir befridd fra Dødsstjernen. Det galaktiske imperiet klarer å spore Leias flukt til Opprøreralliansens base på en av Yavin 4s måner. Opprørerne må derfor ødelegge Dødsstjernen før den rekker å bruke sin dødelige stråle for å ødelegge hele månen. Slaget ender med seier til Opprøreralliansen da Luke Skywalker klarer å sende en stråleladning mot Dødsstjernens svake punkt, den ytre enden av en kanal som leder direkte inn til den sentrale reaktoren i Dødsstjernens energisystem. Som en følge av denne ladningens ankomst i reaktoren, eksploderer reaktoren så kraftig at hele Dødsstjernen oppløses i småbiter (synliggjort i filmen tilsvarende en fyrverkeri-eksplosjon).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata