Kabuki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
En kabukiforestilling.
En kabukiskuespiller som fiskeselger.

Kabuki (歌舞伎, kabuki) er en japansk teaterform som oppstod på begynnelsen av 1600-tallet. Kabuki er kjent for en stilisert spillestil og en spesiell sminking, den såkalte kumadori-sminkingen. Kraftfulle linjer i rødt, blått eller svart skal understreke bevegelsene til ansiktsmusklene og symboliserer den grunnleggende karakteren til rollefiguren.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet kabuki er avledet av verbet kabuku, som betyr å være eksentrisk, å opptre på en oppsiktsvekkende måte, eller å overtre grensene for hva normal adferd skulle tilsi.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Teaterformen ble innført i 1603 av Izumo no Okuni (som betyr "Okuni fra Izumo"), ei ung jente som tjente som miko i Kyoto, da hun kledt i et spesielt mannskostyme tok til å framføre en ny form for dansedrama på elvebreddene. Dette skal ha foregått i Kyoto. Kostymet jenta bar skal ha vært typiske for en gruppe menn som ble kalt "kabukimono" og som var kjent for å være svært eksentriske eller for ikke å innordne seg etter samtidens normer.[2] Denne typen opptredener, der kvinnelige skuespillere fremførte morsomme stykker fra dagliglivet, ble raskt svært populære, og Okuni ble til og med bedt om å spille for keiserhoffet.

Etterhvert ble det fremført mange stykker som var svært dristige, for ikke å si uanstendige. Mange av skuespillerne var prostituerte, og atmosfæren blant tilskuerne var ofte voldelig. I 1629 ble det forbudt for kvinner å spille skuespill med den begrunnelsen at herskerne ville verne den offentlige moralen. Kabukitradisjonen fortsatte med mannlige skuespillere, men i samme stilen, og også disse drev ofte med prostitusjon i tillegg til skuespillet. I 1652 forbød shogunen derfor også unge menn å spille skuespill.

Teaterformen er skrevet inn på UNESCOs liste over Mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Japan Arts Council. «Invitation to Kabuki | Kabuki means». www2.ntj.jac.go.jp. Besøkt 13. november 2017. 
  2. ^ Japan Arts Council. «Invitation to Kabuki | Birth of kabuki». www2.ntj.jac.go.jp. Besøkt 13. november 2017.