Apollon Epikourios-templet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En del av den bevarte søylegangen for tempelet for Apollon Epikourios.

Apollon Epikourios-templet i Bassae er et kulturelt og arkeologisk minnesmerke som er en del av verdens kulturarv. Det var det første greske stedet som i 1986 ble utpekt og listet i Verdensarven av UNESCO.[1] Det godt bevarte tempelet er datert fra midten til sent på 400-tallet f.Kr. Det er lokalisert i den nordøstlige delen av Elis i Hellas. I den klassiske antikken var stedet en del av Arkadia.

Stedet for tempelet er kjent under sitt latinske navn, Bassae, som er avledet fra Bassai, Vassai eller Vasses (gammelgresk Βάσσαι, moderne gresk Βάσσες) i betydningen «liten dal i fjellene»,[2] Bassae ligger nær Skliros, nordøst for landsbyen Figaleia, sør for Andritsena og vest for Megalopolis. Selv om tempelet lå geografisk fjernt fra de betydelige sentra i antikkens Hellas, er det et av de mest studerte greske templer grunnet dets mangfold av uvanlige arkitektoniske trekk.

Tempelhelligdommen[rediger | rediger kilde]

Tempelet var dedikert til Apollon Epikourios (Apollon hjelperen). Det var formgitt av Iktinos, arkitekt i Athen for Hefaisteion ogParthenon.[2] Den greske geografen og forfatteren Pausanias fra 100-tallet e.Kr. lovpriste tempelet ved at det overgikk alle andre, unntatt tempelet for Athene i Tegea, for steinens skjønnhet og konstruksjonens harmoni.[3] Templet ligger på en høyde som er 1131 meter over havet ved skråningen av fjellet Kotylion.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Temple of Apollo Epicurius at Bassae», World Heritage List.
  2. ^ a b «The Temple of Epicurean Apollo» Arkivert 9. mai 2007 hos Wayback Machine., Hellenic Ministry of Culture
  3. ^ Pausanias, 8.41.7 ff.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Koordinater: 37°25′47″N 21°54′01″Ø