Alluvium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alluvium ved Blue Ribbon Mine i Alaska
Alluvium-avsetninger i Gamtoos-dalen i Sør-Afrika

Alluvium (fra latin, alluvius, fra alluere, «å vaske mot») er løs, ukonsolidert (ikke sementert sammen til en fast stein) jord eller sedimenter, som deretter blir erodert, avsatt og omformet av vann i ikke-marine omgivelser.[1][2] Alluvium består typisk av mange forskjellige materialer, herunder finkornete partikler av silt og leire og større partikler av sand og grus. Når dette løse alluviale materialet blir deponert eller sementert til en litologisk enhet, eller litifisert, vil det kalles en alluvial avsetning.

Uttrykket «alluvium» blir vanligvis ikke benyttet i situasjoner hvor dannelsen av sedimentet helt klart kan tilskrives en annen geologisk prosess som er godt beskrevet. Dette inkluderer (men er ikke begrenset til): innsjøsedimenter (lakustrin), elvesedimenter (fluvial), og isbrerelaterte sedimenter (glasial). Sedimenter som dannes eller avsettes i flerårige elver blir vanligvis ikke kalt alluviale.

Alluvium er meget ung (kvartær av alder), blir ofte referert til som «dekke», ettersom disse sedimentene skjuler det underliggende grunnfjellet. Mesteparten av det sedimentære materialet som fyller opp et bekken og som ikke er litifisert blir vanligvis karakterisert som alluvialt.

Alluvium kan inneholde verdifulle malmer som gull og platina og en lang rekke edelsteiner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dictionary of Geologic Terms», GeoTech. Arkivert fra originalen den 1. mai 2011 hos Wayback Machine.
  2. ^ «Geological Terms Beginning With "A"», Geology.com

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]