Hopp til innhold

Kulturhelt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bill Reids skulptur «Ravnen og det første menneske» viser ravnen som frigjør menneskene fra muslingsskall. Det antropologiske museum ved UBC.

Kulturhelt er en mytologisk helt som spesiell for en gruppe (kulturell, etnisk, religiøs og lignende) som endrer sine omgivelser eller verden ved oppfinnelse eller oppdagelse. En typisk kulturhelt kan bli gitt æren for oppdagelsen av ilden, eller jordbruket, sanger, tradisjon, lov eller religion, og er vanligvis den viktigste legendariske figuren til et folk, tidvis som grunnleggeren av det herskende dynasti som med rette eller urette har genealogi som peker tilbake til kulturhelten.

I en del kulturer er det dualistiske myter med to kulturhelter som arrangerer verden på et komplementært vis. Dualistiske kosmologier er til stede på alle kontinenter bosatt av mennesker[1] og viser stort mangfold: de kan ha kulturhelter, men også demiurger (verdensskapere), eksempelvis dualistiske skapelsesmyter i det sistnevnte tilfellet, eller andre vesener; de to heltene kan konkurrere eller samarbeide; de kan bli oppfattet som nøytrale eller kontrastert som gode kontra onde; være av samme betydning eller adskilt som mektige kontra svake; være brødre (selv tvillinger) eller ikke være slektninger i det hele tatt.[2]

I mange kulturer er den mytologiske figuren en kombinasjon av en luring og en kulturhelt.[3] Som illustrasjon for dette stjal Prometheus i gresk mytologi ilden fra gudene for å gi den til menneskene.

I mange mytologier og trosforestillinger hos indianere i Nord-Amerika er det prærieulvens ånd som stjal ilden fra gudene (eller stjernene eller solen), og er mer av en luring enn en kulturhelt. Indianere fra sørøstlige delen av USA[4] har på typisk vis sett på haren som luring/kulturhelt, og indianske stammer i nordvestlige USA mot Stillehavet har mytologiske fortellinger som har en ravn i denne rollen. I en del fortellinger stjeler ravnen ilden fra sin onkel beveren og gir den til sist til menneskene.

Den vestafrikanske edderkoppen Ananse er også forestilling om en luring som er utbredt på det afrikanske kontinent.[5] Hos mayaene var heltetvillingene kulturhelter, mens Väinämöinen var finnenes kulturhelt i eposet Kalevala.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Zolotarjov (1980), s. 54
  2. ^ Zolotarjov (1980), s. 40–43
  3. ^ Long (2005), s. 2090.
  4. ^ Haidaindianernes mytologi; Haida Indian Legends, native-languages.org
  5. ^ How Anansi Became A Spider

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Long, Jerome H. (2005): «Culture Heroes» i: Lindsay Jones et al.: Encyclopedia of Religion. 3 (2. utg.). Macmillan Reference USA: Thomas Gale.
  • Zolotarjov, A.M. (1980): «Társadalomszervezet és dualisztikus teremtésmítoszok Szibériában» [= Sosial struktur og dualistiske skapelsesmyter i Sibir] i: Hoppál, Mihály (på ungarsk): A Tejút fiai. Tanulmányok a finnugor népek hitvilágáról [= Melkevegens sønner: Studier av trossystemer til finsk-ugriske folk]. Budapest: Európa Könyvkiadó. ss. 29–58. ISBN 963-07-2187-2.