Oidipus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oidipus
Embete
  • King of Thebes Rediger på Wikidata
EktefelleIokaste[1][2]
Euryganeia
Astymedusa
FarLaios[1][2]
MorIokaste[1][2]
BarnIsmene[1]
Eteokles[1]
Polyneikes[1]
Antigone[1][3][4]
Laonytos
NasjonalitetTheben

Oidipus (gresk: Οἰδίπους Oidĭpous, «med hoven fot») (fornorsket Ødipus) var i gresk mytologi konge i Theben. Han er særlig kjent gjennom skuespillet Kong Oidipus av Sofokles, og for å ha gitt navn til ødipuskomplekset.

Oidipus var sønn av Laios og Iokaste, og ble konge i Theben etter å ha drept Laios (uten å vite at det var hans egen far), løst Sfinxens gåte og giftet seg, også uvitende, med sin mor og fått barn med henne. Varianter av legenden om Oidipus nevnes i fragmenter av flere forfattere fra antikkens Hellas, blant andre Homer, Hesiod og Pindar. Det meste vi vet om Oidipus skriver seg fra tre skuespill av Sofokles: Kong Oidipus, Oidipus i Kolonos og Antigone.

Ifølge myten fikk han fire barn med Iokaste, sønnene Eteokles og Polyneikes og døtrene Antigone og Ismene.

Ødipuskomplekset[rediger | rediger kilde]

Skuespillet «Kong Oidipus» har gitt opphav til et av verdens mest kjente psykologiske komplekser gjennom tidene, ødipuskomplekset, som ble definert av den berømte østerrikske nevrologen og psykiateren Sigmund Freud i 1931. Den mest kjente formen, som både finnes i bl.a. Kong Oidipus av Sofokles og Hamlet av Shakespeare, er sønnens forelskelse i sin mor. Men kompleksbegrepet blir også brukt på kjærlighet mellom bror og søster, og finnes i blant annet krimromanen av Bernhard Borge «De dødes tjern».

Ødipuskomplekset har også et søsterkompleks, Elektrakomplekset, etter bl.a. Sofokles' skuespill «Elektra» der Elektra er forelsket i sin far Agamemnon.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Q45271785[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c Mythes de la Grèce archaïque, side(r) 1390[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Q24333289[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Q45275634[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sofokles, Antigone (tragedie 442 f.Kr.)
  • Sofokles, Kong Oidipus (tragedie, 427 f.Kr.)
  • Sofokles, Oidipus i Kolonos (tragedie, 406 f.Kr.)