Stadsbygd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stadsbygd
Stadsbygd sett vestover mot Grønningsmarka
LandNorges flagg Norge
FylkeTrøndelag
KommuneIndre Fosen
InnbyggernavnStaværing
(IPA: [²stɑvːæɾiŋ] el. [²stɑːvæɾiŋ])
Grunnlagt1. januar 1838
Opphørt1. januar 1964
Postnummer7105
Befolkning1852[a] (2018)
Preposisjon Stadsbygd
Kart
Stadsbygd
63°30′34″N 10°01′09″Ø

Stadsbygd (lokalt gjerne brukt i bestemt form, Stadsbygda (Stadsbøgda) IPA: [ˈstɑsːbygd(ɑ)]) er ei bygd og et delområde i Indre Fosen kommune som strekker seg fra Røberget, det sørligste punktet på Fosenhalvøya, til Kvernsjølia i nord.

Fra 1837 til 1964 var Stadsbygd en selvstendig kommune (knr. 1625) bestående av områder på begge sider av Trondheimsfjorden, Stadsbygd og Ingdalen, i dag fordelt på kommunene Indre Fosen og Orkland

Bygda er for spredtbygd til å regnes som et tettsted av Statistisk sentralbyrå. Den utgjør derimot etter Rissa det nest største delområdet i kommunen, med 1852 innbyggere ved inngangen til 2018,[1] og har ett tettsted, Askjem, som med 294 innbyggere per 1. januar 2022 er det fjerde største i kommunen (etter Årnset, Leksvik og Vanvikan).

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Navnet Stadsbygd er avleda av norrønt Staðr, det gamle navnet på halvøya som stikker ut i fjorden.[2] Tidligere dokumenterte skrivemåter er Stadsbøygden (1801) og Stadsbygden (til 1917). Innbyggernavnet er avleda av samme navn, med -væring som etterfeste: stadværing. I normert norsk skal den stumme d-en skrives, men utelates like fullt ofte – sta(d)væringsbåten, kjent fra ferdene fra Stadsbygd til lofotfisket, og Museumslaget Staværingen er nevneverdige eksempler. I tillegg eksisterer en prefigert variant, grautsta(d)væring, som skriver seg tilbake til 1800-tallets lofotfiske og mulig spiller på at stadværingene hadde med seg mjøl til lofoten og kokte grøt.[3] Denne benyttes tidvis som økenavn i nabobygdene.

Historie[rediger | rediger kilde]

På Stykket (mellom Stadsbygd og Rørvik ferjeleie) fins det fem helleristninger som er anslagsvis 5000-5500 år gamle (tidlig i yngre steinalder). Fire av dem forestiller elger, et vanlig motiv den gangen, og figurene vitner om ei tid da fiske, fangst, skjell, planter og røtter utgjorde livsgrunnlaget i området.[4][5]

Inndelingshistorie[rediger | rediger kilde]

1. mars 1589 etableres Ecclesia Stadsbygdiensis (Stadsbygd menighet). 55 bønder på bygda samtykker til å vedlikeholde et kirkebygg og lønne en prest.

I 1837 blir Stadsbygd Prestegjeldskommune blir etablert. Den besto av bygdene Lensvik, Ingdalen, Hasselvika, Rissa og Stadsbygd.

I 1860 ble Rissa skilt ut fra Stadsbygd. Stadsbygd herred hadde etter delingen 3 733 innbyggere, og omfattet grender på begge sider av Trondheimsfjorden.

1. januar 1964 ble kommunen delt i to. Ingdalen på sørsiden av Trondheimsfjorden ble slått sammen med Agdenes (Indre Agdenes med Moldstuen krets og Nord- og Sørleksa) og Lensvik til Agdenes kommune. Samtidig ble den delen av Stadsbygd som ligger nord for Trondheimsfjorden slått sammen med Rissa og delene av Stjørna kommune sør for Stjørnfjorden til nye Rissa kommune.

Stadsbygd prestegjeld omfattet fra 1964 det samme område som Rissa kommune, og sognepresten i Stadsbygd var prost i Fosen prosti. På 2000-tallet gikk Den norske kirke bort fra å bruke begrepet prestegjeld.

1. januar 2018 ble Stadsbygd med resten av Rissa kommune inn i Indre Fosen kommune, og skifta delområdenummer fra 162404 til 505404. I statistikken til SSB er delområdet Stadsbygd delt inn i grunnkretsene Gafset, Kårli, Hammer, Vemundstad, Hårsaker, Rein, Grønning og Fagerlia.

Samfunn[rediger | rediger kilde]

Stadsbygd med Trondheimsfjorden og Byneset i bakgrunnen (foto: Geir J. M. Hval)

Bygda er ei utprega jordbruksbygd,[6] men har også bl.a. fiskeoppdrettsanlegg og båtverksted.

Dialekt[rediger | rediger kilde]

Stadværingsdialekten er et bygdemål av uttrøndersk type, nærmere bestemt indrefosensk.[7] Dette skiller den ifra dialekten i kommunesenteret, som er av ytrefosensk type, men binder den sammen med dialekten som tales i de områdene på andre sida av fjorden som tilhørte gamle Stadsbygd herred. Om lag 11 000 ord fra stadværingsdialekten er av Johan Ersland Rein dokumentert i ordboka Ker du sei, som i 2017 ble tildelt Trøndersk Målpris av Trønderlaget.[8] Dialekten har tradisjonelt hatt dativ, men dette er et trekk som i all hovedsak bare høres hos de eldste.[9]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]