Kabuki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
En kabukiforestilling.
En kabukiskuespiller som fiskeselger.

Kabuki (歌舞伎, kabuki) er en japansk teaterform som oppstod på begynnelsen av 1600-tallet. Kabuki er kjent for en stilisert spillestil og en spesiell sminking, den såkalte kumadori-sminkingen. Kraftfulle linjer i rødt, blått eller svart skal understreke bevegelsene til ansiktsmusklene og symboliserer den grunnleggende karakteren til rollefiguren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Teaterformen ble innført i 1603 av Izumo no Okuni, ei ung jente som tjente som miko i Kyoto, da hun tok til å framføre en ny form for dansedrama på elvebreddene. Spillene, der kvinnelige skuespillere fremførte morsomme stykker fra dagliglivet, ble raskt svært populære, og Okuni ble til og med bedt om å spille for keiserhoffet.

Etterhvert ble det fremført mange stykker som var svært dristige, for ikke å si uanstendige. Mange av skuespillerene var prostituerte, og atmosfæren blant tilskuerne var ofte voldelig. I 1629 ble det forbudt for kvinner å spille skuespill med den begrunnelsen at herskerene ville verne den offentlige moralen. Kabukitradisjonen fortsatte med mannlige skuespillere, men i samme stilen, og også disse drev ofte med prostitusjon i tillegg til skuespillet. I 1652 forbød shogunen derfor også unge menn å spille skuespill.

Teaterformen er skrevet inn på UNESCOs liste over Mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]