Jabba the Hutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den amerikanske dokkeføreren Toby Philpott foran en kopi av rollefiguren Jabba the Hutt som opptrer i Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake fra 1983. Philpott (født 1946) arbeidet med animatronics, mekanisk styrte figurer, i flere filmsuksesser fra 1980-årene.
Skisse som viser hvordan dokkeførere og spesialeffektfolk fikk «romgangsteren» Jabba the Hutt til å bevege den store, deigformede sneglekroppen.

Jabba the Hutt er en oppdiktet rollefigur som opptrer som gangsterboss på planeten Tatooine i Star Wars, en serie amerikanske eventyrfilmer der handlingen foregår «for lenge siden i en galakse langt, langt borte». Jabba blir nevnt ved navn i den første filmen fra 1977, men vises som et stort, monsterliknende romvesen med deigformet ansikt, bred munn, sløve øyne, korte armer og sneglekropp i Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake i 1983.

I «stjernesagaen» er Jabba den gangsteren som romskipskapteinen og fraktmannen Han Solo skylder penger, fordi Solo droppet smuglergodset til Jabba da han så en «stjernecruser», et av romskipene til det onde Imperiet. I Star Wars Episode IV: Et nytt håp (1977) får Solo sin siste mulighet til å betale tilbake pengene han skylder. Jediridderen Obi-Wan Kenobi og romhelten Luke Skywalker er på vei til planeten Alderaan, og Solo og medhjelperen Chewbacca, en gorillaliknende «wookiee», påtar seg oppdraget med å frakte dem for å tjene penger. Før Solo drar, advarer Jabba om at det vil bli utlovet dusør på ham om han ikke betaler gjelden raskt. Uheldigvis har Alderaan blitt ødelagt av krigsplaneten Dødsstjernen, og Solo får ikke til å betale gjelden.

I Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake (1980) utlover Jabba en stor dusør til den som kan bringe Han Solo til han i live. Jabba skjønner at Solo aldri vil betale tilbake det han skylder. Dusørjegeren Boba Fett får hjelp av Imperiet til å fange Han Solo, og han blir frosset ned i karbonitt og fraktet til Jabbas palass på Tatooine.

I Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake (1983) blir Han Solo befridd av prinsesse Leia Organa, Luke Skywalker og Lando Calrissian. De blir oppdaget og kastet ned til monsteret Rancor. Jabba tar Leia til fange, men Luke klarer å drepe Rancoren. Jabba planlegger å kaste fangene til den kjøttetende planten Sarlacc, men fangene kommer seg fri, og Jabba blir kvalt av Leia med kjettingen hun er fanget i. Palasset hans blir sprengt, og Luke Skywalker, Leia Organa, Han Solo, Lando Calrissian, Chewbacca og robotene R2-D2 og C-3PO klarer å flykte.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]