Traktorstråle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Illustrasjon: Amerikanske Greg Williams er tegner og illustratør for avisen The Tampa Tribune i Tampa, Florida, og har ved flere anledninger illustrert utvalgte artikler i Wikipedia som han finner interessante eller pussige.

Traktorstråle er en hypotetisk anordning med muligheten til å trekke til seg et objekt til et annet fra en avstand. Siden 1990-tallet har teknologi og forskning arbeidet med å gjøre «traktorstrålen» en virkelighet, hovedsakelig på mikroskopisk nivå.

Å kontrollere tyngdekraft med stråler er et forskningsområde innenfor fysikken, marginalvitenskap (engelsk fringe science), men betegnelsen «traktorstrålen» kommer fra science-fiction-litteraturen.

Det er kjent at lys innehar bevegelsesmengde og kan dytte på gjenstander – det kan blant annet utnyttes til solseil til romfartøyer. Laserlys kan også brukes til å holde små partikler på plass, en teknikk som er kjent som optiske pinsetter.[1]

Bøkene Skylark of Space av forfatteren E. E. Smith fra 1929 er muligens det første stedet hvor konseptet var beskrevet, men da under en annen betegnelse, «attractor beams» og «repellor beams».

TV-seriene, filmene, og bøkene om Star Trek er blant de mest visuelle og symbolske bruken av traktorstråle som konsept. Star Trek er en av de få prominente science-fiction-seriene som bruker slike stråler gjentatte ganger og viser til dem hele tiden som nettopp traktorstråler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lysstrålen der suger genstande til sig kan blive virkelighed» Arkivert 4. mars 2011 hos Wayback Machine., Ingeniøren/forskning, 1. mars 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]