David Prowse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
David Prowse
David Prowse at Mountain-Con III in 2007.png
Født1. juli 1935Rediger på Wikidata (85 år)
BristolRediger på Wikidata
Utdannet ved Bristol Grammar SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, filmskuespiller, vektløfter, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Medlem av Den britiske imperieordenen, Order of the British EmpireRediger på Wikidata

David Prowse (født 1. juli 1935 i Bristol, England) er en engelsk tidligere kroppsbygger, vektløfter og skuespiller.

Han er aller mest kjent for sin rolle som den onde Darth Vader i den originale Star Wars-trilogien. Han spilte karakteren, mens skuespiller-kollega James Earl Jones sørget for stemmen til Darth Vader.

Prowse led mye av leddgikt i løpet av livet sitt. Dette førte blant annet til utskifting av både hofter og den ene ankelen. Prowse`s første symptomer på leddgikt dukket allerede opp i en alder av 13 år, men tilsynelatende forsvant de da han tok opp konkurransedyktig vektløfting. Imidlertid dukket symptomene opp igjen iløpet av 1990-årene da Prowse var i 50-og 60-årene..

I 2001 ble Prowse sin venstre arm totalt lammet og han ble diagnostisert med septisk artritt som var forårsaket av en infeksjon som kom på grunn av en allergi mot noen av de anti-inflammatoriske legemidlene som han var blitt foreskrevet av doktoren, og som nesten drepte ham.

Den betydelige mengden tung vektløfting som Prowse hadde holdt på med i løpet av hele sin skuespiller-karriere, og mengden av operasjoner og kirurgi han har gjennomgått sørget for en drastisk redusering av hans høyde. På det meste var han 198 cm høy. I dag har han mistet flere cm i høyden og rundt ca 190 cm høy.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]