Roger 1000

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Roger 1000 målevogn er en togvogn for måling av sporgeometri og kontaktledningsgeometri. Vognen er produsert hos MERMEC S.p.A. i Monopoli i Sør-Italia. Bygg nummer 1 eies og drives av Jernbaneverket i Norge, mens bygg nummer 2 er levert til Sør-Korea og bygg nummer 3 til Sveits.

Vogna benytter i hovedsak laserteknologi til målingene. Den kan fremføres i hastigheter opp til 160 km/t for egen maskin og opp til 200 km/t i tog. Målinger kan foretas i alle hastigheter. For framdrift har vogna to Cummins dieselmotorer opprinnelig bygget for å benyttes i stridsvogner. For å dekke strømforbruket ombord er den utstyrt med et aggregat på 56 KVa.

Vognkassen er basert på det Italienske høyhastighetstoget ETR 500, mens den har boggier bygget for blant annet Cisalpinotoget som går mellom Italia og SveitsTyskland Førerhyttene i begge ender er handarbeid og montert på vognkassa hos MERMEC S.p.A. Den utvendige fargesettingen på vogna er designet av Enzo Finger design og skal gjenspeile at dette er et tog som utfører målinger (målestav).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]