Israel Museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 31°46′20,56″N 35°12′16,29″Ø

Luftfotografi av Israel Museum, med Knesset i bakgrunn.
Den egne fløyen Heikhal HaSefer («Bokens helligdom») som blant annet huser Dødehavsrullene

Israel Museum, Jerusalem (hebraisk: מוזיאון ישראל, ירושלים,Muze'on Yisrael, Yerushalayim) ble grunnlagt i 1965 som Israels nasjonalmuseum. Det er plassert på en åskam i Givat Ram-nabolaget i Jerusalem, i nærheten av Bibelland-museet, Knesset, Israels høyesterett og Det hebraiske universitetet i Jerusalem.

Den forhenværende borgermesteren i Jerusalem, Teddy Kollek, var den store drivkraften bak etableringen av museet. [1] Israel Museum er den største kulturelle institusjonen i staten Israel og er rangert som en av de ledende kunst- og arkeologi-museene i verden. Museet inneholder encyklopediske samlinger, inkludert verdens største samling av arkeologi relatert til Bibelen og det lovede land. En særegen arkitektonisk bygning på museets område huser fløyen Heikhal HaSefer («Bokens helligdom»), Dødehavsrullene og gjenstander funnet ved Masada. Det har arkeologisk samlinger som strekker seg fra oldtiden og fram til i dag i sine avdelinger for Arkeologi, Kunstgjenstander, Jødisk kunst og liv, og har de mest omfattende samlinger av bibelsk arkeologi i verden. I løpet av kun 45 år, takket være gaver og sjenerøs støtte fra beskyttere verden over, har museet bygget en omfattende samling på rundt 500 000 objekter som representerer den fulle rekkevidden av verdens materielle kultur. Rundt 7000 objekter og verker er for tiden utstilt. [2] Museet har mer enn en million besøkende i året. [3]

Museets direktør (per 2012) er James S. Snyder, tidligere underdirektør for Museet for moderne kunst i New York, og som ble utnevnt i 1997. [4] Snyder overvåket en kampanje verd 100 millioner dollar på renovasjon av museet og som økte dets galleriplass til det dobbelte. Den fornyede museet åpnet den 26. juli 2010. [5] En integrert komponent av Israel Museums område og dets fornyelsesprosess var en fullstendig rekonstruksjon og nyinstallering av dets tre vinger for samlingene med Arkeologi, Kunstgjenstander, Jødisk kunst og liv, hver av dem nå sentralt tilgjengelig via en ny inngangspaviljong. De nye galleriene gjør det mulig for besøkende å navigere intuitivt gjennom museets encyklopediske samlinger ved å følge en tidslinje av materiell kultur fra forhistorisk tid i Midtøsten og til samtidskunst fra verden over.

Museet dekker nær 50 000 kvadratmeter. Det tiltrekker seg mer enn 800 000 besøkende, inkludert 100 000 barn, til sin ungdomsving. [6] Vingen kalt Samuel & Saiyde Bronfmans arkeologi inneholder ulike arkeologiske funn og er den største samlingen av oldtidsgjenstander fra Israel i verden. [7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Steinberg, Jessica (11. juli 2012): «The house that Teddy built», Times of Israel
  2. ^ «Search the Israel Museum Collections». Imj.org.il.
  3. ^ «Israel Museum Welcomes One Millionth Visitor Since Inauguration of Renewed Campus». 21. august 2011
  4. ^ Kleiman, Shelley (22. mars 2003): «Museum and Vision» Arkivert 27. mars 2009 hos Wayback Machine.. Israel Ministry of Foreign Affairs.
  5. ^ Bronner, Ethan (20. juli 2010): «Cleaning Up Intersection of Ancient and Modern». The New York Times.
  6. ^ Hazan, Susan: «The Israel Museum and the Electronic Surrogate» Arkivert 27. juli 2008 hos Wayback Machine.. Cultivate Interactive.
  7. ^ "Israel Museum, Jerusalem" Arkivert 16. februar 2009 hos Wayback Machine.. Sacred Destinations.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]