Hopp til innhold

Amfiktyoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Amfiktyoni (gresk: ἀμφικτυονία, amphi «rundtom» og ktizo «bebo», «befolke») var en form for religiøst-politisk stammeforbund, «et forbund av naboer», i den arkaisk tidsperioden i gresk historie. Det ble samlet vanligvis rundt en helligdom for å utøve en felles religiøs kult. Mest kjent er amfiktyonin i Delfi og festivalen Delia på øya Delos i Egeerhavet.

Forbundet ble opprettet i den uklare fortiden, i tiden før opprettelsen av de greske polis. Seks doriske byer langs kysten av sørvestlige Anatolia var i et forbund, og tolv joniske byer i nord, et dodekapolis som utgjorde det joniske forbundet som oppsto i kjølvannet av et uklart minne om en krig i Melia på midten av 600-tallet f.Kr., noe som allerede var i en betydelig oldtid da de første skriftlige nedtegnelser oppsto.

Thukydid gjorde et tilbakeblikk på den lelantinske krigen som ble utkjempet i Euboea en gang mellom slutten av 700- og første halvdel av 600-tallet f.Kr.: «Krigen mellom Khalkis og Eretria var en hvor de fleste byer som tilhørte resten av Hellas var delt inn i allianser med den ene siden eller den andre.» [1]

Moderne historikere har undret seg over den bredere meningen av «allianse» eller «forbund» i slike gamle tider. «Men forholdsvis storstilte sammenslutninger fører raskere til kontakter, til vennskap og fiendskap ved en distanse, enn mindre med bylike enheter,» har George Forrest merket seg, [2] og kommenterer at Frygia og Assyria var i krig med hverandre i tiden rundt 720-710 f.Kr., hvilket kan ha økt spenningen blant grekerne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thukydid, I 15, 3.
  2. ^ Forrest, George: «Greece: The history of the archaic Period» i: John Boardman, Jasper Griffin & Oswyn Murray: Greece and the Hellenistic World (Oxford University Press, 1986) 1988:14f