Kuala Lumpur

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Kuala Lumpur
Federal Territory of Kuala Lumpur
Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
吉隆坡联邦直辖区
கோலாலம்பூர்
Kuala Lumpur

Flagg

Våpen

Land Malaysia Malaysia
Status Føderalt territorium
Areal 243,65 km²
Befolkning 1 627 172 (2010)
Bef.tetthet 6 678,32 innb./km²
Høyde 22 moh
Nettside Nettside

Kuala Lumpur er hovedstad og største by i Malaysia. Den er landets økonomiske og kulturelle sentrum, selv om regjeringen siden 1999 har holdt til i en ny administrativ hovedstad, Putrajaya. Kongen av Malaysia, Malaysias parlament og den dømmende myndighet er likevel forblitt i Kuala Lumpur. Kuala Lumpur er et føderalt territorium, i likhet med Putrajaya og Sabah, og tilhører dermed ingen delstat, men styres direkte av den føderale regjeringa. Per 2010 hadde selve byen 1,6 millioner innbyggere og storbyregionen 6,9 millioner innbyggere.

Kuala Lumpur er et av de viktigste økonomiske og kulturelle sentrene i Asia, med en stor finanssektor, og regnes som en verdensby. Byen er preget både av sin multikulturelle befolkning – over hele byen ser man både minareter, kirketårn, kinesiske pagoder og indiske templer – og av store skyskrapere, særlig i bankkvartalet.

Kuala Lumpur er ett av Malaysias tre føderale territorier. Det er fullstendig omgitt av delstaten Selangor, og ligger nær vestkysten av Malayahalvøya.

Historie[rediger | rediger kilde]

Byen ble grunnlagt i 1857 av kinesiske gruvearbeidere (tinngravere) midt i urskogen, på oppdrag fra Raja Abdullah i Klang. Tinnhandelen var på vei opp, og byen vokste raskt.

I 1896 ble fire malayiske sultanatene forent til De fødererte malaystater, under britisk overhøyhet. Kuala Lumpur ble føderasjonens hovedstad. Under det britiske styret ble byen bygget ytterligere ut til forvaltningssentrum, fikk et gatenett og en rekke praktbygninger ble oppført.

Kuala Lumpur ble hovedstad i det uavhengige Malaya i 1957. I 1974 ble Kuala Lumpur et føderalt territorium, uavhengig av delstaten og sultanatet Selangor.

Demografi[rediger | rediger kilde]

52 % av innbyggerne er kinesere, 39 % malayer og 6 % er indere. Videre lever det srilankere, europeere, indonesiere, filippinere og arabere i byen.

40,8 % er buddhister, 40,6 % er muslimer, 8,7 % er kristne og 5,2 % er hinduer. Confucianere og andre religioner er også representert.

Klima[rediger | rediger kilde]

Kuala Lumpur ligger beskyttet av Titiwangsafjellene i øst og øya Sumatra i vest, og har et tropisk regnskogklima som er varmt og solrikt med store nedbørsmengder, spesielt under den nordøstlige monsunsesongen fra oktober til mars. Temperaturen er mer eller mindre konstant gjennom året med en gjennomsnittlig døgnmiddeltemperatur på 27–28°C. Årlig nedbør ligger som oftest på minst 2600 millimeter årlig, med juni og juli som de tørreste månedene.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Kuala Lumpur har et stort antall skoler og utdannelsesinstitusjoner av ulike slag. Bl.a. ligger Universiti Malaya i byen, samt flere private universiteter, herunder Universiti Kuala Lumpur, International Medical University, Open University Malaysia, Universiti Tunku Abdul Rahman, UCSI University og Asia Pacific University of Technology & Innovation.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Kuala Lumpur og byens omgivelser er den mest industrialiserte og raskest voksende økonomien i Malaysia. Kuala Lumpur er Malaysias fremste senter for finans, medier, eiendomsutvikling og kunst, og et av Asias viktigste finanssentre.

Medier[rediger | rediger kilde]

Kuala Lumpur er et viktig senter for mediebedrifter i Asia, både engelskspråklige, malayiskspråklige, kinesiskspråklige og tamilskspråklige. Blant viktige mediebedrifter som har hovedkvarter der kan nevnes avisene The Star, New Straits Times, The Sun, Malay Mail, Kosmo!, Utusan Malaysia, Berita Harian og Harian Metro, de statlige TV-kanalene TV1 og TV2 og en rekke private TV-kanaler. Al Jazeera English har sitt asiatiske hovedkvarter i Kuala Lumpur.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

AsiastubbDenne Asiarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.