Toshiro Mifune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toshiro Mifune
Shubun poster Toshiro Mifune.jpg
Født1. april 1920
Qingdao
Død24. desember 1997 (77 år)
Tokyo
Beskjeftigelse Skuespiller, filmprodusent, filmskuespiller, filmregissør
Nasjonalitet Japan
Utmerkelse Medal with Purple Ribbon (1986)
Aktive år1948
Nettstedhttp://www.mifuneproductions.co.jp/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Toshiro Mifune (三船 敏郎, født 1. april 1920 i Qingdao i Kina, død 24. desember 1997 i Tokyo i Japan) var en internasjonalt kjent japansk skuespiller som særlig huskes fra den japanske filmen De syv samuraier samt en rekke andre Samurai-filmer.

Mifune filmdebuterte 1947 i Ginrei no hate (Snow Trail). Fra 1948 medvirket han i en rekke av filmene til den kjente japanske filmregissøren Akira Kurosawa, blant dem Rashomon (1950), De syv samuraier (1954), Livvakten (1961) og Sanjuro (1962). Av andre filmer han medvirket i gjennom sin karriere kan en nevne Duell i Stillehavet (1968), Rød sol (1971), Unnskyld, hvor er Hollywood? (1979), Samuraisverdet (1981) og Shadow of the Wolf (1992). Han hadde også en sentral rolle i den kritikerroste japansk-amerikanske tv-serien Shogun fra 1980.

Mifune beskrives som en kraftfull og svært fysisk skuespiller med en bemerelsesverdig evne til å bruke hele kroppen ekspressivt i rolletolkningen. Han har en sjelden autoritet på lerretet og en spennvidde fra psykologisk intensitet og fysisk voldsomhet til ironi og robust komikk.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av japanske kristne misjonærer bosatt i Kina, først i Qingdao, men for det meste i Darien, og var 25 år da han for første gang kom til Japan. Under andre verdenskrig hadde han vært fotograf i hæren, så han syntes det var logisk å søke jobb som assisterende fotograf hos Toho Studios. Ryktene sier at han ble sendt av gårde til feil område i filmstudioet og ved en feiltagelse havnet på en scene der en talentjakt for nye unge skuespillere pågikk. Han var dog overhodet ikke interessert i å bli skuespiller, men regissøren Kajiro Yamamoto så noe hos ham og klarte å overtale ham til å gjøre et forsøk.

Slutten av livet[rediger | rediger kilde]

I 1992 begynte hans helse å skrante, trolig grunnet overarbeid.[trenger referanse] I 1995 medvirket han i sin siste film. Samme år ble han diagnostisert med sykdommen bukspyttkjertelkreft. Etter dette begynte hans fysiske og psykiske helse for alvor å avta. Han døde 1997 i Tokyo, Japan, etter svikt i flere organer. Mifune ble 77 år.

Filmografi i utvalg[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]