Dafniklosteret

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jesu fødsel, bysantinsk mosaikk i Dafniklosteret

Dafniklosteret (Dafni, gresk: Δάφνι, eller opprinnelig Dafnion, Δάφνιον) er et kloster 11 km nordvest fra Athens sentrum.

Daphnionklostert ble grunnlagt tidlig på 500-tallet, og slik ble et gammelt tempelanlegg viet til Apollo Daphnaios «kristnet». Apollohelligdommen var da allerede blitt desakrert av goterne i år 395. Noen av tempelets joniske søyler som ble gjenbrukt i klosteret, skjønt i dag er kun eén av dem tilbake ettersom Lord Elgin tok med seg de andre til London.

Hovedkirken (catholikon) er et godt eksempel på bysantinsk kunst fra 1000-tallet. Kirken huser noen av de best bevarte mosaikker fra den tidlige comneniske periode (ca. 1100).

Etter at kirken var blitt rasert av korsfarere i 1205 gav hertugen av Athen, Otho de la Roche, anlegget til cistenciensere fra det franske abbediet Bellevaux. De franske munkene utførte store reparasjoner, forandringer og påbygg. I 1458 ble de forvist av tyrkerne som tilbakeførte klosteret til Den ortodokse kirke. Etterhvert forfalt det utarmede klosteret. Det ble oppløst av de ottomanske myndigheter i 1821, men restaureringer begynte ikke før i 1888.

Anlegget ble i 1990 gjort til del av Verdensarven. Det ble svært beskadiget av et jordskjelv i 1999, og ble stengt for besøkende i påvente av fullføring av ny restaurering.