Hopp til innhold

Det joniske hav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det joniske hav
LandHellas
Italia
Albania
TypeBihav
Dybde5 267 m (maks)[1]
InnløpAdriaterhavet
UtløpMessinastredet og Middelhavet
SkillerAppenninerhalvøya og Balkan
ArmerKorintbukta, Tarantobukta
ØyerDe joniske øyer
Del avMiddelhavet
Kart
Det joniske hav
38°N 19°Ø

Joniske havs beliggenhet i Middelhavet

Det joniske hav (gresk: Ιόνιο Πέλαγος; italiensk: Mar Ionio; albansk: Deti Jon) er den delen av Middelhavet som ligger mellom Italia, Albania og Hellas. I nord går Det joniske hav over i Adriaterhavet ved Otrantostredet, og i sør avgrenses det mot selve Middelhavet mellom sørspissen av Peloponnes og Sicilias sørspiss.

Alle de større øyene tilhører Hellas. De er kollektivt omtalt som De joniske øyer og de mest betydelige er Korfu, Zakynthos, Kefallinia, Ithaka og Lefkada. Det går ferge mellom Patras og Igoumenitsa i Hellas og Brindisi og Ancona i Italia. Fergene krysset øst og nord for Det joniske hav, og fra Pireus vestover. Kalypsodypet, det dypeste punkt i Middelhavet, 5 267 meter, er lokalisert i Det joniske hav ved 36°34′N 21°8′Ø.[1][2] Havet er også et av de mest seismisk aktive i verden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Barale, Vittorio (2008): «The European Marginal and Enclosed Seas: An Overview» i: Barale, Vittorio & Gade, Martin (red): Remote Sensing of the European Seas. Springer Science+Business Media. ISBN 978-1-4020-6771-6. LCCN 2007942178. s. 3–22
  2. ^ NCMR - MAP Arkivert 28. august 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]