Stjørna

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Stjørna (tidligere blant annet skrevet Skjørn) er et sogn i Bjugn. Tidligere var sognet en selvstendig kommune i Sør-Trøndelag. Den gamle kommunen ble delt mellom kommunene Bjugn og Rissa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stjørna var fra 1837 en del av Ørland kommune, men fulgte med da Bjugn ble skilt ut fra Ørland som egen kommune i 1853. Stjørna ble egen kommune 1. januar 1899 under navnet Skjørn da Bjugn ble delt i tre kommuner: Bjugn, Nes og Stjørna. Stjørna hadde ved opprettelsen 2 166 innbyggere. Kommunesenter var Sørfjorden, som da offisielt gikk under navnet Husbysjøen ettersom postkontoret befant seg i denne delen av tettstedet.

1. januar 1964 ble Stjørna kommune delt og slått sammen med andre kommuner. Den sørlige delen – Sør-Stjørna – med sine 1 868 innbyggere ble slått sammen med Rissa og det meste av Stadsbygd til den nye kommunen Rissa. Den nordlige delen – Nord-Stjørna – med sine 676 innbyggere ble slått sammen med kommunene Bjugn, Jøssund og Nes til den nye kommunen Bjugn.

Stjørna hadde egen sparebank fra 1886 til 1975. Banken ble stiftet som Skjørn Spare- og Låndeindretning, og skiftet navn til Stjørna Sparebank i 1925. Den fusjonerte med Trondhjems og Strindens Sparebank i 1975, men drev videre under eget navn til en ny fusjon i 1985. Det som etterhvert ble Sparebank 1, besluttet etterhvert å legge ned sin avdeling i Stjørna, og de senere årene har banken blitt holdt i live ved at den hadde sin egen avdeling i en av butikkene i Sørfjorden sine lokaler. Dette siste tiltaket med bankvirksomhet i Stjørna ble avskaffet på slutten av 2000-tallet.

Kultur[rediger | rediger kilde]

Bryggerekka i Råkvåg er et populært kulturminne, og har generert betydelig rorbu- og kulturturisme.

Ramsvik kapell ligger mellom Råkvåg og Husbysjøen i Rissa. Hegvik kirke ligger i Høybakken, Bjugn.

Serberhytta er et bevart minne fra flyktningtrafikk under annen verdenskrig.

Holvassgården en fjellgård som ble drevet til 1956, som også har historier tilknyttet Austrått Gods og flyktningtrafikken over til Sverige under den annen verdenskrig.

Kjente personer fra Stjørna[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Det Norske Næringsliv, 6: Sør-Trøndelag fylkesleksikon 1949

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]