Stadsbygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stadsbygd
Stadsbygd
Stadsbygd sett vestover mot sentrum
63°30'34"N, 10°1'9"E
LandNorge Norge
FylkeSør-Trøndelag
KommuneRissa
InnbyggernavnStaværing
Befolkning1 839[a] (2012)
Postnummer7105

Stadsbygd er en bygd og en tidligere selvstendig kommune i Sør-Trøndelag, opprettet i 1837; nå deler av de to kommunene Rissa og Agdenes . I dagligtale mener man i dag med Stadsbygd den sørøstlige delen av Rissa kommune. Denne delen av kommunen har (1.6.12) 1839 innbyggere, og er kommunens nest største tettsted. Stadsbygd strekker seg fra det sørligste punktet på Fosen (Røberget), til grensa med Nord-Trøndelag ved Kvernsjølia i nord. På Stykket nær Rørvik ferjeleie finnes det helleristninger som stammer fra eldre steinalder ca. 4000 f.Kr.

Inndelingshistorie[rediger | rediger kilde]

1. mars 1589 etableres Ecclesia Stadsbygdiensis (Stadsbygd menighet). 55 bønder på bygda samtykker til å vedlikeholde et kirkebygg og lønne en prest.

I 1837 blir Stadsbygd Prestegjeldskommune blir etablert. Den besto av bygdene Lensvik, Ingdalen, Hasselvika, Rissa og Stadsbygd.

I 1860 ble Rissa skilt ut fra Stadsbygd. Stadsbygd herred hadde etter delingen 3 733 innbyggere, og omfattet grender på begge sider av Trondheimsfjorden.

1. januar 1964 ble Ingdalen på sørsiden av Trondheimsfjorden slått sammen med Agdenes (Indre Agdenes med Moldstuen krets og Nord- og Sørleksa) og Lensvik til Agdenes kommune. Samtidig ble den delen av Stadsbygd som ligger nord for Trondheimsfjorden slått sammen med Rissa og delene av Stjørna kommune sør for Stjørnfjorden til Rissa kommune.

Stadsbygd prestegjeld dekker idag det samme område som Rissa kommune. Sognepresten i Stadsbygd er prost i Fosen prosti.

Kjente personer fra Stadsbygd[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]