Rouen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Rouen
Rouen

Våpen

Land Frankrike Frankrike
Region Haute-Normandie
Departement Seine-Maritime
Status Kommune
Areal 21,38 km²
Befolkning 108 569 (20067)
Bef.tetthet 5 078,1 innb./km²

Rouen er en kommune i departementet Seine-Maritime i regionen Haute-Normandie nord i Frankrike. Rouen er den historiske hovedstaden i Normandie og er i dag hovedstad både i regionen Haute-Normandie og i departementet Seine-Maritime. Den var en av de største og mest suksessrike byene i middelalderen og ble avstått av den karolingiske kongen Karl den enfoldige til Gange-Rolf i 911. Rouen var setet til Exchequer av Normandie og spilte en stor rolle i den engelske historien som en av hovedstedene av England sammen med London i periodene til angelnormanniske dynastiene.

Gata i Rouen
Katedralen i Rouen

Olav Haraldsson skal ha blitt døpt i Rouen ca. 1013. Det var i Rouen at engelskmennene brente Jeanne d'Arc på bålet i 1431. I 2006 hadde Rouen 109 600 innbyggere.

En av byens videregående skoler, Lycée Pierre Corneille, har siden 1918 tatt imot norske elever for treårig utdannelse som ender med fransk baccalaureat. Det tas for tiden opp 8 elever hvert år, gjennom fylkesmannen i Vest-Agder. Den tradisjonsrike skolen, som ble grunnlagt av jesuittene for over 500 år siden, har også skolert kjente franske forfattere som Gustave Flaubert, Guy de Maupassant og tragedielegenden som har gitt skolen sitt nåværende navn, Pierre Corneille.

Museer[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Rouen – bilder, video eller lyd