Olympia (Hellas)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olympia
Ολυμπία
Olympia
Olympia i antikken
LandHellas Hellas
PeriferiVest-Hellas
PrefekturElis
TidssoneUTC+02.00
Areal102,2 km²
Befolkning11 069 (2001)
Bef.tetthet108,31 innb./km²

Olympia
37°38′18″N 21°37′51″E

Olympia (gresk: Ολυμπία Olympí'a eller Ολύμπια Olýmpia) er en helligdom i antikkens Hellas i Elis, vest på Peloponnes, som er kjent for å være lokaliseringen hvor de olympiske leker ble arrangert i klassisk tid. De olympiske leker ble holdt hvert fjerde år gjennom hele den klassiske antikken, fra 700-tallet f.Kr. og fram til 300-tallet e.Kr. [1] De første lekene ble holdt til ære for Zevs.

Olympia i antikken[rediger | rediger kilde]

Olympia blant de fremste greske helligdommene.

Helligdommen, kjent som Altis, besto av et uordnet arrangement av ulike bygninger. Innenfor temenos (den hellige inngjerding) er tempelet til Hera (Heraion), tempelet til Zevs, Pelopion (struktur som innbefattet statuen til Pelops) og området for alteret hvor ofringene ble gjort. Hippodromen og den senere stadium lå mot øst.

I nord for helligdommen lå Prytaneion (boliger for prester og myndigheter) og Filippeion (sirkelrund minnesmerke for Filip av Makedonias familie), foruten også en rekke skattekamre for forskjellige greske bystater. Metroon (hus tilegnet modergudinnene) lå sør for disse skatte med Ekko Stoa i øst. I sør for helligdommen var Sørlige Stoa og Bouleuterion (administrasjonen) hvor det på vestsiden lå Palaestra (en del av Gymnasion), verkstedet for den store skulptøren Feidias, Gymnasion og Leonidaion (atletenes boliger).

Olympia er også kjent for den enormt store statuen av Zevs i gull og elfenbein som pleide å stå her, skulptert av Feidias, som ble navngitt som den ene av Verdens syv underverker i antikken av Antipatros av Sidon. Meget nært til tempelet til Zevs, som huset denne statuen, ble verkstedet til Feidias utgravd på 1950-tallet. Det er avdekket bevis her, som skulptørens redskaper, bekrefter denne antagelsen. De antikke ruinene er nord for elven Alfeios og Kronosfjellet (oppkalt etter den greske guddommen Kronos. Kladeos, navnet på en greske elvegud, og en sideelv til Alfeios, strømmer rundt området. Olympia var et hellig sted for antikkens grekere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bickerman, E. J. (1982): Chronology of the ancient world (2. utg.). Ithaca, N.Y.: Cornell Univ. Press. ISBN 0-8014-1282-X. s. 75.
hellasstubbDenne hellasrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.