Hopp til innhold

Megara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Megara kommune
Δήμος Μεγαρέων

Kart over Megara kommune
Megara kommune innen prefekturområdet

LandHellas’ flagg Hellas
PeriferiAttikí
PrefekturAttikí
Adm. senterMegara
Postnummer191 00
Retningsnummer2296
Areal322,21 km²
Befolkning25 467[1] (2021)
Bef.tetthet79,04 innb./km²
Høyde o.h.4 meter
Nettsidewww.megara.gr
Politikk
BorgermesterDimitrios G. Stratiotis
Kart
Megara
37°59′42″N 23°20′32″Ø

Megara (gresk: Μέγαρα) er en gammel by i Attikí i Hellas. Den ligger i den nordlige delen av Korinteidet på motsatt side av øya Salamis som i arkaisk tid tilhørte Megara, før den ble erobret av Athen. Megara var det ene av fire distrikter i Attika, legemliggjort av fire mytiske sønner av kong Pandion II, og hvor Nisos var den legendariske herskeren av Megara. Byen var også en handelshavn og dets beboere benyttet deres skip og rikdom til å skaffe seg en fordel overfor hærene til nabobyene. Megara spesialiserte seg på eksport av ull og andre produkter fra tamdyr, blant annet hester. Byen hadde to havner, Pegae som lå vest for Korintbukta, og hovedhavnen Nisaea som lå øst for Saroniabukta i Egeerhavet.

I dag er Megara en av Athens forsteder. Kommunen, med knapt 30 000 innbyggere, ligger 42 km vest for Athen. Selve sentrum, Megara, ligger på Megarissletten. Kommunen hører inn under prefekturområdet Vest-Attika og prefekturet og periferien Attika.

Historie[rediger | rediger kilde]

I historisk tid var Megara en tidlig besittelse av Korint og i dennes kapasitet var det kolonister fra Megara som opprettet kolonien Megara Hyblaea, en liten polis nord for SirakusaSicilia. Megara utkjempet den gang en uavhengighetskrig med Korint, og opprettet deretter kolonien Byzántion ved det sørlige innløpet til Bosporosstredet, etter tradisjonen grunnlagt ca. 600 f.Kr., og fikk navn etter en legendarisk kong Byzas (eller Byzantas). En annen koloni som ble opprettet i 685 f.Kr. var Khalkedon ved Bosporos i Bithynia, ikke langt fra Byzántion. Megara var blant de greske bystater som preget egne mynter.

Ved slutten av 600-tallet f.Kr. etablerte Theagenes seg som en tyrann av Megara, og skal ha slaktet krøtter til de rike for å gi mat til de fattige og således få deres støtte.[2] I løpet av den andre persiske invasjon av Hellas (480-479 f.Kr.) kjempet Megara sammen med Sparta og Athen i de avgjørende slagene som Salamis (480 f.Kr.) og Plataiai (479 f.Kr.).

Megaras hoppet fra det spartadominerte peloponnesiske forbund (ca. 460 f.Kr.), noe som var en av årsakene til at den første Peloponneskrigen ble utløst. Ved vilkårene i trettiårsfreden i 446-445 f.Kr. gikk Megara tilbake til det peloponnesiske forbundet.

I den andre og avgjørende Peloponneskrigen (ca. 431-404 f.Kr.) var Megara alliert med Sparta. Det megariske dekret er betraktet som en av de medvirkende årsaken til krigen.[3] Det ble utstedt av Athen med den hensikt å kvele økonomien i Megara. Forordningen slo fast at ingen handelsmenn hadde tillatelse til å drive sin virksomhet i de områder som var kontrollert av Athen.

Den mest kjente borgeren av Megara i antikken var Byzas, den legendariske grunnleggeren av Byzántion (Bysants) på 600-tallet f.Kr. og etter sigende en sønn av Nisos. Poeten Theognis fra 500-tallet f.Kr. kom også fra Megara. Tidlig på 300-tallet grunnla Euklid fra Megara, en elev av Sokrates, den megariske filosofiskole som blomstret i et århundre og ble berømt for sin bruk av logikk og dialektikk.

Folk fra Megara var i ordspråk kjent for sin sjenerøsitet i å bygge og forskjønne templer. Den senere kristne skribenten Hieronymus har nevnt at det var vanlig å si om folket i Megara at «De bygger som om de skal leve for evig; de lever som om de skal dø i morgen.»[4]

I 343 f.Kr.gikk byen i forbund mot Filip II av Makedonia. I 308 f.Kr.ble Megara erobret av Ptolemaios I av Egypt, men ble befridd året etter av Demetrios Poliorketes. Mot den romerske krigsmakten i 146 f.Kr. kapitulerer byen. Romerne benytter byen som støttepunkt mot Athen. I 295 e.Kr. kom goterne og ødela Megara.

Geografi[rediger | rediger kilde]

En befolkning på 28 195 mennesker lever i kommunen. Byen er lokalisert 42 km fra Athen i den sørvestlige delen av prefekturet Vest-Attika og er knyttet med en motorveg som er forbundet med Peloponnes, vestlige Hellas og Athen. Den er også forbundet med jernbane. Megara ligger på sletten Megaris og har det største landområdet av alle kommunene i regionen Attika, og den største befolkningen i Vest-Attika. Jordbruket dominerte tidligere inntil boligbygging begynte å ekspandere i Megara på 1960- og 1970-tallet.

3 km sør for Megara er det et lite samfunn som kalles Pachi og som er kjent for sine fisketavernaer. Nea Peramos er nabobyen øst for Megara og Kakia Skala i vest for byen. Det er en militær flyplass i sør. Sør for Megara ligger også Megarabukten. De største av de andre byene/landsbyene i kommunen er Kinéta (1 972 beboere), Spárta (712 beboere), Vlycháda (694 beboere), og Aigeiroúses (479 beboere). Kommunen er uvanlig for sin geografiske størrelse ved at den har kun ett kommunedistrikt, det tredje største i Hellas (etter distriktet Sílis i Paranesti og distriktet Mikró Déreio i Orfeas) om fjellet og halvøya Athos ikke telt med. Det er imidlertid 14 byer eller landsbyer i kommunen.

Byer grunnlagt fra Megara[rediger | rediger kilde]

I historisk tid grunnla kolonister fra Megara:

Dessuten grunnla disse koloniene i sin tur:

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ gresk folketelling 2021, Wikidata Q62023493, https://www.statistics.gr/2021-census-pop-hous 
  2. ^ Aristoteles: Politikken V 4,5
  3. ^ Pomeroy, Sarah B.; Beloniqua, Stanley M.; Donlan, Walter; og Roberts, Jennifer Tolbert (1999): Ancient Greece: A Political, Social, and Cultural History, Oxford: Oxford University Press
  4. ^ Hieronymus: To Ageruchia, Letter cxxiii.15

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Legon, Ronald P. Megara (1981): The Political History of a Greek City-state to 336 B.C.. Ithaca, NY: Cornell University Press.
  • Smith, Philip J. (2008): The Archaeology and Epigraphy of Hellenistic and Roman Megaris, Greece. Oxford: John and Erica Hedges Ltd.