Vennskapsby

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Vennskapsby er begrep for kommuner eller fylker fra to byer eller områder i ulike land som fremmer menneskelig kontakt og knytter kulturelle bånd. I Europa er dette også kjent som tvillingbyer (twin towns) eller partnerbyer (Partnerstädte). I Nord-Amerika og Australia brukes begrepet søsterbyer (sister cities) og i land fra den tidligere Sovjetblokken, broderbyer (города-побратимы). To vennskapsbyer har ofte, men ikke alltid, lignende karakteristika: lignende geografiske forutsetninger, lignende historie eller næring og vennskapsbyer har ofte omtrent samme befolkningsstørrelse.

Tradisjonen med vennskapsbyer utviklet seg i Europa etter andre verdenskrig som en måte å forsone folk på, og for å støtte internasjonalt samarbeid til felles beste. Et tidlig eksempel på vennskapsbyer var når den engelske byen Bristol sendte fem av sine «beste borgere» til Hannover, Tyskland i 1947. I de nordiske land ble mange vennskapsbyer etablert på 1940–1950-tallet for å styrke den nordiske kontakten. Rundt 1950 hadde Foreningen Norden at en slags kampanje for at de nordiske landene skulle knytte vennskapsbånd med hverandre.

For å styrke den europeiske identitet har Den europeiske union siden 1989 gitt økonomisk støtte til prosjekter knyttet til europeiske vennskapsbyer.

De siste 30 årene har også mange norske byer, kommuner og lokalsamfunn opprettet vennskapssamarbeid med land i Sør, det vil si land i Latin-Amerika, Afrika og Asia, spesielt Midtøsten. Vennskapssamarbeid bygger på likeverd og gjensidighet, og møter mellom mennesker. Målet er økt kunnskap om land og leveforhold hos hverandre, og også bevissthet om egen situasjon og rolle i verden. Siden 1990 har organisasjonen Vennskap Nord/Sør hatt støtteordninger for vennskapssamarbeid mellom Norge og Sør.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]