William Katt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Katt
William Katt 2014.jpg
Født16. februar 1951 (67 år)
Los Angeles
Far Bill Williams
Mor Barbara Hale
Utdannet ved Orange Coast College
Beskjeftigelse Stemmeskuespiller, komiker, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet USA

William Theodore Katt (født 16. februar 1950) er en amerikansk film- og fjernsynskuespiller, best kjent som stjernen TV-serien The Greatest American Hero. Han ble først kjent for sitt spill som Tommy Ross, kjæresten til Carrie White i filmversjonen av Carrie (1976) og dernest i filmer som First Love (1977), Big Wednesday (1978) og Butch and Sundance: The Early Days (1979). Mellem 1985 og 1988 spilte han i ni Perry Mason fjernsynsfilmer sammen med sin mor, Barbara Hale, som gjentok sin rolle som Della Street fra fjernsynsserien Perry Mason.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Katt ble født i Los Angeles av skuespillerparet Hale og Bill Williams (hvis navn opprinnelig var Herman August Wilhelm Katt). Han vokste opp i San Fernando Valley og begynte å spille som ten-åring.[1]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Katt gikk på Orange Coast College før han prøvde en karriere som musiker. Inspirert av sin far, begynte han å spille, opptrådte i sommerteater og i små fjernsynroller. Hans tidligste filmer omfatter rollen som Tommy Ross i Brian De Palmas skrekkfilm fra 1976, Carrie, hvor Katt skaffet seg et navn for seg selv. I 1978 opptrådte han som Barlow, en ung surfer i John Milius drama Big Wednesday hvor han spilte mot Jan-Michael Vincent og Gary Busey. Hans mor i filmen var hans virkelige mor, Barbara Hale. Året etter fikk han rollen som Sundance Kid i filmen fra 1979 Butch and Sundance: The Early Days. Rollen i Big Wednesday førte til at han ble vel kjent i surfermilfjøet slik at han i 2004 presenterte en av Association of Surfing Professionals priser ved det årlige verdensmesterskap, til vill jubel fra professjonelle surfere. Katt forklarte i et i et intervju i 1979 til kritkeren, Roger Ebert at han bare holdt ut for de som var personlig interessert i ham.

I desember 1975 hadde Katt opptaksprøve for Luke Skywalker i 1977-tallets science fiction storfilm Star Wars, og klipp fra denne opptaksprøve har blitt vist i mange Star Wars dokumentarer. Han var seriøst vurdert for rollen, som i stedet gikk til Mark Hamill og Katt spilte i stedet samme år i First Love, hvor han spilte en college student som erfarer sitt første romantiske forhold.

I 1981 spilte Katt tittelrollen i en filmet versjon av Broadway musicalen Pippin, som fikk blandet mottagelse. Hans beste rolle det året var likevel som Ralph Hinkley, en vennlig skolelærer i fjernsynsserien The Greatest American Hero, en rolle han spilte helt til showet ble tatt av plakaten. I 1983 spilte han også veteranskuespiller Robert Culp, dette show ble meget populært og har sin egen fanklubb. Sangen, "Believe It or Not" ble skrevet for Tvs lydspor av Mike Post som også ble en stor hit i 1982, på grunn av suksessen med The Greatest American Hero, Katt utga også et MCA album, Secret Smiles under navnet Billy Katt.

Senere opptredener[rediger | rediger kilde]

Etter The Greatest American Hero spilte Katt i Baby: Secret of the Lost Legend (1985) om oppdagere i Afrika, og skrekkfilmen House (1986); senere gjentok han rollen for tredje gang i House IV i 1992. Mellom 1985 og 1988 spilte Katt i ni Perry Mason TV-filmer, i en rolle som privatedetektiven Paul Drake Jr., sønn av Paul Drake, en fiktiv privatedetektiv i Perry Mason-serien. Historene var skrevet av Erle Stanley Gardner. Katt spilte også med sin mor, Barbara Hale, som gjentok sin rolle som Gudrun Della Street fra TV-serien Perry Mason. Katt spilte i TV-seriesn Top of the Hill i 1980 og hadde gjesteopptreden i første episode av serien Good Sports.

Katt fortsatte å opptre i TV, og også som stemmeskuespiller. Han opptrådte i en episode av House i 2006, men gikk tilbake til vanlig skuespill med opptrenerr i Andromeda og Justice League og med roller i den prisbelønte filmen Gamers (2006), The Man from Earth (2007) og Alien vs Hunter (2007).

Katt hadde en kort opptreden i Heroes, episoden "«The Butterfly Effect» som en ivrig og pågående reporter som undersøkte Ali Larters karakter. Han portretterte Jack Matheson i Mirrors 2.[2] I 2010 hadde Katt gjesterolle som C.J. Paynes far i episoden «Who's Your Daddy Now?» i Tyler Perry-komedien House of Payne.

Katt har også skrevet Greatest American Hero, en komi-bok, og i bidratt i seriens Facebook-side.[3]

I 2013 spilte Katt seg selv i parodi-filmen Paranormal Movie regissert av Kevin Farley.

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Katt giftet seg med Deborah Kahane i 1979 og fikk to sønner, Clayton og Emerson. De ble skit i 1986.[4]

Han giftet seg pånytt i 1993 med Danielle Hirsch og har en datter med henne, Dakota, så vel som en stesønn, Andrew.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]