Bill Murray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bill Murray
Bill Murray.jpg
Født William James Murray
21. september 1950 (65 år)
USA Wilmette, Illinois USA
Ektefelle Margaret Kelly (1981 - 1994) (skilt)
Jennifer Butler (1997 - 2008) (skilt)
Bror John Murray, Joel Murray, Brian Doyle-Murray
Utdannelse Q6694532
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Golden Globe, BAFTA, Q2544859, Primetime Emmy Award
Aktive år ca. 1975 - nå
IMDb IMDbRedigere på wikidata
Emmy-priser
Outstanding Writing in a Comedy-Variety or Music Series
1977 Saturday Night Live
Best Performance by an Actor in a Motion Picture - Musical or Comedy
2004 Lost in Translation
BAFTA-priser
Beste skuespiller
2004 Lost in Translation

William James Murray (født 21. september 1950) er en amerikansk komiker, produsent, regissør, dikter og skuespiller.

Privatliv og familie[rediger | rediger kilde]

Murray ble født i Chicago i Illinois som femtemann i rekken av de ni barna til Edward J. Murray II og Lucille Collina. Tre av Murrays brødre, John Murray, Joel Murray og Brian Doyle-Murray, er også skuespillere, og alle fire opptrer i Skrudd. Han vokste opp i Wilmette i Illinois og gikk ut fra Loyola Academy, før han begynte på Regis University i Denver. Han måtte imidlertid slutte etter å ha blitt tatt med mariuana.

Murray har vært gift to ganger. Først med Margaret Kelly, som han fikk to barn (Homer i 1982 og Luke i 1985) med, mellom 1980 og 1994. I 1997 giftet han seg med Jennifer Butler, som han har fire barn (Jackson i 1993, Cal i 1995, Cooper i 1996 og Lincoln i 2001),sammen med. Sammen med brødrene sine driver han restaurankjeden Murray Brothers Caddy Shack. Han er også en ivrig golfer, og stiller ofte opp i kjendisturneringer. Da han var mindre, jobbet han og brødrene sine som caddier for skolepenger. Murray viste sin kjærlighet til golf gjennom boken Cinderella Story: My Life in Golf fra 1999. Han er deleier av minor-league laget St. Paul Saints, og er ofte å se på kampene der.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Via sin bror Brian, fikk Bill bli med i improvisasjonsgruppen Second City Chicago, og studere under Del Close. Gruppen passet Murrays tørre humor og improvisasjonsteknikk perfekt, og han gjenopplivet gruppen til sin TV-spesial Bill Murray Live From the Second City i 1980. Mellom 1973 og 1975 var han et fast medlem av The National Lampoon Radio Hour, som ble sendt på over 600 radiostasjoner rundt om i USA. Andre medlemmer Dan Aykroyd, John Belushi, Gilda Radner og sin bror Brian Doyle-Murray. I 1977 erstattet han Chevy ChaseSaturday Night Live frem til han sluttet i 1980 for å forfølge en filmkarriere. Tidligere SNL-forfatter Margaret Oberman har uttalt at sammen med Eddie Murphy, var Murray den mest talentfulle skuespilleren på showet.

De aller fleste rollene til Murray har vært i komedier, men han har også spilt seriøse, eller halvseriøse, roller i filmer som Mad Dog and Glory, Knivseggen, Rushmore, The Royal Tenenbaums og Lost in Translation (som han ble Oscarnominert for og Golden Globe- og BAFTAbelønnet). Murray har på kommentarsporet til DVD-utgaven av filmen, sagt at det er en av hans favorittfilmer. En av Murrays mest populære roller var som Peter Venkmani Ghostbusters-filmene, en rolle tiltenkt den da nylig avdøde John Belushi. En annen populær rolle er i kultklassikeren Høl i huet, der han spiller mot Chase og Rodney Dangerfield. Den berømte Dalai Lama-talen hans fra filmen ble improvisert av Murray foran kamera.

I 2005 uttalte han at han ville ta en filmpause, etter å ha jobbet kontinuerlig siden sitt comeback på slutten av 90-tallet. På toppen av sin popularitet på midten av 80-tallet, etter Knivseggen sitt skuffende besøkstall, tilbrakte han fire år i Sorbonne for å studere fransk. I denne perioden opptrådte han bare med en cameo i Little Shop of Horrors.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

1. februar 1982 var han den første gjesten hos Late Night with David LettermanNBC. I 1993 var han den første gjesten hos Late Show with David LettermanCBS.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]