Evangelos Zappas

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Evangelos Zappas
Født23. aug. 1800Rediger på Wikidata
Hellas’ flagg Tepelene
Død19. juni 1865Rediger på Wikidata (64 år)
Hellas’ flagg
BeskjeftigelseForretningsmann og filantrop
Embete
  • Member of Filiki Etería Rediger på Wikidata
Utdannet vedZosimaía Skholí
NasjonalitetHellas
Det osmanske rike
De forenede fyrstedømmene Moldavia og Vallakia
GravlagtBroșteni[1]

Evángelos Záppas (gresk Ευάγγελος Ζάππας, også Evangelis Zappas) (født 1800 i Tepelene, død 19. juni 1865) var en gresk forretningsmann, filantrop, og grunnlegger av de fornyede moderne olympiske leker.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Zappas ble født i det ottomanokuperte Hellas i en landsby kalt Lambove, ved Tepelene, i det nordlige Epirus (området er i dag en del av Gjirokaster, en region i Albania). Han sloss for de greske motstandsstyrkene i den greske frihetskrigen mot de ottomanske tyrkerne. Han emigrerte i 1831 til grensen mellom Valakia og Moldavia (i dag ligger dette området på grensen mellom Romania og Moldova).

Nye olympiske leker[rediger | rediger kilde]

I 1856 skrev Zappas til Kong Otto av Hellas, og tilbød 400 aksjer i dampbåtselskapet sitt, slik at han kunne bruke overskuddet til å etablere nye olympiske leker, kalt Olympiade, og til premier til de olympiske vinnerne. Tre år senere, i 1859, klarte han å revitalisere de olympiske leker på et torg i Athen. Zappas døde før de neste lekene ble arrangert, men på grunn av at han testamenterte en større del av formuen sin til videreføringen av lekene, ble de holdt igjen i 1870 og 1875 ved Panathinaiko stadion i Athen.[2]

Zappas stod bak restaureringen av Panathinaiko stadion og byggingen av den første innendørs olympiske arena bygget særskilt for sport, kalt Zappeion. Zappas' hode er gravlagt under hans minnestøtte utenfor Zappeion in Athen, som står rett overfor Panathinaiko stadion. Baron Pierre de Coubertin gjorde en lignende gest, ved at hans hjerte er gravlagt ved Olympia i Hellas.

Evangelis Zappas var den første som reetablerte de olympiske leker siden antikkens leker. Hans innsats var til inspirasjon for Coubertin og etableringen av Den internasjonale olympiske komité (stiftet i 1894). Konkurrentene som deltok i Zappas' leker kom fra både Hellas og fra Det ottomanske riket, noe som gjorde at lekene var internasjonale allerede i 1859, 1870 og 1875.[3][4]

Zappas' olympiske stadion, Panathinaiko, ble senere også brukt til OL i 1896, 1906 og 2004. I 2004-lekene ble stadionet brukt som olympisk pressesenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.crestinortodox.ro[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ David C. Young (1996). The Modern Olympics - A Struggle for Revival. The Johns Hopkins University Press (engelsk). ISBN 0-8018-5374-5. 
  3. ^ David C. Young (1996). The Modern Olympics - A Struggle for Revival. The Johns Hopkins University Press (engelsk). ISBN 0-8018-5374-5. 
  4. ^ Dimitri Iatridi, Grigori Ksirogianni, Georgio Andreaki, Konstantino Zappa, Iaonni Joachimidi, Panagioti Samartzi, Georgio Tsiami (1988). Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, Ζάππειο 1888-1988 (Gresk). Economic Ministry of the Olympic Committee and Legacy at the Zappeion Megaro. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]