Theodosius II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Theodosius II
Flavivs Theodosivs II
Theodosius ii.jpg
Født April 401
Konstantinopel
Død 28. juli 450
Konstantinopel
Rideulykke
Ektefelle Aelia Eudocia
Far Arcadius
Mor Aelia Eudoxia
Søster Aelia Pulcheria, Arcadia
Barn Licinia Eudoxia
Nasjonalitet Østromerriket
Regjerte 1. mai 408 - 28. juli 450
Dynasti Theodosiske
Forgjenger Arcadius
Etterfølger Marcian

Flavius Theodosius II (født 401, død 450) var østromersk keiser fra 407 til sin død.

Theodosius var den eldste sønnen til keiser Arcadius, og da faren døde ble den syv år gamle Theodosius kronet som ny keiser.

Theodosius II var den eldste sønnen til Aelia Eudoxia og den vestromerske keiseren Arcadius. Da hans far Arcadius døde i 408 ble Theodosius keiser. Han ble sterkt påvirket av sin eldste søster Pulcheria som dyttet ham mot østlig kristendom.. Søsteren var også den viktigste påvirkningskraften bak keiseren og mange av hennes syn ble etter hvert offisiell politikk, inkludert hennes antisemittisme som betydde forfølgelser av jøder og ødeleggelser av synagoger.

I juni 421 giftet Theodosius seg med poeten Aelia Eudocia. De fikk en datter, Licinia Eudoxia, som ble gift med den vestromerske keiseren Valentinian III, noe som førte til en kortvarig gjenforening av de to halvdelene av Romerriket. Theodosius grunnla Universitet i Konstantinopel. I år 450 døde han som følge av en rideulykke.

Theodosius' lov[rediger | rediger kilde]

I 429 utpekte Theodosius en kommisjon for å samle alle lover siden regimet til Konstantin den store og skape et felles lovsystem. Denne plan ble ikke fullført, men arbeidet til en andre kommisjon som møttes i Konstantinopel, utpekt til å samle alle generelle lover og oppdatere dem, ble fullført. Deres lovsamling ble utgitt som Codex Theodosianus i 438. Theodosius IIs lovverk ga et sammendrag av forordninger som ble kunngjort siden Konstantin, og ga et grunnlag for et lovverk under keiser Justinian I i det neste århundret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Østromersk keiser
Theodosiske dynasti
Forgjenger:
Arcadius
408450 Etterfølger:
Markian
Østromerriket