Hopp til innhold

Antipatros fra Sidon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antipatros
Ἀντίπατρος
Født100-tallet f.Kr.
Sidon ?
Død100-tallet f.Kr.
BeskjeftigelseEpigramdikter
NasjonalitetGresk

Antipatros fra Sidon (gresk: Ἀντίπατρος) eller Antipatros Sidonios (Ἀντίπατρος Σιδώνιος) i Anthologia Graeca, var en antikk gresk poet på andre halvdel av 100-tallet f.Kr. En del av hans dikt er bevart i nevnte antologi, bestående av dikteriske omtaler av kunst og litteratur, og en del epitafer (gravskrifter). Det er derimot en del forvirring og forveksling i Anthologia mellom Antipatros fra Sidon og en senere epigramdikter Antipatros fra Thessalonike som levde i neste århundre.

Cicero omtalte Antipatros som en som bodde i Roma på samme tid som Crassus og Catulus.[1] Hans opphav er øyensynlig fra havnebyen Sidon i Libanon. Cicero beskrev ham som en eminent epigramforfatter, men var tidvis litt for glad i å etterligne andre.[2] Hans stil var generelt dramatisk og billedrik, og hans språk har mange dorismer.

Et av hans epigram omtalte romernes omfattende ødeleggelsen av byen Korint i 146 f.Kr.[3] Antipatros skrev også en epitaf for Sapfo hvor han hevdet at hun døde av naturlige årsaker og ble gravlagt i sitt hjemland (øya Lesbos). Han (eller Antipatros fra Thessalonike) er, sammen med Filon fra Bysants, Strabon, Herodotos og Diodorus Siculus, tilskrevet listen over Verdens syv underverker, hvilket han beskrev i et dikt forfattet en gang rundt 140 f.Kr. Han var særlig imponert av Artemistempelet i Efesos:[4]

Jeg har satt øyne på Babylons høyreiste murer hvor langs hestevogner kan kappkjøre, og Zevs-statuen ved bredden av Alfeios, og jeg har sett de hengende hager, og Kolossos av Helios, og de enorme menneskeskapte fjell av de høyreiste pyramider, og den enorme graven til Mausollos. Men da jeg så det hellige huset til Artemis som strakte seg til skyene, tapte de andre underverker deres glans, og jeg sa, «Se, med unntak av Olympos, har Solen aldri noen gang sett noe mer prektig.»

Antipatros, Anthologia Graeca, IX.58[5]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Cicero: de Oratore, 3:194
  2. ^ Cicero: de Oratore, III, 50 og de Fato, 2
  3. ^ Anthologia Palatina 9, 151
  4. ^ Brodersen, Kai (1996): Die Sieben Weltwunder. C. H. Beck, München, ISBN 3-406-40329-8, s. 10f.
  5. ^ Laale, Hans Willer (2011): Ephesus (Ephesos): An Abbreviated History from Androclus to Constantine XI, WestBow Press, s. 103-104

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
Om diktningen
Omtaler

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]