Eros

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statue av Eros med speil. Fra antikkens Hellas, 100-tallet f.Kr.

Eros er en av gudene for kjærligheten i gresk mytologi. Skikkelsen tilsvarer Cupido og Amor i romersk mytologi.

Fortellingene og forestillingene om Eros i antikken varierer, og det er usikkerhet om figurens opphav, hans virke og hvem han i det hele tatt er. I Platondialogene Symposion og Faidros blir Eros behandlet. I begge dialogene er det Sokrates' taler om Eros som framstår med størst overbevisningskraft.

Eros er født samtidig med Afrodite, da Uranos (himmelen) og Gaia (jorden) ble skilt fra hverandre av Kronos. Før verdens begynnelse, i omfavnelsen til Uranos og Gaia var all den kraft som foldet seg ut i tiden, konsentrert. Denne kraften var Eros, og derfor mener noen at Eros var den første guden. Andre mener at Eros er den yngste guden og at han var Afrodites sønn. Forvirringen kommer av at Eros og Afrodite er en og samme guddom: Afrodite oppsto som frigjøringen og legemliggjørelsen av den Eros som til da hadde vært bundet av Uranos og Gaia. Eros ble siden et navn på Afrodites virkning og etter hvert oppfattet som en selvstendig person.

Mens Afrodite sto for den ytre skjønnhet, og noen ganger overfladiske, sto Eros for den indre intellektuelle skjønnhet. Det var den siste skjønnhet som var den mest populære i antikken. Ett eksempel på dette var Sokrates, som er kjent for sitt stygge ytre, men sto høyt hos de antikke menneskene med sitt intellekt.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]