Akhaia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Akhaia prefektur
Νομός Αχαΐας
Akhaia prefektur

Kart over Akhaia prefektur

Land Hellas Hellas
Periferi Vest-Hellas
Status Prefektur
Hovedstad Patras
Areal
 – Totalt:
Rangert som nr. 15
3 272 km²
Befolkning
 – Totalt:
Rangert som nr. 3
322 789 (2001ref)
Bef.tetthet 98,7 innb./km²
Provinser 3
Bykommuner 21
Landkommuner 2

Akhaia (gresk Αχαΐα, latinsk form: Achaea) er et prefektur i den nordlige delen av Peloponnes-halvøya i Hellas med havnebyen Patras som hovedstad. Til tross for at prefekturet ligger på Peloponnes, hører det administrativt inn under periferien Vest-Hellas. I Antikkens Hellas utgjorde befolkningen der, akhaierne, en egen gruppe og tidvis en selvstendig stat.

Det er mulig at akhaierne opprinnelig kom fra det området sør i Thessalia som noen ganger kalles Achaea Phthiotis, og at de ble drevet til det nåværende Akhaia av dorerne som innvandret og som okkuperte også det meste av Peloppones.

Kolonier[rediger | rediger kilde]

En rekke akhaiske kolonier ble anlagt under den greske utvandrings- og koloniseringsperiode fra ca. 750 f.Kr. og fremover.

I det vestlige middelhavsområde: Agathé, Tarentum, Olbia, Antipolis, Nikaia, Alalia

I Magna Graecia: Sybaris, Posidonia, Laos, Skidrus, Terina, Kaulon, Kroton (ca. 710 f.Kr.), Metapontum

Akhaia i Bibelen[rediger | rediger kilde]

I Romerriket omfattet provinsen Achaea hele Hellas med unntak av Thessalia, Epirus og Acarnania. Det er i denne mening – med dette omfang – at ordet Akhaia benyttes i Det nye Testament: Apostlenes gjerninger 18,12.27; 19,21; Romerbrevet 15,26; 1. Korinterbrev 16,15; 2. Korinterbrev 1,1; 9,2; 11,10; 1. Tessalonikerbrev 1,7; 2,8.

På 1200-tallet ble fyrstedømmet Achaea grunnlagt i Hellas etter det fjerde korstog. Dette fyrstedømmet ble senere erobret av det osmanske rike (Tyrkia). Det ble del av det selvstendige Hellas i 1821.