Selene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Selene
Selene, maleri av Albert Aublet, 1880
TrossystemGresk mytologi
Originalt navnΣελήνη
ForeldreHyperion og Theia
SøskenHelios, Eos
MakeEndymion
BarnFemti døtre med Endymion; Pandia og Ersa med Zevs; de fire Horaer med Helios
AspektMånen
SymbolerHalvmånen, fakkel, vogn
TeksterThegonien (Hesiod)
I andre mytologierLuna (Romersk mytologi)
Selene (Pergamonmuseum)

Selene (gresk: Σελήνη) er månegudinnen i gresk mytologi og motsvarer Luna i romersk mytologi. Selene var datter av Hyperion og Theia, søster av solen Helios og morgenen Eos. Hun fødte tre døtre til Zevs, og ble forført av Pan for et stykke mykt stoff, men ble etterpå forelsket i Endymion, en vakker ung gjeter. Ifølge legenden ble Selene dypt forelsket i Endymion da hun så ham, og han ble forført av henne. Hver kveld kysset hun ham til han sovnet, en nydelig metafor for måneskinn som faller på de frodige landene. Hun ønsket å omfavne ham for alltid, og ba Zevs om å gi Endymion evig liv, noe han fikk. Selene fikk femti døtre med Endymion.

I en annen versjon sies det at den kjekke Endymion ønsket å beholde sitt gode utseende for evig tid, og ba Zevs om å la ham sove for alltid uten aldring. I begge tilfeller avtales det med Zevs som plasserte ham i evig søvn.

Romerne assosierte senere Diana med Selene. I motsetning til Diana var Selene ikke kjent for sin kyskhet.

Skildringer[rediger | rediger kilde]

Selene var vanligvis avbildet som en vakker kvinne med et blekt ansikt og langt, skinnende, rødaktig hår. Hun red en sølvvogn trukket av enten ett par okser, ett par hester, eller ett par drager. Ofte var hun vist ridende på hest eller okse iført kjortel med en måne på hodet eller måne over seg, hvor hun samtidig bar på en fakkel. Hennes kropp var ofte vist halvnaken med bar overkropp, med feminine former som gjorde henne til en attraktiv månegudinne.

Artemis tok senere over hennes rolle som månegudinne. Selene var ikke blant de mest dyrkede gudinnene.

Symboler[rediger | rediger kilde]

Selenes viktigste symbol var halvmåne. Dyr som ble assosiert med henne var den greske Kyon (κύων, hund på gresk), okse eller ku, samt hane. Disse dyrene var Selenes symboler og følgesvenner i løpet av natten og morgengryet.

Grunnstoffet selen[rediger | rediger kilde]

Fra Selene får vi navnet på grunnstoffet selen, hvor den elektriske ledningsevnen varierer med lysets intensitet og som sammenlignes med de skiftende månefaser som igjen gir varierende lys på jorden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]