Star Destroyer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Star Destroyer, også kjent som Star Dreadnoughts, er en fiktiv klasse store krigsromskip i Star Wars universet. Skipene tilhører det galaktiske imperiet og er 1600 meter lange og 1015 meter brede, armert med turbolasere, ion-kanoner og tractor beam projektorer. Skipene inneholder 6 TIE-fighter skvadroner, som tilsammen utgjør 72 TIE-fighter. Den imperiske Star Destroyer, som gjør sitt første inntog iløpet av de første sekundene av Star Wars Episode IV: Et nytt håp (1977) der den jakter på Tantive IV, er "flaggskipet til den imperiske flåten".[1] Star Destroyer dukker opp i de originale filmene Star Wars Episode IV: Et nytt håp, Star Wars Episode V: Imperiet slår tilbake og Star Wars Episode VI: Jediridderen vender tilbake, samt i prequel filmen Star Wars Episode III: Sithene tar hevn. I tillegg til film opptredenene dukker de også opp i det ekspanderte universet i form av tegneserier, bøker og spill.

I den første Star Wars filmen fra 1977 bruker Han Solo begrepet "Imperial cruisers".[2] Begrepet "Star Destroyer" blir ikke brukt i dialog før i Imperiet slår tilbake.

Super Star Destroyer[rediger | rediger kilde]

Super Star Destroyer er den største klassen Star Destroyer. Den får selv regulere Star Destroyere til å se ut som små skip.[3][4] Skipet er 19 kilometer langt og bevæpnet med Turbolasere, ion-kanoner og Tractor Beam Projektorer.[5] Romskipet har plass til 144 TIE-fightere.

I filmen Imperiet slår tilbake blir romskipet Executor i "super klassen" fremstilt som flaggskipet til Darth Vader. Skipet ble ødelagt under slaget ved Endor i Jediridderen vender tilbake. Det ble ødelagt ved at A-wing pilot Arvel Crynyd krasjet flyet sitt i skipets bro, noe som førte til at Executor krasjet inn i den andre dødsstjernen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Star Wars: Databank: Imperial Star Destroyer». Lucasfilm. Besøkt 22. desember 2011. 
  2. ^ Star Wars: A New Hope script Arkivert 30. mars 2014 hos Wayback Machine.
  3. ^ Inside the Worlds of Star Wars Trilogy
  4. ^ «Star Wars: Databank: Super Star Destroyer». Lucasfilm. Besøkt 5. november 2008. 
  5. ^ Sarli, Gary M. (9. mars 2006). «Jedi Counseling 84». Wizards of the Coast. Besøkt 15. juli 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]