Hørespill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra arbeidet med hørespill for tysk undervisningsradio i Berlin høsten 1946. Lydbåndopptakene med prøvesendingen av hørespillet blir avspilt for deltakerne i regirommet.
Arbeid i mikse- eller kontrollrommet under en hørespillproduksjon i Berlin 1946. Lydteknikerne legger på lydkulisser og -effekter.
Skuespillere med manusark og utstyr for lydeffekter i et radiostudio i Nederland 1949.

Et hørespill er dramatikk for radio. Utgangspunktet er en dramatisk tekst, spesialskrevet eller tilrettelagt for radiomediet. På grunnlag av denne teksten, vil en regissør og en lyddesigner sammen med skuespillere spille inn replikker og eventuelt lydeffekter. Deretter følger en periode med redigering, der klanger, lydkulisser og spesialeffekter legges til. I Norge er det særlig NRK Radioteatret som produserer hørespill.

Hørespill er dyr radio, men billig dramatikk. Det er enklere å produsere enn både teater og film. Hørespillet kombinerer teaterets litterære kvalitet med filmens klippehastighet. I tillegg har hørespill-mediet muligheter som film og teater ikke har, ikke minst i utforskningen av parallelle tids- og virkelighetslag.

Flere hørespill er utgitt på CD.

Norske forfattere som har skrevet hørespill (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Norske hørespill[rediger | rediger kilde]

Utenlandske hørespill[rediger | rediger kilde]