Oidipus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Oidipus (gresk: Οἰδίπους Oidĭpous, «med hoven fot») (fornorsket Ødipus) var i gresk mytologi konge i Theben. Han er særlig kjent gjennom skuespillet Kong Ødipus av Sofokles, og for å ha gitt navn til ødipuskomplekset.

Oidipus var sønn av Laios og Iokaste, og ble konge i Theben etter å ha drept Laios (uten å vite at det var hans egen far), løst Sfinxens gåte og giftet seg, også uvitende, med sin mor og fått barn med henne. Varianter av legenden om Oidipus nevnes i fragmenter av flere forfattere fra antikkens Hellas, blant andre Homer, Hesiod og Pindar. Det meste vi vet om Oidipus skriver seg fra tre skuespill av Sofokles: Kong Ødipus, Oidipus i Kolonos og Antigone.

Ødipuskomplekset[rediger | rediger kilde]

Skuespillet «Kong Oidipus» har gitt opphav til et av verdens mest kjente psykologiske komplekser gjennom tidene, Ødipuskomplekset, som ble skapt av den berømte østerrikske nevrologen Sigmund Freud i 1931. Den mest kjente formen, som både finnes i bl.a. Kong Oidipus av Sofokles og Hamlet av Shakespeare, er sønnens forelskelse i sin mor. Men kompleksbegrepet blir også brukt på kjærlighet mellom bror og søster, og finnes i blant annet krimromanen av Bernhard Borge «De dødes tjern».

Ødipuskomplekset har også et søsterkompleks, Elektrakomplekset, etter bl.a. Sofokles' skuespill «Elektra» der Elektra er forelsket i sin far Agamemnon.